Ce trebuie să știi despre betonare
Mai întâi îți vom spune câte ceva despre material, adică despre betonul în sine, dar și despre formele în care îl vei turna. Formele le poți cumpăra sau poți recicla ceva de prin cămară.
Beton
Poți folosi betonul din sacul rămas de la lucrările de renovare. Dacă este un amestec obișnuit de beton, conține deja ciment și nisip în proporțiile corecte, așa că trebuie doar să adaugi apă. De asemenea, poți folosi ciment + nisip într-un raport de 1: 3 și vei obține amestecul de beton de care ai nevoie.
Forme / Matrițe
- Pentru beton este nevoie de o matriță. Nu este posibil să lucrăm cu betonul ca și cu lutul, deoarece are proprietăți complet diferite. Betonul trebuie turnat pentru că se adaptează perfect la forma matriței - cu cât suprafața formei este mai netedă, cu atât betonul rezultat este mai neted. Cel mai bine este ca forma sau matriță să fie din plastic. Ambalajele de la brânzeturi, cutiile de iaurt sau chiar ambalajul pătrat de la șiragul luminos pentru pomul de Crăciun, ca în cazul nostru (vezi descrierea pentru vază de mai jos), pot fi folosite cu succes.
- De asemenea, poți cumpăra matrița dintr-un magazin de artă. Alternativ, poți folosi orice bol sau recipient din plastic cu un design interesant și care îți poate servi drept formă.
- O altă posibilitate este confecționarea unor matrițe din plastic, cu plăci vechi din plastic sau polietilenă expandată. Desenează, decupează și lipește cu bandă adezivă. Astfel poți folosi matrița de mai multe ori.
Ce tip de formă / matriță nu este indicată pentru beton?
- De exemplu, sticla și metalul se lipesc de beton și nu pot fi îndepărtate după întărire.
- De asemenea, nu este recomandat cartonul/alt material absorbant - acesta absoarbe apa necesară în procesul de solidificare. Rezultatul va fi o piesă de beton sfărâmicioasă, de proastă calitate. Setarea betonului este o reacție chimică în care apa este necesară.
Pentru un ghiveci mare din beton poți folosi o găleată ca matriță.
Alte ajutoare pentru betonare
- vas pentru amestec - Poate fi o găleată mare, pe scurt, ceva în care poți amesteca cu ușurință betonul. Găleată din plastic este grozavă, mai ales, pentru că a doua zi poți strânge resturile de beton în ea. Nu spăla recipientele murdare de beton în chiuvetă și nu turna betonul în vasul de toaletă!
- ulei pentru matriță și mănuși de protecție.
- un băț pentru amestecare sau poți folosi un mixer vechi sau un burghiu, dar cu mare atenție. (Deși este simplu să amesteci manual o cantitate mică.)
- bandă izolatoare sau un pistol de lipit pentru realizarea matrițelor și un cuțit.
- vas pentru a colecta resturile din beton, riglă de nivelare