-15% la tot cu codul ANIVERSARE15* Nu se aplică la produsele deja la reducere și la o selecție de produse (menționate)

-15% la tot cu codul ANIVERSARE15* Nu se aplică la produsele deja la reducere și la o selecție de produse (menționate)

Totul despre cumpărături
Română
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogare20 Lei pentru tineCoșul de cumpărăturiMenu

Chec de turtă dulce: rețete și sfaturi pentru copt

Checul bundt este unul dintre deserturile pentru care poți găsi nu numai rețete tradiționale, ci și tot felul de variante. De data aceasta, haide să preparăm un chec din turtă dulce care îți va face casa să miroasă a mere și ciocolată.

Încearcă rețeta simplă de la Kitchen Story și citește sfaturile noastre despre cum să coci prăjitura bundt și cum să o scoți din tavă.

Ingrediente pentru aluat

  • 340 g zahăr
  • 3 ouă
  • 150 ml ulei de floarea soarelui
  • 350 ml de lapte
  • 1 măr
  • 450 g de făină integrală
  • 2 linguri de cacao
  • 1 lingură de condimente pentru turtă dulce
  • 1 linguriță de scorțișoară măcinată
  • 1 pliculeț de praf de copt
  • grăsime pentru ungerea formei
  • făină pentru a pudra forma de copt

Ingrediente pentru glazură

  • 100 g ciocolată neagră
  • 100 ml de smântână 30%

Unge tava de chec bundt (rotund) cu unt și tapetează cu făină. Preîncălzește cuptorul la 180 °C. Folosește un mixer pentru a bate ouăle cu zahărul până când devin spumoase. Încorporează treptat uleiul și, în final, laptele. Amestecă bine.

Curăță mărul de coajă și rade-l pe o răzătoare fină. Adăugă mărul ras la amestecul de ouă.

Sfat Bonami

Asigură-te că ungi și tapetezi bine forma de chec bundt. Pe lângă făină, poți presăra în formă de chec bundt și nucă de cocos sau nuci.

Într-un al doilea bol, amestecă toate ingredientele uscate rămase. În cele din urmă, combină ingredientele uscate cu amestecul de ouă pentru a forma un aluat omogen.

Varsă aluatul în forma pregătită și pune la cuptorul preîncălzit. Coace la 160 de grade timp de aproximativ 40 până la 45 de minute!

Îți da seama când prăjitura bundt este gata după consistența elastică și fermă. Spre sfârșitul coacerii, încearcă să înfigi o țepușă de lemn în prăjitură. Când prăjitura este gata, țepușa nu ar trebui să fie umedă din cauza aluatului insuficient copt și aluatul nu ar trebui să aibă gust de făină crudă.

Sfat Bonami

Nu este recomandat să folosești ventilația cu aer cald pentru copt! Aluatul ar deveni prea uscat. Checul bundt are nevoie de o coacere convențională cu căldură de sus și de jos.

După coacere, lasă checul să se răcească puțin și apoi scoate-l din tavă.

Pregătiți glazura de ciocolată pe o baie de apă. Lăsați ciocolata să se topească într-un bol de inox deasupra unui pot cu apă, apoi încorporați crema. Turnați glazura peste prăjitură și lăsați să se întărească înainte de a o servi.

Sfat Bonami

Nu lăsa checul bundt să se răcească complet înainte de a-l răsturna, altfel nu-l vei mai putea scoate din formă. Aproximativ 3 minute după ce l-ai scos din cuptor ar trebui să fie de ajuns. Acesta este timpul ideal pentru ca să se desprindă de pe pereții formei de copt.

Sfaturi despre cum să coci checul bundt (de turtă dulce) astfel încât să nu crape

  • Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Prin urmare, scoate-le cu aproximativ o oră înainte de a face prăjitura bundt.
  • Cerne întotdeauna făina printr-o sită.
  • Dacă pregătești un chec bundt cu albușuri bătute, asigură-te că nu lași nici măcar un pic de gălbenuș de ou să ajungă în albușuri.
  • Poți adăuga un vârf de cuțit de sare în albușurile de ou înainte de a le bate.
  • Pune întotdeauna prăjitura într-un cuptor bine preîncălzit.
  • Pentru a preveni crăparea checului, coace-l încet. În mod ideal, până la o temperatură de 160 de grade.
  • Nu deschide ușa cuptorului decât după o jumătate de oră de coacere, altfel se va turti.

Sfaturi despre cum să scoți din forma de copt checul bundt

  • Pregătirea este esențială. Nu folosi niciodată făină simplă pentru tapetare, optează pentru făină mai grosieră.
  • Nu te grăbi. O schimbare bruscă de temperatură nu este bună pentru checul bundt.
  • Lăsă-l să se răcească după ce îl scoți din cuptor, pentru a nu se turti.
  • Dacă nu iese din formă, pune un prosop cu apă rece, bine stors, pe partea de sus și pe părțile laterale ale formei. Apoi încearcă să-l întorci din nou.

Sfaturi despre ce să faci cu un chec bundt crăpat

  • Atât timp cât este bine coaptă, o crăpătură în prăjitură nu va compromite gustul.
  • Un strat de zahăr pudră sau glazură va masca imperfecțiunea.
  • Dacă, totuși, te deranjează, nu arunca aluatul copt. Transformă-l în acadele de casă (cake pops), în schimb.

Fotografie: Kitchen Story

Inspirații similare