Ajvar este un companion excelent pentru carne și pâine prăjită
Gradul de dificultate: ușor
Timp de preparare: 1,5 ore
Porție: 800 – 900 ml
1
2
3
4
5
6
1. Se pregătesc legumele. Spală-le și curăță-le bine. Se taie ardeii în jumătate sau bucăți nu prea mici și se scot semințele, dovleceii se taie în jumătate sau în rondele..
2. Se pun dovleceii tăiați în felii în vasul de copt, vinetele se lasă întregi sau se taie în două.
3. Se adaugă ardeii deasupra și se pune totul în vasul de copt. Se stropește cu ulei și se coace la 200°C timp de aproximativ 40 - 60 de minute. De asemenea, se pot coace și într-o friteuză cu aer cald, la 200°C, timp de 15 - 20 de minute. De asemenea, ajută la decojirea mai ușoară a ardeilor dacă acoperiți legumele cu folie alimentară sau cu o pungă după coacere, aproximativ 10 minute.
4. După copt, se scoate din cuptor și se acoperă vasul de copt pentru un câteva minute. Apoi se curăță ardeii de pieliță, îți va fi mai ușor dacă când sunt încă puțin călduți. 5. Taie dovlecelul în două și curăță interiorul vinetelor de semințe.
5. Se pun legumele cu zeama și cățeii de usturoi într-un blender, se adaugă oțetul, boiaua și se mixează totul. La final se asezonează cu sare și piper.
6. Se pune ajvarul în borcane și se toarnă deasupra ulei, pentru a-l putea păstra mai mult timp. Se păstrează la frigider sau într-un loc răcoros și întunecat.