15% reducere folosind codul PRIMAVARA15 | Cumpără azi mai ieftin! →
-20% la covorarele Flair Rugs, folosind codul FLAIR20 | Economisește azi →
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

Rețetă de ajvar și 5 idei de servire

Este posibil să fi descoperit și gustat această delicatesă de legume în timpul călătoriilor tale prin Balcani. Ajvarul nu este doar delicios și sănătos, ci și foarte ușor de gătit. Încearcă să îl prepari cu ardeii din grădină sau aleși din piață de la producătorii locali.
Ajvar este un companion excelent pentru carne și pâine prăjită

Ajvar este un companion excelent pentru carne și pâine prăjită

Ce este, de fapt, ajvar? Este o „comoară a bucătăriei balcanice” făcută din ardei, dovlecei și vinete. Îl poți savura întins pe pâine, ca tartinabil pentru sandvișuri, ca garnitură pentru orice, de la sărățele până la carne, dar îl poți folosi și la gătit. Este excelent pentru a aromatiza, de exemplu, supa cremoasă de roșii, sosurile pentru paste sau poți, de asemenea, să-l amesteci cu legume și friptură la cuptor.

De ce ingrediente ai nevoie pentru a pregăti ajvarul?

  • 5 – 6 ardei grași roșii
  • 1 vânătă mică sau medie,
  • 1 dovlecel mic sau mediu,
  • 3 căței de usturoi ( poți adăuga mai mulți după gust),
  • 1 – 2 linguri de oțet de vin - poți înlocui oțetul de vin cu oțet balsamic pentru un gust mai intens,
  • 1linguriță de boia dulce (sau boia dulce afumată),
  • ulei
  • sare, piper
  • ardei iute măcinat, după gust.

    Gradul de dificultate: ușor
    Timp de preparare: 1,5 ore
    Porție: 800 – 900 ml

  • 1

    1

    2

    2

    3

    3

    4

    4

    5

    5

    6

    6

    Cum se prepară ajvarul de casă? Sfaturi de la un bucătar experimentat

    1. Se pregătesc legumele. Spală-le și curăță-le bine. Se taie ardeii în jumătate sau bucăți nu prea mici și se scot semințele, dovleceii se taie în jumătate sau în rondele..
    2. Se pun dovleceii tăiați în felii în vasul de copt, vinetele se lasă întregi sau se taie în două.
    3. Se adaugă ardeii deasupra și se pune totul în vasul de copt. Se stropește cu ulei și se coace la 200°C timp de aproximativ 40 - 60 de minute. De asemenea, se pot coace și într-o friteuză cu aer cald, la 200°C, timp de 15 - 20 de minute. De asemenea, ajută la decojirea mai ușoară a ardeilor dacă acoperiți legumele cu folie alimentară sau cu o pungă după coacere, aproximativ 10 minute.
    4. După copt, se scoate din cuptor și se acoperă vasul de copt pentru un câteva minute. Apoi se curăță ardeii de pieliță, îți va fi mai ușor dacă când sunt încă puțin călduți. 5. Taie dovlecelul în două și curăță interiorul vinetelor de semințe.
    5. Se pun legumele cu zeama și cățeii de usturoi într-un blender, se adaugă oțetul, boiaua și se mixează totul. La final se asezonează cu sare și piper.
    6. Se pune ajvarul în borcane și se toarnă deasupra ulei, pentru a-l putea păstra mai mult timp. Se păstrează la frigider sau într-un loc răcoros și întunecat.

    Tip: Înainte de a umple borcanele, asigură-te că acestea sunt curate, sterilizate și uscate. De exemplu, le poți steriliza în cuptor, așezând borcanele pe o tavă cu apă și lasă-le timp de câteva minute.

    Sugestii despre cum să folosești ajvarul la gătit sau ca garnitură

  • Se poate servi ca garnitură la mâncărurile cu carne. Are un gust deosebit alături de fripturi, frigărui și chiftele cu cartofi.
  • Îți plac pastele? Nu te teme să folosești ajvar în prepararea lor pentru o culoare frumoasă.
  • Ca sos. Combină-l atât în versiunea picantă, cât și în cea dulce și poți să adaugi smântână la o parte din el. În cel mai scurt timp ai pe masă trei dip-uri pentru legume.
  • În Macedonia se servește ajvar la micul dejun. Fie simplu pe pâine, fie cu omletă, brânză și bacon.
  • De asemenea, vei aprecia ajvarul și la grătar. Acesta completează nu doar carnea, ci și tofu și diverse tipuri de brânză.