Este sezonul meselor servite în aer liber.
Vremea caldă ne îmbie pe toți să luăm grătarul portabil și să ne relaxăm la un picnic în natură, bifând o experiență senzorială completă.
Food bloggerul Diana Oana (@cantboilanegg) ne-a pregătit 3 rețete ingenioase pentru preparetele tradiționale, pe care te sfătuim să le încerci și tu.
Perfect reprezentativi pentru grătar sunt micii, pe care am ales să îi servesc
într-o formă inedită - Mici pe băț/”Mici sticks”- o variantă reinterpretată a tradiționalilor mici
românești.
Poți alege pasta de mici preferată din magazine sau o poți pregăti de la zero, folosind
următoarele ingrediente și urmând pașii de mai jos.
• 300 g carne tocată de oaie sau porc (pentru mici suculenți, alege carnea cu un conținut ridicat de grăsime)
• 300 g carne tocată de vită
• 150 ml supă de oase de vită
• 3-4 căței de usturoi
• condimente:
o linguriță sare
½ linguriță piper negru,
½ linguriță boia de ardei dulce,
½ linguriță boia de ardei picant,
½ linguriță ienibahar măcinat,
½ linguriță bicarbonat de sodiu
•
50 ml apă minerală carbogazoasă
•
bețe pentru frigărui
1. Pentru supa din oase, folosește oase de vită cu măduvă pe care le fierbi la foc mic, în
apă cu foarte puțină sare. O
oală sub presiune
sau un multicooker face toată treaba într-un timp și mai scurt.
2. Toacă fin usturoiul și amestecă-l cu supa de oase de vită răcită complet.
3. Amestecă ambele tipuri de carne tocată, adaugă condimentele și frământă manual sau cu ajutorul unui robot de bucătărie, adăugând în strat subțire supa de oase de vită. Frământă carnea tocată energic timp de 12-15 minute.
4. Spre finalul frământării, adaugă și apa minerală, reducând viteza de frământare.
5. Pune pasta obținută într-un bol, acoperă-l cu folie alimentară și lasă carnea la marinat 12 ore sau peste noapte la frigider.
6. După marinare, modelează micii manual, dându-le o formă cilindrică de circa 3 cm diametru și 10-12 cm lungime.
7. Introdu câte un băț de frigărui în fiecare mic, pe lungime, de la un capăt la altul.
8. Prăjește micii pe grătarul bine încins, evitând totuși flacăra directă. Micii se prăjesc câte 2-3 minute pe fiecare parte, întorcându-i cu ajutorul unui clește pentru grătar. Un mic „politically correct” trebuie să aibă crustă de jur-împrejur și un interior suculent, elastic.
9. În cea mai bună variantă a lor, micii se servesc fierbinți, cu pâine și clasicul muștar.
10. Unge micii cu muștar și servește-i direct de pe băț.
Rămânând în sfera tradiționalului grătar românesc, următoarea rețetă propusă de mine este: frigărui de pui, legume și cârnați.
• 300 g cârnați cruzi-afumați
• 300 g piept de pui
• legume (ardei gras, ceapă, dovlecel zucchini)
•
pentru marinadă:
30 ml ulei de măsline,
3 linguri suc de lămâie proaspăt stors,
3 linguri sos de soia,
2 linguri cremă de oțet balsamic,
o lingură sos Worchestershire,
o lingură zahăr brun,
3 căței de usturoi,
o linguriță sare,
½ linguriță piper
1. Amestecă toate ingredintele pentru marinadă într-un bol încăpător.
2. Taie pe un tocător pieptul de pui în cubulețe de 3-4 cm și pune-le în bolul cu sosul
pregătit anterior.
3. Pentru un piept de pui suculent și fraged, lasă bucățile de carne de pui la marinat timp de 30 minute la frigider.
4. Taie cârnații, legumele și bucățile de carne de pui în felii de 2 cm grosime.
5. Cu un băț pentru frigărui, înțeapă alternând bucățile de cârnați legume sau pui până ajungi la capătul țepușei
6. Prăjește frigăruile pe grătarul încins, răsucindu-le pe fiecare parte cu un
clește pentru grătar, până când carnea este rumenită.
Pentru vegetarieni am ales o rețetă tradițională de ciuperci: champignon umplute cu brânză de burduf și mărar, care pot totodată reprezenta și o garnitură delicioasă și care arată apetisant în farfurie.
• 12-15 ciuperci Champignon mari
• 200g brânză de burduf
• 1 ou
• câteva frunze de mărar verde
• piper proaspăt râșnit
1. Ciupercile fără picior se spală și se curăță.
2. Bate oul și adaugă brânza de burduf, amestecând până la omogenizare.
3. Toacă mărarul verde și încorporează-l în amestecul de ou și brânză. Pentru că brânza de burduf este suficient de sărată, nu este nevoie să mai adaugi sare în compoziție.
4. Umple fiecare ciupercă cu amestecul de ou și brânză, până la marginea superioară. Presară piper proaspăt râșnit.
5. Gătește ciupercile pe grătarul încins timp de 12-15 minute sau până când capătă o crustă aurie.
6. Servește ciupercile imediat, completate de un pahar cu vin.