Această pagină web folosește cookie-uri. Pentru mai multe informații despre utilizarea acestora, a acceptării și valabilității puteți afla aici

ok
Menu
50 Lei pentru tineÎnregistrareLogare50 Lei pentru tineCoșul de cumpărături
AcasăAcasăInspirații

Tort mușchi verde de copac: Pregătește-l în varianta de primăvară!

Barbora Říhová · Traducerea și adaptarea: ALINA MARIN · Martie 2022

Prăjitura sau tortul mușchi verde de copac din spanac este originară din Turcia, unde este adesea preparată ca o prăjitură bundt pe foaie de copt cu un strat de cremă de lapte sau ca o prăjitură clasică în straturi. Am pregătit pentru tine o versiune mai ușoară, pe care să o poți decora de Paște. Vezi care sunt pașii de pregătire și impresionează-ți oaspeții de la masă!

De ce ingrediente ai nevoie pentru tortul mușchi de copac?

Ingredientul principal care dă culoarea acestei prăjituri este spanacul. Folosește-l proaspăt (sau chiar și congelat tocat). Spanacul baby îi va da o nuanță mai deschisă și mai puțin intensă decât spanacul clasic. Tortul din fotografii este făcut din spanac clasic proaspăt. Înainte de a amesteca, se șterg frunzele de spanac de pe tulpini.

Crema din deserturile turcești este, de obicei, făcută asemenător cu budinca sau crema franțuzească de gălbenuș de ou din lapte și amidon / făină.

Noi am adăugat un gălbenuș de ou pentru a-i oferi mai multă cremozitate, finețe și culoare. Ca să fie autentic am pus doar unul, dar poți pune mai multe (maxim 3 - 4). Alternativ, se poate folosi crema mascarpone.

Crema se întărește cu amidon/făină, însă poți adăuga gelatină și la crema deja terminată. Gelatina este vândută ca gelatină simplă pentru a fi folosită la rece în cremele de frișcă. Pentru această cantitate de cremă, sunt suficiente 20 g de pudră de gelatină amestecată în 50 ml de apă caldă. Ingredientele sunt pentru o formă de 18 - 20 cm.

Pentru blat / crustă

• 250 g spanac proaspăt
• 100 ml lapte
• 50 ml ulei
• 125 g zahăr
• 1 lingură de zahăr vanilat
• 2 lingurițe de extract de vanilie
• 3 ouă
• coaja unei jumătăți de lămâie netratată chimic
• 260 - 270 g de făină simplă
• 2 lingurițe de praf de copt fără fosfați
• un vârf de sare

Pentru cremă:

• 500 ml de lapte integral
• 80 g făină simplă, amidon sau budincă de vanilie (noi am folosit o budincă + 40 g făină)
• 1 gălbenuș de la un ou mare
• 125 g de zahăr
• 1/2 păstaie de vanilie
• gem de căpșuni sau piure de căpșuni
• 300 g de căpșuni proaspete
• 200 ml smântână de frișcă (min. 33%) sau gelatină pentru utilizare la rece - 1 pliculeț.

Pentru decorat:

• ouă de ciocolată de diferite culori
• diverse fructe - zmeură, căpșuni, mure sau rodii
• flori cum ar fi panseluțele, margaretele și altele de acest fel

*Piureul de căpșuni se obține din 200 g de căpșuni (congelate sau proaspete). Se pun la fiert cu 50 ml de apă și zahăr. Apoi se amestecă până se obține un piure.

Modul de preparare a tortului mușchi verde de copac:

1. În primul rând, pregătește blatul. Pasează frunzele de spanac fără tulpini împreună cu laptele și uleiul.
2. Bate ouăle și zahărul până devin pufoase, adaugă extractul de vanilie și coaja de lămâie.
3. Amestecă făina cernută cu praful de copt și un vârf de cuțit de sare și încorporează-le în amestecul lichid.
4. Preîncălzește cuptorul la 175 - 180°C. Pune hârtie pe fundul formei de tort, rupe cercul perimetral, unge interiorul cu unt și lipește benzile de hârtie de copt pe unt.
5. Toarnă aluatul în formă și se coace timp de 30 - 40 min (folosește o țepușă pentru a testa dacă crusta este coaptă).
6. Taie partea de sus a crustei răcite și sfărâm-o în firimituri mici - păstrează-le pentru a le presăra mai târziu. Taie crusta prin mijloc.

7. Ideal, pregătește baza pentru cremă cu o zi înainte. Pune toate ingredientele pentru cremă într-o cratiță și amestecă bine cu un tel.
8. Gătește la foc mediu, amestecând constant până se îngroașă.
9. Acoperă apoi imediat cu folie alimentară (așaz-o direct pe cremă) pentru ca la suprafață să nu se formeze coji.
10. Lasă crema să se răcească și se păstrează la frigider până a doua zi.

11. Termină crema de făcut. Bate smântâna până devine semi-fierbinte și încorporează crema gătită și răcită, pe rând. Se poate adăuga zahăr fin măcinat.
12. Unge felia de jos a blatului / crustei feliate cu piure de căpșuni/marmeladă și apoi cu cremă.
13. Întinde feliile de căpșuni peste cremă, așază a doua felie de crustă / blat și întindeți din nou gem/piure și cremă.
14. Întinde crema în jurul perimetrului prăjiturii și, înainte de a se usca, presară peste tot miezul / crusta fărâmițată pregătită înainte.

La final: Decorează tortul după cum dorești cu ouă de ciocolată, flori, frunze sau fructe. Lasă-l apoi măcar pentru câteva ore la frigider.

5 idei despre cum să decorezi tortul

• Verifică raionul de dulciuri din magazin și alege-le pe cele care se potrivesc din punct de vedere al culorii și aspectului. Se pot folosi bezele simple, diverse nuci acoperite cu ciocolată și chiar bucăți de gelatină.

• Poți face forme frumoase de ciocolată punând întreaga tabletă de ciocolată și ambalajul acesteia în apă fierbinte timp de câteva minute. Apoi, taie un colț și pulverizează/desenează pe folia alimentară, de exemplu, inimioare, fluturi sau flori. Lasă-le să se întărească și decorează cu ele.

• Alege numai flori care sunt comestibile. Margaretele de pe pajiște, panseluțele din grădină și alte ierburi de primăvară arată bine.

• Tortul va arăta bine pe un platou practic, care arată ca un piedestal și scoate tortul în evidență ușor. Dacă nu ai unul, folosește ca suport o farfurie plată cu un bol dedesubt.

• Ce altceva merge bine cu un tort de primăvară? Poți face morcovi, animale și ouă colorate din marțipan.

Articolul a fost pregătit de Barbora Říhová, care împărtășește toate rețetele grozave pe blogul ei Rebarboras Kitchen.