Principalul ingredient, care dă culoarea acestei prăjituri, este spanacul. Folosește-l proaspăt (sau chiar și congelat tocat). Spanacul baby îi va da o nuanță mai deschisă și mai puțin intensă decât spanacul clasic. Tortul din fotografii este făcut din spanac clasic proaspăt. Înainte de a-l prepara se rup frunzele de spanac de pe tulpini.
Crema din deserturile turcești este, de obicei, făcută asemenător cu budinca sau crema franțuzească de gălbenuș de ou din lapte și amidon / făină. Noi am adăugat un gălbenuș de ou pentru a-i oferi mai multă cremozitate, finețe și culoare. Ca să fie autentic am pus doar unul, dar poți pune mai multe (maxim 3 - 4).
Tortul poate fi umplut și cu cremă mascarpone. Crema se întărește cu amidon/făină, însă poți adăuga gelatină după ce ai terminat crema, pentru siguranță. Se găsește de cumpărat gelatină simplă, care poate fi utilizată la rece. Pentru această cantitate de cremă, sunt suficiente 20 g de pudră de gelatină amestecată în 50 ml de apă caldă. Ingredientele sunt pentru o formă de copt de 18 - 20 cm.
• 250 g spanac proaspăt,
• 100 ml lapte,
• 50 ml ulei,
• 125 g zahăr,
• 1 lingură de zahăr vanilat,
• 2 lingurițe de extract de vanilie,
• 3 ouă,
• coaja unei jumătăți de lămâie netratată chimic,
• 260 - 270 g de făină simplă,
• 2 lingurițe de praf de copt fără fosfați,
• un vârf de sare.
• 500 ml de lapte integral,
• 80 g făină simplă, amidon sau budincă de vanilie (noi am folosit o budincă + 40 g făină),
• 1 gălbenuș de la un ou mare,
• 125 g de zahăr,
• 1/2 păstaie de vanilie,
• gem de căpșuni sau piure de căpșuni,
• 300 g de căpșuni proaspete,
• 200 ml smântână de frișcă (min. 33%) sau gelatină pentru utilizare la rece - 1 pliculeț.
*Piureul de căpșuni se obține din 200 g de căpșuni (congelate sau proaspete). Se pun la fiert cu 50 ml de apă și zahăr. Apoi se amestecă până se obține un piure.
• ouă de ciocolată de diferite culori,
• diverse fructe - zmeură, căpșuni, mure sau rodii,
• flori cum ar fi panseluțele, margaretele și altele de acest fel.
1. În primul rând, pregătește blatul. Pasează frunzele de spanac fără tulpini împreună cu laptele și uleiul.
2. Bate ouăle și zahărul până devin pufoase, apoi adaugă extractul de vanilie și coaja de lămâie.
3. Amestecă făina cernută cu praful de copt și un vârf de cuțit de sare și încorporează-le în amestecul lichid.
4. Preîncălzește cuptorul la 175 - 180°C. Pune hârtie pe fundul formei de copt, rupe hârtia de copt după formă, unge interiorul cu unt și lipește benzile de hârtie de copt pe unt.
5. Toarnă aluatul în formă și pune-l la copt timp de 30 - 40 min (folosește o scobitoare pentru a testa dacă blatul este copt).
6. Taie partea de sus a blatului răcit și sfărâm-o în firimituri mici - păstrează-le pentru a le presăra mai târziu. Apoi, taie blatul prin mijloc.
7. Ideal, pregătește baza pentru cremă cu o zi înainte. Pune toate ingredientele pentru cremă într-o cratiță și amestecă bine cu un tel.
8. Gătește la foc mediu, amestecând constant până se îngroașă.
9. Acoperă imediat cu folie alimentară (direct pe cremă) pentru a evita formarea unei coji la suprafață.
10. Lasă crema să se răcească și păstreaz-o la frigider până a doua zi.
11. Termină de făcut crema. Bate smântâna până devine semi-rigidă și încorporează crema răcită, pe rând. Se poate adăuga zahăr fin măcinat.
12. Felia de jos a blatului se unge cu piure de căpșuni și apoi cu cremă.
13. Pune feliile de căpșuni peste cremă, așază a doua felie de blat și întinde din nou piure și cremă.
14. Întinde crema în jurul tortului și, înainte de a se usca, presară uniform blatul fărâmițat pregătit înainte.
La final: Decorează tortul după cum dorești cu ouă de ciocolată, flori, frunze sau fructe. Lasă-l apoi pentru câteva ore la frigider.