Până la -20% pentru grădină Economisește azi →
Vine Paștele | Pregătește-te →
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

Cum să cultivi și să îngrijești Floarea Crăciunului

Poinsettia (Euphorbia pulcherrima), cunoscută și sub numele de Crăciuniță, Steaua Crăciunului sau Floarea Crăciunului, este o plantă care a devenit parte integrantă a decorului de Crăciun.
Dar știai că poți avea un Crăciun colorat în compania ei și peste ani? Citește mai departe câteva sfaturi despre cum să o îngrijești astfel încât să fie din nou frumos colorată anul viitor!

Cum să alegi și să cumperi o poinsettia de calitate?

  • Dacă abia acum cumperi o plantă, ai grijă de unde o achiziționezi. Ar trebui să fie în interiorul magazinului, la căldură, nu afară, în frig, așa cum este uneori expusă.
  • Alege o plantă care are încă muguri verzi.
  • Se verifică amănunțit planta pentru a te asigura că nu este infestată cu dăunători.
  • Încearcă să scuturi ușor planta pentru a verifica dacă-i cad frunzele.
  • Verifică pământul! Simțiți miros de mucegai? Atunci, nu o cumperi!

Sfat: Asigură-te că înfășori bine planta din magazin, pentru a nu suferi un șoc termic. Altfel, se poate întâmplă ca frunzele să cadă în câteva zile și planta să nu reziste până la Crăciun.

5 pași pentru a avea grijă de poinsettia în timpul Adventului

  1. După ce ai adus planta acasă, găsește-i un loc potrivit. Lumina difuză și abundentă este ideală. În ceea ce privește temperatura, nu o așeza în apropierea unui calorifer, temperatura ideală este între 20 și 22 °C.
  2. Udă planta așa cum se cuvine, cu apă curată.
  3. Menține solul rezonabil de umed.
  4. Poți pulveriza planta cu un pulverizator.
  5. Protejează poinsettia de schimbările bruște de temperatură, de curenții de aer, de căldură excesivă și de lumina directă a soarelui.

Cum să ai grijă de poinsettia după Crăciun

  1. Când poinsettia a înflorit după sărbători și frunzele colorate au căzut, se taie planta la aproximativ 10 centimetri, în funcție de mărime, și se oprește scurgerea sevei albe prin înmuierea ei în apă caldă. Așază planta într-un loc luminos, la o temperatură de aproximativ 16 grade și limitează udarea în timpul iernii.
  2. În locul frunzelor colorate, vor răsări treptat frunze noi și verzi odată cu sosirea primăverii și a verii și vor rămâne așa în cea mai mare parte a anului. Va fi nevoie de ceva mai multă grijă pentru a le face să înflorească din nou.
  3. Evită curenții de aer și lumina directă a soarelui. Un loc lângă o fereastră orientată spre vest este ideal. De asemenea, planta poate fi cultivată în aer liber din primăvară până în toamnă, unde poate tolera soarele deplin.
  4. Udă planta în mod regulat cu apă, dar asigură-te că substratul nu este prea umed. Fertilizarea continuă ajută la menținerea plantei în condiții bune.
  5. De asemenea, o poți replanta într-un ghiveci mai mare dacă rădăcinile sunt prea aglomerate.

„Trezește-o” cu o lună înainte de Crăciun

Cam cu o lună înainte de Crăciun este cel mai important moment dacă vrei ca poinsettia ta să strălucească din nou pe masă sau pe pervazul ferestrei. Planta are nevoie să i se asigure o zi scurtă și o noapte lungă, de preferință 8-9 ore de întuneric pe zi. Acest lucru se obține acoperind planta seara (de exemplu, cu o cutie de hârtie) și descoperind-o dimineața. Orice lumină - de la lămpile de stradă la iluminatul casnic - poate afecta (ne)înflorirea, așa că acoperirea este foarte importantă.

După numai trei săptămâni, te poți aștepta la noi muguri în mijlocul frunzelor colorate. În Ajunul Crăciunului te vei bucura de o poinsettia frumoasă.

Informații interesante despre poinsettia

  • Poinsettia este cunoscută pentru frunzele sale roșii distincte, pe care le considerăm adesea flori, dar, de fapt, florilele sunt micile bile galbene în mijlocul acestor frunze.
  • Planta este originară din Mexic, unde a fost un simbol al Crăciunului încă din secolul al XVII-lea și este considerată aici o plantă perenă. Face parte din familia ericaceelor și este otrăvitoare pentru animalele de companie și copii. Laptele său alb poate provoca o erupție cutanată neplăcută.

    Sfat: Completează masa festivă cu un îngeraș sau o stea strălucitoare, care, împreună cu decorațiunile viu colorate, creează decorul perfect de Crăciun.