Birthday Deals | Economisește până la 50% →
Înregistrează-te, cumpără și primești 200 lei sub formă de credite →
40 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

3 sfaturi pentru culturi sustenabile

Află cum să cultivi în mod sustenabil, cu respect pentru natură. Cultivarea durabilă (sustenabilă) nu înseamnă doar a avea o mulțime de plante, ci și modul în care le îngrijim. Iată câteva sfaturi despre cum să cultivăm plantele nu doar de plăcere, ci și în mod responsabil față de natură.
Sfaturi pentru cultivarea sustenabilă a plantelor

Sfaturi pentru cultivarea sustenabilă a plantelor

Reducerea numărului de ghivece de plastic de unică folosință

Ghivecele, ambalajele și recipientele din plastic sunt deșeuri pe care adesea le aruncăm fără să ne gândim după ce aducem planta acasă și o replantăm. Ar fi bine să le păstrezi pentru răsaduri de plante sau să încerci să transformi vasele de plastic inestetice în recipiente mai frumoase.

Ascunde recipientele de plastic în recipiente frumoase din ceramică. Data viitoare când mergi la magazin după ghivece noi pentru replantare, ia în considerare opțiuni mai ecologice - ghivece tradiționale din ceramică care permit rădăcinilor să respire mai bine sau cel puțin ghivece din plastic deja reciclat care le vor oferi un nou scop.

Recomandare: Poți folosi coji de ouă în loc de ghivece din plastic pentru răsaduri mici și semințe.

Un ghiveci decorativ realizat din bețe

Un ghiveci decorativ realizat din bețe

Ghiveci modern din beton

Ghiveci modern din beton

Înlocuirea substratului de turbă

Turba este un ingredient comun în substraturile pentru plante disponibile în comerț. Deși este extrem de benefică pentru plante, deoarece este aerisită și ajută planta să se înrădăcineze mai ușor, extracția sa are un impact negativ asupra naturii și biodiversității. Turba este considerată a fi o resursă neregenerabilă sau se reînnoiește foarte lent. Prin urmare, este mult mai durabil să o înlocuim cu alternative precum perlita sau fibra de cocos. Există, de asemenea, substraturi fără turbă care pot fi cumpărate gata mixate.

Rețeta pentru un substrat fără turbă:

  • pământ / sol de grădină
  • compost,
  • nisip, rumeguș sau așchii de lemn.

    Se amestecă solul de grădină cu compost 1:1 și se cerne pentru a elimina părțile mari. Dacă trebuie să faci ca substratul să fie mai ușor, adaugă puțin nisip, rumeguș sau așchii de lemn. În acest fel, nu va reține apa în mod inutil, iar plantele se vor înrădăcina mai ușor. Acest lucru este potrivit în special pentru răsadurile cu creștere rapidă care au rădăcini fine.

    Recomandare: Nu uita de hidratare atunci când grădinărești. În zilele toride de vară, vei aprecia recipientul pentru băuturi din sticlă reciclată, care, datorită volumului său mare, poate fi folosit și ca rezervor de apă pentru udarea plantelor tale verzi. O utilizare inteligentă, nu-i așa?

  • Sfat pentru înlocuirea substratului de turbă

    Sfat pentru înlocuirea substratului de turbă

    Îngrășăminte organice

    Pentru fertilizarea plantelor, alege îngrășăminte organice care provin din surse naturale, cum ar fi compost, gunoi de grajd sau biohumus de frunze. Îngrășămintele organice sunt mai ecologice decât îngrășămintele artificiale sau chimice și au un efect pe termen lung.

    Acestea conțin nutrienți și microorganisme care favorizează creșterea sănătoasă a plantelor, o mai bună gestionare a apei și îmbunătățirea structurii solului. De asemenea, acestea reduc la minimum riscul suprafertilizării. În ultimii ani, de exemplu, au devenit din ce în ce mai populare preparatele naturale de micorizare, care ajută planta să dezvolte o relație simbiotică cu ciupercile din sol, sau lignohumatul, care este fabricat din substanțe pur naturale produse prin descompunerea reziduurilor organice din sol. Dar poți încerca și îngrășământ lichid: ceai de vermicompost sau biohumus.


    Recomandare: Asortează ghivecele din colțul tău preferat de relaxare în aer liber. Pe balcon sau terasă, include accesorii textile colorate realizate din materiale durabile, concepute pentru condiții de exterior. De exemplu, pernele din plastic reciclat sunt o alegere ideală și ecologică.