15% reducere folosind codul PRIMAVARA15 | Cumpără azi mai ieftin! →
-20% la covorarele Flair Rugs, folosind codul FLAIR20 | Economisește azi →
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

Rețetă de turte umplute cu gem și marțipan

Martina Hendler
Martina Hendler
Bonami Blogger

Iată o rețetă care este foarte populară în Scandinavia și pe care îți sugerăm să o încerci și tu. Este o chiflă cu o umplutură de migdale și frișcă, numită semla. Se remarcă mai ales prin aluatul din drojdie, condimentat cu cardamom.

Bloggerul Mateja Delakorda ne-a pregătit o nouă versiune de iarnă a acestui desert delicios. Și iată primul sfat - dacă nu ai cardamom, folosește zahăr vanilat. Gustul este diferit, bineînțeles, dar mai accesibil în condițiile noastre.

Ai nevoie de:

Pentru 16 bucăți de 40 de grame, se pregătesc aceste ingrediente:
  • 125 ml de lapte
  • 25 g de drojdie proaspătă
  • 300 g de făină
  • 70 g de zahăr
  • 1 ou
  • 1/2 linguriță de praf de copt
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1 linguriță de pudră de cardamom sau zahăr vanilat
  • 80 g unt moale

Umplutură:

  • 300 g gem de afine
  • 30 g marțipan
  • 250 g mascarpone
  • 150 g smântână
  • 2 linguri de zahăr pudră

Pentru un aspect lucios:

  • ou bătut + o lingură de lapte
  • zahăr pudră

Mod de preparare:

  1. Se toarnă laptele în bolul unui robot de bucătărie, se amestecă drojdia, se adaugă o lingură de zahăr și 2 linguri de făină. Se amestecă și se așteaptă 10 minute pentru ca drojdia să facă bule.
  2. Se adaugă restul ingredientelor, cu excepția untului, peste drojdie și se frământă la viteză mică. După 5 minute, se începe să se adauge untul înmuiat puțin câte puțin. Se mai frământă încă 10 minute. Se modelează aluatul neted și elastic într-o bilă și se acoperă bolul cu un prosop de bucătărie timp de 10 minute.
  3. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt.
  4. Se răstoarnă aluatul pe o suprafață presărată cu făină și se împarte în 16 părți. Fiecare bucată trebuie să cântărească aproximativ 40 g. Se modelează fiecare bucată în formă de bilă. Se așază pe o foaie de copt, se acoperă cu un prosop de bucătărie și se lasă să crească încă 60-90 de minute, în funcție de cât de cald este în cameră. Aluatul conține mult unt, așa că procesul de creștere este mai lent.
  1. Se încălzește cuptorul la 200 de grade.
  2. Se ung bilele din aluat cu ou bătut și lapte și se pun la cuptor timp de 15-20 de minute, până devin aurii. Se transferă turtele coapte pe un grătar de metal și se lasă să se răcească.
  3. Se pune gemul într-un castron, se rade marțipanul și se amestecă cu gemul.
  4. Se prepară crema albă de umplutută prin a bate smântâna pentru frișcă. Se adaugă și mascarponele spre final. Se bate conținutul până când acesta se întărește și apoi se adaugă zahărul. Se transferă într-o pungă de decorare cu o duză.
  5. Se taie partea superioară a fiecărei turte/chifle, se scobește puțin și se umple cu o lingură cu gemul amestecat cu marțipan. Se adugă apoi și o linguriță din umplutura albă. Se acoperă cu partea superioară tăiată și se presară cu zahăr pudră.