15% reducere folosind codul PRIMAVARA15 | Cumpără azi mai ieftin! →
-20% la covorarele Flair Rugs, folosind codul FLAIR20 | Economisește azi →
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

Curățenie în toată casa cu 5 ingrediente naturale

Ai nevoie doar de 5 ingrediente, pe care sigur le ai în casă. Amestecându-le corect poți obține produse de curățare ecologice pentru toate suprafețele și petele pe care le întâlnești într-o locuință de obicei.
Curăță rapid, ecologic și eficient întregul apartament!

5 ingrediente esențiale pentru curățenia casei

  • Bicarbonatul de sodiu este un detergent universal. Este foarte eficient pentru spălarea diferitelor suprafețe, dar îl poți folosi și ca absorbant de mirosuri pentru frigider. Alcalinitatea sa moderată ajută la dizolvarea acizilor grași conținuți în murdărie. Nu este toxic pentru oameni și animale de companie.
  • Cea mai bună întrebuințare a acidului citric în curățenie este pentru depunerile de calcar, înălbire și îndepărtarea petelor.
  • Oțetul – un alt ajutor universal, pe care îl poți cumpăra de obicei într-o concentrație de aproximativ 10% și care te va ajuta să cureți întreaga casă.
  • Peroxid de hidrogen în concentrație de 3% este ideal pentru dezinfectarea suprafețelor, pentru spălarea băilor sau ca remediu rapid împotriva diferitelor mirosuri.
  • Săpunul de Castilia este un săpun natural pe bază de ulei pe care îl poți cumpăra sub formă lichidă sau solidă. Acesta este fabricat din ulei de cocos, floarea-soarelui, de măsline sau de palmier. Atunci când este amestecat cu apă într-un raport de 1:10, vei obține un lichid de spălat vase.
Sfatul Bonami: Dacă vrei să adaugi și un strop de parfum în casa ta, fă rost și de uleiuri esențiale. Printre cele mai populare se numără cele de citrice, mentă sau rozmarin.

1. Detergent universal pentru toate suprafețele

Vei avea nevoie de:

  • 0,5 litri de apă
  • 60 ml de săpun lichid de Castilla

Poți adăuga câteva picături de ulei esențial de cimbru sau de lămâie pentru parfumare. Se pune amestecul într-o sticlă cu pulverizat. Păstrează-l într-un loc răcoros, când nu ai nevoie de el, și va rezista aproximativ 6 luni.

2. Pastă de curățare cu bicarbonat de sodiu

Vei avea nevoie de:

  • 200 g de bicarbonat de sodiu
  • 30 ml de săpun lichid de Castilia
  • 30 ml apă

Amestecă totul și aplică pasta acolo unde este necesar. O poți lăsa să acționeze mai mult timp pe suprafețele foarte murdare, înainte de a o îndepărta.

3. Detergent pentru geamuri, ferestre și oglinzi

Vei avea nevoie de :

  • 250 ml apă
  • 250 ml oțet

Se pulverizează pe suprafața din sticlă și se șterge cu o cârpă. Se lustruiește apoi cu lavetă din microfibre.

4. Tablete pentru curățare WC

Pentru tabletele de curățare a toaletei ai nevoie de:

  • 200 g de bicarbonat de sodiu
  • 80 g de acid citric
  • 1 dl de apă într-o sticluță cu pulverizator
  • câteva picături din uleiul tău esențial preferat
Cum procedezi?

  1. Se amestecă bicarbonatul de sodiu și acidul citric într-un bol.
  2. Adaugă câteva picături de ulei parfumat peste apa din sticluță și pulverizează cu grijă peste amestecul din bol.
  3. Amestecul trebuie să fie lipicios, dar nu fluid.
  4. Se pune și se presează apoi amestecul în forme din silicon și se așteaptă până se usucă. Apoi tabletele se pot folosi la curățarea toaletelor.

5. Produse de curățare pentru diferite tipuri de pardoseli

Pentru linoleum și vinil:

  • 250 ml de oțet alb
  • o jumătate de linguriță de ulei de măsline
  • 4 litri de apă caldă
Pentru pardoseli din lemn:

  • 60 ml de oțet alb
  • 2 litri de apă caldă
Pentru gresie:

  • 250 ml de oțet alb
  • 4 litri de apă caldă
Testează întotdeauna acești detergenții naturali pe o suprafață mică a podelei pentru a vedea dacă sunt compatibili cu tipul de podea. Folosește un mop ușor umezit cu aceaste soluții de curățare, dar nu înainte de a mătura sau aspira praful și murdăria de pe podele.
 Uneori lavetele din microfibre au o etichetă care îți indică pentru ce suprafețe să le folosești.

Uneori lavetele din microfibre au o etichetă care îți indică pentru ce suprafețe să le folosești.

6. Cum se curăță aragazul și cuptorul

Curățarea aragazului:

  • După ce gătești zilnic, șterge aragazul cu apă și săpun de Castilia.
  • Pentru a îndepărta murdăria uscată, presară suprafața cu bicarbonat de sodiu și acoperă cu o cârpă umedă. Se așteaptă 30 de minute și apoi se șterge.
Curățarea cuptorului pas cu pas:

  1. Mai întâi, umezește toate suprafețele cuptorului cu un burete sau cu un spray.
  2. Apoi, se aplică pe suprafețele interioare o pastă groasă din 100 ml de bicarbonat de sodiu, 30 ml de sare și 60 ml de apă. Se lasă amestecul să acționeze peste noapte.
  3. A doua zi, folosește un burete din sârmă sau o perie pentru a îndepărta murdăria. Se clătește apoi cu apă.

    Știai că? Produsele clasice de curățare a cuptoarelor din comerț sunt unele dintre cele mai toxice produse de pe rafturile magazinelor.

7. Cum se spală chiuveta de vase

  • Pentru chiuvetele din oțel inoxidabil, folosește o lavetă pentru a șterge toate suprafețele cu bicarbonat de sodiu. Se clătește cu apă și apoi se lustuiește cu o cârpă uscată.
  • Se presară bicarbonat de sodiu pe chiuvetele din porțelan sau din fontă emailată și se șterge cu un burete sau o cârpă umedă, neabrazivă.
  • De asemenea, tratează cu grijă chiuvetele din granit. Folosirea regulată a săpunului de Castilia este indicată.
Sfat: Aruncă buretele de bucătărie tradițional care acumulează bacterii și ia în schimb o perie de calitate pentru vase.

8. Cum se curăță hota de bucătărie

  1. În primul rând, șterge praful de pe hotă și sppală partea exterioară a hotei cu un amestec de săpun de Castilia și apă.
  2. Dacă sunt pete de grăsime pe capotă, folosește și oțet.
  3. De asemenea, curăță filtrul metalic cu un amestec de apă, bicarbonat de sodiu și săpun folosind o perie.
  4. Lustruiește apoi cu o cârpă din microfibră.
Sfat: Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să speli periodic hota de bucătărie, ceea ce te va scuti de multă muncă și timp mai târziu.

9. Cum să cureți dușul și baia

  • Un detergent universal pe bază de săpun de Castilia ar trebui să fie suficient pentru curățarea de rutină a panourilor de duș, a accesoriilor cromate și a depunerilor de calcar.
  • Pentru a îndepărta murdăria, folosește o pastă de curățare pe bază de bicarbonat de sodiu. Aplică pasta acolo unde este nevoie și lasă să acționeze timp de 15 minute. Apoi se șterge și se clătește suprafața.
  • Pentru panourile sau ușile de duș din sticlă, este suficient să amesteci în părți egale oțet alb și apă. Nu se adaugă uleiuri esențiale în acest caz, deoarece acestea vor lăsa urme.
  • Se amestecă o parte peroxid de hidrogen (soluție de 3%) cu două părți de apă. Se pulverizează pe suprafață și se lasă timp de 60 de minute. Apoi se clătește.
  • Curăță oglinzile cu un amestec de oțet și apă.
Sfat practic: Folosește o periuță interdentară mică pentru duzele capului de duș înfundate. Pune o racletă de geamuri în cabina de duș și folosește-o pentru a îndepărta apa de pe panourile din sticlă după fiecare duș, astfel încât să îți fie mai ușor de spălat mai târziu.

10. Cum să cureți toaleta și rigola de la duș

  • Pune oțet într-o sticlă cu pulverizator pentru a curăța regulat toaleta. Pulverizează-l atât pe interiorul, cât și pe exteriorul toaletei, lasă-l să acționeze câteva minute, apoi freacă interiorul cu o perie și șterge exteriorul cu o cârpă.
  • Acidul citric combinat cu oțetul alb va fi de ajuns pentru a elimina calcarul din toaletă. Dizolvă 1 lingură de acid citric în 100 ml de oțet călduț. Înmoaie o cârpă în acest amestec și pune-o în vas, unde o lași câteva ore.
  • Dacă acumularea de calcar este mai mare, îndepărteaz-o mecanic cu un obiect dur. Ideal ar fi o piatră ponce sau o scoică - ambele sunt mai dure decât calcarul, dar mai moi decât porțelanul. Cu toate acestea, acționează cu grijă ca să nu deteriorezi suprafața vasului de toaletă.
Amestec de bicarbonat de sodiu și oțet pentru scurgerea din duș sau cadă. Reacția efervescentă agită murdăria acumulată, o desprinde și o elimină. Cu toate acestea, funcționează doar în cazul canalizărilor ușor înfundate, așa că trebuie să le cureți în mod regulat.
Cum procedezi?

  1. Toarnă aproximativ o jumătate de cană de bicarbonat de sodiu și apoi 200 ml de oțet în rigolă sau în scurgerea din duș/baie.
  2. După 10 minute, se clătește cu apă caldă. Nu este adecvată folosirea apei la temperatura de fierbere deoarece materialului țevilor este de obicei plastic.

11. Cum cureți suprafețele din inox

Lustruiește chiuveta, hota sau mașina de spălat vase din oțel inoxidabil cu o picătură de ulei și o cârpă din microfibră.

12. Curățarea patului pentru animalul de companie

  1. În primul rând, aspiră patul pisicii sau câinelui tău pentru a îndepărta părul și murdăria. Verifică dacă are o etichetă cu instrucțiuni de spălare.
  2. Dacă poate fi pus în mașina de spălat, spală-l la o temperatură mai ridicată (60 de grade) cu puțin bicarbonat de sodiu pentru a ajuta la îndepărtarea grăsimii. Dacă așternutul nu poate intra în mașina de spălat, spală-l de mână în apă caldă și bicarbonat de sodiu. Folosește o perie moale pentru a îndepărta orice pete și murdărie.
  3. Lasă patul animalului de companie să se usuce bine - eventual afară, la soare, vara.
Sfat practic pentru îndepărtarea mirosurilor: Presară bicarbonat de sodiu pe patul uscat, lasă-l să stea timp de 1 - 2 ore și apoi aspiră
Sfat despre cum să curățați un zgârietor pentru pisici: Amestecă săpun și apă, apoi curăță bine zgârietorul cu o cârpă. Lasă-l să acționeze un timp și apoi clătește-l bine cu apă curată.

13. Cum cureți telecomanda

Trebuie să cureți telecomanda televizorului cel puțin o dată pe săptămână. Folosește o cârpă din microfibră, bețișoare de bumbac și o sticlă cu pulverizator cu o soluție 1:1 de oțet și apă. Curăță telecomanda cu cârpa umedă. Dacă murdăria este blocată între taste, folosește un bețișor de urechi pentru a o îndepărta.

14. Cum să îndepărtezi diferite tipuri de pete

Detergent de pete universal: 100 ml peroxid de hidrogen 3% 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu 1/2 linguriță de detergent de vase
Se amestecă și se pune soluția într-un recipient cu pulverizator. Cel mai bine este să fie folosită imediat, dar va rezista până la 1 - 2 săptămâni într-un recipient, depozitată la întuneric.

  • Sânge – se pulverizează peroxid de hidrogen 3% pe pată, se lasă timp de aproximativ o oră și apoi se spală.
  • Fructe – se dizolvă o lingură de acid citric în 100 ml de oțet. Înmoaie țesătura pătată în acest amestec și apoi spală-o în mașina de spălat.
  • Ulei – presară pata cu bicarbonat de sodiu, adaugă puțin detergent de vase și pulverizează cu peroxid de hidrogen 3%. Se lasă să acționeze și se clătește.
  • Cafea – se presară bicarbonat de sodiu peste pata de pe textile, covor sau tapițerie, se pulverizează cu peroxid de hidrogen 3%, se lasă să acționeze o vreme și se curăță cu o cârpă. Pe țesăturile colorate, verifică mai întâi durabilitatea, în mod ideal pe o piesă care nu este vizibilă.

15. Cum să ai un coș de gunoi fără mirosuri

Dacă ai un coș de gunoi din plastic, știi că acesta absoarbe ușor mirosurile. Profită de puterea bicarbonatului de sodiu și toarnă-l pe fundul coșului după ce l-ai spălat și uscat și abia apoi adaugă sacul de gunoi.
Păstrează atât bicarbonatul de sodiu cât și acidul citric în recipiente închise. Ai grijă să scrii pe ambalaj ce se află înăuntru.

Păstrează atât bicarbonatul de sodiu cât și acidul citric în recipiente închise. Ai grijă să scrii pe ambalaj ce se află înăuntru.