Această pagină web folosește cookie-uri. Pentru mai multe informații despre utilizarea acestora, a acceptării și valabilității puteți afla aici

ok
Menu
50 Lei pentru tineÎnregistrareLogare50 Lei pentru tineCoșul de cumpărături
AcasăAcasăInspirații

Cum recondiționezi o măsuță din lemn

Martina Žilková · 16.02.2022
Traducere și adaptare: Ivancea Irina

Recondiționarea mobilierului este una dintre cele mai populare tendințe în amenajările de interior. Recomandarea noastră este să nu arunci piesele de mobilier realizate din materiale de calitate, ci mai degrabă să încerci să le repari. Dacă ești puțin îndemânatic, poți să o faci fără probleme. În acest articol îți vom arata cum am „reactualizat” un blat de masă din lemn masiv crăpat.

Opinia unui expert de la atelierul de tâmplărie

Am cumpărat această masă de la Bonami, care face parte din magazinul din Jenč - Praga. Mi-a plăcut foarte mult cum arată, este fabricată din lemn masiv și are un aspect foarte rustic. Însă aceasta a avut o mică fisură, care a fost probabil cauzată de faptul că lemnul era mai puțin uscat sau avea alte neregularități.

Am decis să o recondiționez într-un atelier comun, unde am avut la dispoziție toate materialele și echipamentele necesare, precum și asistență profesională, pe care o recomand cu încredere.

Opinia tâmplarului: „Fisura din lemn era deja mai mare și, din păcate, era imposibil să o estompezi sau să o netezești. Am ales o modalitate puțin mai complicată, dar durabilă.“

Sfat: Alege să prelungești viața mobilierului vechi și să te implici activ și responsabil în protejarea mediului înconjurător - în plus, ai și un mare beneficiu - economisești bani.

Pregătirea materialelor și uneltelor

Înainte de a începe lucrarea, am pregătit:
Unelte și instrumente: fierăstrău circular de formatare cu masă longitudinală, șmirghel circular oscilant, menghine de tâmplărie, cuțit de tăiat, mașină de găurit.
Alte materiale: adeziv pentru lemn de calitate Titebond III, chit de reparat pentru lemn, ulei sau lac pentru tratamentul și finisajul final.

În imaginea de sus se pot observa „avariile” blatului. În prima etapă am îndepărtat bucățile de lemn desfăcute și le-am păstrat pentru a le lipi mai târziu. Ne-am concentrat asupra bucăților care ar fi putut sării în timpul procesului de tăiere și ar fi lăsat blatul fără material suficient.

Cum să repari o fisură într-un blat de masă din lemn masiv

Așa cum am menționat mai sus, am ales varianta în care blatul este tăiat, fisura este șlefuită și apoi acesta este lipit la loc.

1. În primul rând, dezasamblează masa și lucrează numai cu blatul semiasamblat. Îndepărtează toate bucățile de lemn care ar putea zbura pe timpul tăierii cu fierăstrăul și care ar putea sării de pe blat. Păstrează-le undeva și lipește-le la loc mai târziu.

2. Găsește un loc sigur unde să tai blatul. În mod ideal, în punctul în care blatul este cel mai deteriorat sau crăpat. Am folosit un fierăstrău circular de formatare cu un cursor de tăiere pentru a asigura o ghidare precisă. Este ideal să se facă tăietura prin centrul fisurii, astfel încât ambele părți să fie aliniate. De asemenea, se poate utiliza un fierăstrău circular portabil cu o tijă de ghidare.

3. Dacă folosești o lamă de fierăstrău ascuțită, tăietura va fi suficient de bună pentru ca blatul să fie lipit din nou drept. Însă la fel de bine poți șlefui foarte fin marginea cu un șmirghel.

4. Taie o bucată mică din ambele decupaje. Astfel piesele nu vor risca să nu se potrivească între ele și să formeze „dinți" de-a lungul marginii blatului după îmbinare. Am rezolvat această neregularitate prin șlefuire.

5. Odată ce ambele părți se potrivesc bine, poți începe să le lipești. Folosește un adeziv pentru lemn - în mod ideal pe bază de acetat de polivinil sau poliuretan, cum ar fi SOUDAL PU, care va produce o spumă în rostul lipit. Îmbinările realizate cu acești adezivi sunt foarte rezistente, impermeabile și transparente. Aplică un strat subțire de adeziv pe ambele îmbinări.

6. Acum este important să conectezi piesele și să le asamblezi corect. Acest lucru se poate face cu ajutorul clemelor de tâmplărie (menghine). Pentru a trage blatul circular în jos, folosește știfturile auxiliare, peste care blatul se va retrage și va crea presiunea necesară - după cum se poate vedea în fotografii. Tot aici se lipesc la locul lor și piesele care au căzut.

7. Lasă blatul mesei să se usuce până a doua zi.

8. A doua zi, finisează lemnul cu un șmirghel acolo unde este necesar. Bineînțeles, șlefuiește și locurile unde există adeziv în exces.

9. Ca finisaj final, poți alege între lacuri și ceară. Am ales un lac, care scoate în evidență foarte frumos textura lemnului. Poți completa apoi blatul restaurat cu o vază sau poți pune alături un puf sau taburet.

Articolul a fost pregătit de Martina Žilková, unde o poți găsi pe pagina ei de Instagram Pihovata. Dorim să mulțumim domnului Jiří Rudolf de la atelierul comun „Sdílna" pentru ajutorul și corectura profesională a articolului.