-20% la covoare de la branduri de top | Prețuri de la 39 Lei →
Reduceri de până la 30% pentru dormitor | Peste 5 000 de produse la reducere →
40 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

Cum să ai răcoare în casă vara, fără aer condiționat

Zilele toride de vară sunt insuportabile pentru mulți dintre noi. Aerul este apăsător, transpirăm, suntem agitați, nu putem dormi și crește senzația de disconfort. De aceea este important să facem răcoare în apartamentul sau casa în care locuim, unde temperatura poate urca până la peste 30 °C.

Pregătește-te pentru perioada de caniculă citind sfaturile noastre despre cum să-ți răcorești eficient locuința fără aer condiționat.

Dacă nu vrei să folosești un aparat de aer condiționat, încearcă un ventilator de bună calitate pentru apartamentul tău.

12 soluții de a reduce temperatura în casă fără aer condiționat

Nu ai aer condiționat acasă, sau, dacă ai un aparat de aer condiționat, nu vrei să îl folosești zi și noapte în timpul verii? Aerul condiționat nu este singura soluție pentru a crea o răcoare confortabilă sau a reduce temperatura resimțită de corpul nostru în casă. Iată câteva soluții și sfaturi utile de a-ți răci locuința pe caniculă!

Aerisirea se face noaptea sau dimineața devreme: : Deschide ferestrele din părți opuse ale apartamentului pentru a crea un curent de aer.

Acoperă ferestrele în timpul zilei: Blochează soarele cu draperii sau jaluzele și ține ferestrele închise.

Aluminiul absoarbe căldura: Trage jaluzelele de aluminiu în jos în timpul zilei, ridică-le noaptea.

Limitează utilizarea aparatelor electrice: Calculatoarele, televizoarele și iluminatul radiază căldură. Încearcă să nu le folosești atât de des sau să le oprești atunci când nu sunt necesare.

Limitează gătitul și coptul:: Pe vreme caniculară, mizează pe mâncarea rece și pe rețete rapide. Evită să pornești cuptorul și preparatele care necesită un timp îndelungat pentru gătit.

Schimbă țesăturile călduroase cu unele subțiri: Alege perdele din in, cearceafuri răcoroase din satin și cearceafuri din bumbac, de exemplu.

Îndepărtează covoarele și mergi desculț: Ascunde covoarele sau blănurile artificiale pentru vară. Acestea rețin nu numai căldura, ci și praful.

Dormi pe jos: Aerul cald se ridică spre tavan. Dacă ai amenajat apartamentul cu un etaj de dormit, mută-ți patul la parter pentru vară, sau dormi pe o sltea pe jos.

Înmoaie perdelele în apă rece: Perdelele umede sunt excelente pentru a scădea temperatura aerului și a crește umiditatea din cameră. Ai grijă să storci bine perdelele și să așezi prosoape vechi sub ele pentru a preveni scurgerea apei pe podea. De asemenea, poți folosi un pulverizator de flori pentru a umezi perdelele.

Agață prosoape umede prin cameră: Dacă căldura este insuportabilă, înmoaie prosoapele în apă rece și atârnă-le pe un suport de uscare în cameră sau pe ușă, de exemplu.

Instalează protecții solare la ferestre: Acestea nu lasă căldura să intre în cameră, ci o reflectă în exterior. Ele sunt disponibile în versiuni pentru exterior și interior.

Folosește paravane: Dacă nu ai jaluzele așază un paravan în fața ferestrei.

Vara, optează pentru materiale răcoroase, cum ar fi inul sau satinul.

Plantele de apartament din interior creează un climat mai plăcut.

Cum să răcești aerul în casă cu gheață

Dacă până la urmă ai lăsat căldura să intre în casă, probabil că te întrebi cum să răcorești rapid aerul din încăpere. Într-un astfel de moment, gheața obișnuită va fi un ajutor la îndemână. Pur și simplu pune-o în pahare și boluri și împrăștie-le prin cameră. Dacă așezi gheața în fața unui ventilator, aerul rece format în jurul cuburilor de gheață va fi suflat în toată camera.

În bucătărie și în baie, poți lăsa un centimetru de apă cu gheață în chiuvetă sau în cadă.
Apa se evaporă și va umidifica încăperea, dând senzația de răcoare.

Cele mai eficiente moduri de a răci o cameră


Aerul condiționat mobil este cel mai eficient

Dacă niciunul dintre sfaturile anterioare nu funcționează pentru tine, probabil că trebuie să investești puțin și să îți iei un aparat de aer condiționat mobil. Tot ce trebuie să faci este să-l pui în cameră, să scoți un furtun pe fereastră pentru a scoate aerul cald din cameră și să-l conectezi la electricitate.

Ventilatorul

Dacă nu vrei să investești într-un aparat de aer condiționat, încearcă un ventilator de bună calitate pentru apartamentul tău. Nu numai că va împrăștia aerul cald, dar îl va și răci.

Dar nu lăsa ventilatoarele să sufle aerul direct în fața sau ceafa unei persoane. Aerul rece poate provoca inflamații, usturimi ale ochilor, infecții ale pielii și ale sinusurilor. În mod ideal, orientează ventilatorul spre un perete sau o piesă mare de mobilier unde fluxul de aer se va „sparge”. De asemenea, gândeste-te că ventilatorul învârte aerul. Dacă ești alergic la praf și polen, această soluție nu ți se potrivește.

Umidificator de aer

Umidificatoarele de aer funcționează în mod similar cu aparatele de aer condiționat. Însă acestea umidifică aerul din încăpere. Ele pot fi folosite și iarna, când majoritatea apartamentelor suferă de aerul prea uscat cauzat de sistemele de încălzire.

Nu uita să umbrești și balconul pentru a proteja mai bine ferestrele de razele soarelui

Nu direcționa ventilatoarele să sufle aerul direct în fața sau în ceafa unei persoane

„Căldură mare, mon cher!”

Hidratează-te: Evită băuturile carbogazoase pline de zahăr și alcoolul. Dacă nu ești un fan al apei plate simple, pune într-o carafă și câteva felii de lămâie, castravete, mentă proaspătă, busuioc, flori de soc sau zmeură.

Du-te și fă o baie: Mergi la piscină, la lac, la râu sau intră în mare! Dacă nu ai prea mult timp de relaxare, chiar și un duș cu apă călduță va fi suficient și eficient.

Mese ușoare: Înlocuiește mesele sățioase și fierbinți cu salate de legume, supe cremă sau preparate la grătar.

O compresă rece: Pungile cu gel sunt grozave. După o oră în congelator pot fi folosite pentru a te răcori. Pentru o compresă umedă, poți folosi o eșarfă sau o batistă înmuiată în apă rece și stoarsă bine înainte de utilizare.

Răcește-ți pijamaua în congelator: Dacă nu poți dormi pe căldură, pune-ți pijamaua în congelator înainte de culcare. Acoperă-te cu o pătură ușoară sau cu un cearșaf.

Vara consumă mai multe salate, legume sau smoothie-uri de fructe

Bucură-te de o zi lângă apă

Cum să-ți faci un aparat de aer condiționat

Vrei să-ți răcorești casa, dar nu ai fonduri pentru un aparat de aer condiționat care costă mult? Fă-ți unul acasă cu bani puțini.

Ai nevoie de:

  • 5 sticle PET de doi litri cu apă înghețată
  • un mini ventilator
  • un cot de plastic cu diametrul de aproximativ 10 cm, la un unghi de 90°
  • o cutie de poliester pentru 5 sticle PET
  • cuțit de tăiat
  • Cum se face?

    Taie două găuri în capacul cutiei de poliester, în colțuri opuse, pentru a permite aerului să circule prin întreaga cutie. Apoi se pun sticlele umplute cu gheață în cutie și se acoperă. Acum așază ventilatorul într-una dintre găuri, care va sufla aerul cald din cameră în cutie. În cealaltă gaură se pune un cot de plastic.

    Conectează cablul ventilatorului la priză și bucură-te de aerul rece de la aparatul de aer condiționat. Gheața din sticlele PET durează aproximativ patru ore. Așadar, înghețați din timp următoarele.

    Întrebări frecvente

    Cum să aerisești corect locuința în timpul verii?

    În lunile de vară, vrem să lăsăm aerul proaspăt să pătrundă în casă, dar vrem și să o răcim. Așadar, ventilează noaptea sau dimineața devreme, când afară este mai răcoare. Deschide ferestrele din camere opuse pentru a crea un curent de aer. Dacă deschizi ferestrele în timpul zilei, aerul cald va pătrunde în casă. Cu jaluzelele sau draperiile blackout trase poți preveni supraîncălzirea camerei.

    .

    Cum să răcorești animalele de companie?

    O modalitate eficientă pentru ca animalele de companie să se răcorească este să stea pe gresie, de exemplu în baie. Lasă ușa deschisă la baie, astfel încât câinele sau pisica să poată intra și să se așeze pe gresia rece.

    .

    Cumpără perne speciale cu efect de răcire

    .

    Pernele cu efectde răcire ajută la menținerea confortului termic și, în funcție de cât de mare este câinele sau animalul de companie, poți alege dimensiunea potrivită. Ai grijă să nu lași animalul de companie să muște din pernă, pentru a nu ingera lichidul, gelul sau spuma de răcire.

    .

    Sticlă cu apă înghețată

    O sticlă de apă înghețată poate funcționa ca o modalitate rapidă și ieftină de a crea un aparat de aer condiționat improvizat pentru un animal de companie. Înfășurați-o într-o cârpă subțire și puneți-o în patul animalului de companie pentru a răcori animalul dacă este nevoie.

    .

    Care este soluția pe termen lung pentru răcirea unei case sau a unui apartament?

    Abordează problema aerului condiționat atunci când construiești casa. O izolație termică de înaltă calitate a exteriorului, precum și a acoperișului, te va ajuta semnificativ de căldură. Acoperișurile termoizolante de pe fațadă sau un acoperiș adecvat vă pot fi de asemenea de ajutor.

    Cea mai mare parte a căldurii trece prin suprafețele de sticlă. Așadar, asigură-te că partea dinspre sud, unde soarele strălucește cel mai mult timp, este protejată de căldură. Plantează un copac sau agață un baldachin pe terasă pentru a acoperi ferestrele. Copertinele rabatabile sunt, de asemenea, o soluție.

    Dacă știi că vei folosi aerul condiționat în lunile de vară, planifică acest lucru atunci când îți construiești casa. Poți opta pentru cel mai eficient, aparatul de aer condiționat încorporat chiar în perete. În acest fel, nu va trebui să te ocupi de ieșirile de aer cald folosind un furtun care să treacă printr-o fereastră.