15% reducere folosind codul PRIMAVARA15 | Cumpără azi mai ieftin! →
-20% la covorarele Flair Rugs, folosind codul FLAIR20 | Economisește azi →
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

Rețetă de ecleruri în formă de inimă cu glazură de zmeură și lămâie

Am pregătit o variantă a eclerurilor tradiționale. Le coci în formă de inimioare, le umpli cu cremă de zmeură și torni glazură de lămâie. O surpriză dulce de Ziua Mamei!

Pentru aceste ecleruri vei avea nevoie de:

Ingrediente pentru aluat:

  • 125 ml apă,
  • 125 ml lapte
  • 100 g unt,
  • 1 lingură de zahăr
  • 150 g făină,
  • 4 ouă,
  • vârf de sare.

    Cremă de vanilie:
  • 250 ml lapte,
  • 1/2budincă de vanilie*,
  • 60 g zahăr
  • 1/2 păstaie de vanilie
  • 3 gălbenușuri.
    *În loc de budincă se poate folosi amidon de porumb sau făină simplă.

    Frișcă:
  • 250 g mascarpone,
  • 50 - 100 g unt moale,
  • zahăr pudră vanilat,
  • se poate adăuga puțin piure de zmeură, după gust.

    Glazură de zmeură:
  • 100 g zmeură congelată sau proaspătă,
  • 1 lingură de suc de lămâie,
  • zahăr pudră.

    Pentru ornat:
  • zmeură proaspătă,
  • flori comestibile
  • fistic nesărat tocat.
  • Cum se prepară aluatul pentru ecleruri

    1. Se pun într-o cratiță laptele, apa, untul, zahărul și un praf de sare și se încălzesc la foc mic până când untul se topește complet. Când laptele este fierbinte, untul s-a topit și încep să se formeze bule, se adaugă făina și se mărește focul. Se încorporează făina și se folosește un tel pentru a amesteca energic compoziția. Cu cât este mai bine și mai bine aerisit, cu atât va fi mai bun la copt și se va umfla mai bine.

    2. Se lasă aluatul să se răcească și apoi se adaugă ouăle - acestea trebuie încorporate treptat, pe rând. Dacă ai adăugat și al treilea ou, dar consistența este încă foarte groasă, adaugă încă un ou. Compoziția ar trebui să își păstreze forma și să nu curgă, dar nici să fie prea groasă. Trebuie să fie ușor de întins pe foaia de copt.

    3. Preîncălzește cuptorul la 180 °C. Folosește funcția de încălzire inferioară și superioară!
    Nu coace aluatul pentru ecleruri cu funcția care activează ventilatorul cu aer cald!

    4. Desenează inimioare pe hârtia de copt, de exemplu, folosind un tăietor de aluat.
    Desenează-le la o distanță de aproximativ 5 cm, deoarece aluatul se va umfla foarte mult. Apoi întoarce foaia de copt și folosind o pungă de patiserie cu vârf stelat (sau cu ajutorul poshului) aplică aluatul pe inimile desenate în prealabil.

    5. Se pot stropi ușor inimioarele de pe foaia de copt cu apă rece sau se pot presăra cu zahăr pudră - ambele previn crăparea.

    6. Cojile pentru ecleruri se coc în partea de jos a cuptorului timp de 25 - 35 min până când devin aurii. Nu se deschide cuptorul în timpul coacerii, cel puțin pentru primele 20 de minute. Schimbarea temperaturii va micșora imediat aluatul și nimic nu-l va putea salva.

    7. După coacere, este o idee bună să faci o mică gaură în partea de jos a fiecărui ecler, de exemplu cu o scobitoare, pentru ca aburul să iasă mai ușor. După ce inimioarele (cojile de ecler) s-au răcit complet, taie-le în jumătăți.

    Mod de preparare pentru crema de vanilie și glazură

    Crema de vanilie
    1. Baza pentru cremă - creme patissiere, trebuie să fie pregătită cu o zi înainte de umplere.

    2. Se pun toate ingredientele într-o cratiță, adică laptele, budinca de vanilie sau amidonul, vanilia, zahărul și gălbenușurile de ou. Se amestecă bine cu un tel și se fierbe la foc mic, amestecând constant, până se îngroașă ca o cremă. Imediat după gătire, se acoperă cu folie alimentară, punând folia alimentară direct deasupra cremei. După ce s-a răcit, se păstrează la frigider.

    3. A doua zi, se pregătește frișca cu mascarpone. Se bate separat untul până devine pufos. Se adaugă untul câte o linguriță pe rând și se amestecă cu creme patissiere (baza de cremă) și cu mascarpone. Se adaugă zahăr vanilat după gust.

    4. Se transferă crema finită într-o pungă de patiserie cu un vârf tăiat sau drept și se aplică pe jumătatea inferioară a fiecărui ecler. Se acoperă apoi cu cealaltă jumătate și se pune la frigider pentru a se întări.

    Glazura
    1. Se fierb zmeura cu sucul de lămâie și se strecoară printr-o sită fină. Se amestecă piureul de zmeură rezultat (când este rece) cu zahărul pudră fin. Se ajustează raportul dintre zahăr și piure în funcție de cât de groasă se dorește compoziția topping-ului. Dacă doriți o crustă crocantă, se face un topping foarte subțire

    2. Dacă vrei o glazură albă de lămâie, amestecă doar zahărul cu puțină zeamă de lămâie.

    3. Aplică glazura pe fiecare ecler și decorează cu flori comestibile, fructe sau nuci înainte de a se usca.

    6 reguli pentru ca aluatul opărit pentru ecler să-ți reușească mereu

    1. Se bate foarte bine aluatul, cu cât mai bine se bate aluatul în vas, cu atât se va coace mai bine.
    2. Se adaugă ouăle treptat. După ce fiecare ou a fost perfect absorbit în aluat se adaugă următorul.
    3. Există două trucuri pentru ca aluatul să nu crape în timpul coacerii - stropește aluatul din tava de copt cu apă înainte de a-l băga în cuptor sau pudrează-l cu zahăr pudră.
    4. Cuptorul nu trebuie deschis în timpul coacerii; o scădere bruscă a temperaturii ar face ca aluatul să se micșoreze iremediabil.
    5. Nu coace aluatul pentru ecleruri cu funcția care activează ventilatorul cu aer cald!
    6. Aluatul crud preparat poate fi păstrat în frigider timp de 1 - 2 zile.

    Mai multe sfaturi și trucuri practice

  • Pentru umplutură, poți alege crema clasică cu budincă de vanilie. Dacă vrei o cremă mai pufoasă o poți amesteca cu mascarpone.
  • Dacă o bați cu unt, crema va fi mai stabilă, va rezista mai mult timp și cojile de ecler nu se vor umezi la fel de mult.
  • Atunci când prepari crema, este important să păstrezi ingredientele la aceeași temperatură.
  • Pregătește baza de cremă cu o zi/seară înainte. Se pune întotdeauna la frigider pentru cel puțin 4 ore pentru a se întări suficient.
  • Dacă se întâmplă ca crema să se închege prea mult, poți remedia cu ușurință acest lucru încălzind-o pentru scurt timp. Fie la Bain Marie, fie pentru 15-20 de secunde în cuptorul cu microunde. Apoi se amestecă din nou.

    Dificultate: moderat dificil
    Timp: 2 h + răcire
    Număr de porții: 20 - 25 de bucăți