Imaginează-ți că te trezești dimineața într-o căsuță confortabilă, auzi ciripitul păsărilor, mănânci o felie de pâine cu gem de casă servită pe o față de masă cu flori și sorbi un ceai din plante dintr-o cană de porțelan. O idilă minunată, nu crezi?
Diferitele stiluri de decor sunt menite să evoce diferite sentimente, iar stilul cottagecore are menirea de a evoca plăcerea unui trai liniștit. Este un stil care celebrează întoarcerea la tradiție și un mod de viață mai lent. Citește mai departe pentru a afla care sunt principalele sale elemente și cum să le încorporezi în casa ta.
Cottagecore este un stil inspirat de viața la țară și de farmecul cabanelor.
Cottagecore înseamnă legume cultivate în grădină, miros de pâine de casă, motive florale, țesături din in și căldura unui șemineu care mocnește. Pe scurt, un mediu confortabil, sustenabil, plin de articole lucrate manual și culori vii.
Stilul cottagecore include mobilier din lemn masiv sau mobilier mai vechi cu patină. Pentru piesele mai noi, poți alege articole cu o patină falsă. Comodele cu o notă vintage, scaunele sculptate sau canapelele și paturile tapițate sunt pur și simplu iconice. Rafturile sunt, de asemenea, un element utilizat foarte des în acest stil de decor. Nu îți fie teamă de rafturile care ajung până la tavan sau chiar atârnă direct de acesta.
Decorațiunile tipice în stil cottagecore includ țesături cu modele delicate de flori, cum ar fi perdele, perne și fețe de masă - de preferință din bumbac și in. Un pled cu o țesătură mai grosieră poate fi folosit pentru a face canapeaua mai confortabilă. Decorează pereții cu lucrări de artă cu motive zoologice sau scene din natură în rame de lemn. Lumânările handmade sau macramé adaugă o notă în plus de autenticitate. Apoi decorează interiorul cu plante de apartament și coronițe de flori proaspete sau uscate.
Iluminatul este adesea lăsat pe ultimul loc, deși are un impact foarte mare asupra atmosferei dintr-o casă sau un apartament. Uneori poate fi o sarcină destul de dificilă să alegi un corp de iluminat în stil cottagecore, astfel încât să nu obți un efect de kitsch. Dar nu îți fie teamă de consignații și de magazinele second-hand. Acolo se găsesc adesea adevărate comori la preț de nimic.
Corpurile de iluminat cu abajururi din țesătură, lămpile cu kerosen și o varietate de suporturi pentru lumânări și sfetnice pot aduce o notă de eleganță. Folosește, de asemenea, lămpi solitaire și combină lămpile de masă cu lămpile de podea.
Interiorul vopsit în albastru crează o atmosferă calmă.
Mobila strălucitoare, mânerele elegante și decorațiunile metalice sunt tipice pentru o bucătărie în stil cottagecore. Poți folosi lemn cu patină, ceramică, răchită și alte accesorii textile. Atenția la detalii și meșteșugul manual sunt foarte importante.
Nu vei da greș cu nuanțe de alb și bej în ceea ce privește culoarea, pe care le poți completa apoi cu nuanțe pastelate vesele pe accesorii precum prosoapele de ceai, perdelele sau covorașele de scaun. Stilul atemporal este accentuat de detalii subtile, cum ar fi pilastrii ornamentali și cornișele sau ușile cu fețe din sticlă de pe dulapurile superioare.
Piesa dominantă din living este canapeaua. De exemplu, o canapea cu o structură din lemn ar arata perfect în livingul unei case cottagecore. Alege o masă din lemn masiv, care poate fi completată de elemente metalice sau sertare. Pentru a da mobilierului o impresie cât mai naturală, evită vopselele lucioase.
O bibliotecă din lemn sau un cufăr antic sunt, de asemenea, perfecte pentru un living cottagecore. Pentru textile, rămâi la materiale naturale precum bumbacul, lâna și inul. Poți folosi modele florale, în carouri sau tricotate.
Alege corpuri de iluminat din metal, sticlă sau lemn. Lămpile cu abajururi realizate din bambus, iută, iarbă de mare, plută sau jacint de apă vor arăta, de asemenea, foarte bine.
În cele din urmă, fă camera să fie primitoare cu accesorii care aduc o notă naturală. Alege tablouri și o oglindă cu ramă din lemn, un coș din răchită sau o jardinieră, o vază cu flori uscate, un ceas și suporturi pentru lumânări.
Autenticitatea este esențială, așa că nu îți fie teamă să pui mobila solidă a bunicii tale în dormitor pentru a-i insufla o nouă viață. Doar șlefuiește-o și vopsește-o. Cuferele pictate, lăzile de zestre și cuferele cu sertare sunt elemente foarte populare. Dacă spațiul îți permite, adaugă un dulap din lemn masiv. Închiderea poate fi cu cheie. Nu îți fie teamă să decorezi cu sculpturi sau picturi.
Un pat din lemn va merge bine cu un dulap din lemn, dar și cu unul din metal. Cu toate acestea, nu trebuie să lipsească o tăblie de pat confortabilă. Stilul cottagecore evocă un sentiment de bunăstare, așa că trebuie să eviți liniile simple și drepte în favoarea colțurilor rotunjite
Îndulcește impresia generală cu lenjerie de pat și țesături cu motive florale. Un tablou sau un tapet foto de format mare va ieși în evidență dacă este poziționat în spatele tăbliei de pat. Alege un pled tricotat drept cuvertură de pat. Nu vei da greș dacă pui un covor împletit sau o blană falsă lângă pat.
Caracteristica dominantă a unei băi în stil cottagecore poate fi o cadă independentă sprijinită pe picioare. Dacă preferi o cabină de duș, o zonă colorată cu gresie frumoasă o va scoate în evidență.
Un lavoar din ceramică sau piatră se va potrivi de minune. Există multe modele pe piață dintre care poți alege. Nu uita să asortezi și robinetele de baie. În stilul cottagecore, robinetele metalice din alamă și cupru vor ieși cel mai bine în evidență.
Într-o adevărată baie cottagecore, nu uita de oglindă, care poate fi decorată cu o ramă originală și, mai ales, de efect. De asemenea, arată foarte bine rafturile deschise, care pot găzdui nu doar mici decorațiuni sau plante, ci și prosoape sau articole de toaletă.
Mergi la bazaruri, întreabă-ți prietenii, întreabă-ți bunicii. Avantajul mobilierului vechi, uneori chiar antic, este că valoarea sa crește în timp. Astfel, o piesă frumoasă și de efect din interiorul casei tale va fi, de asemenea, și o investiție pe termen lung.
Da, cu siguranță! Cottagecore pune accentul pe materiale naturale, reciclare și recondiționare, tehnici tradiționale de prelucrare și armonie totală cu natura, principii care merg foarte bine cu un stil de viață sustenabil.
Combinarea mobilierului vechi cu cel nou poate adăuga o dinamică interesantă și personalitate în casa ta. Dar cum să obții un aspect armonios?
Păstrează un stil coerent: Chiar și atunci când combini mobilier vechi și nou, încearcă să faci ca piesele să se potrivească între ele. De exemplu, ai putea combina o canapea modernă cu un fotoliu vintage într-o nuanță sau dintr-un material similar.
Adaugă accesorii ca elemente de legătură: Covoarele, pernele sau perdelele potrivite pot ajuta la armonizarea pieselor vechi și noi. De exemplu, pune o pernă decorativă într-o culoare similară covorului și perdelelor pe un scaun vechi.
Lasă piesele vechi să iasă în evidență: Uneori poate fi interesant să lași o piesă veche de mobilier să iasă în evidență într-un spațiu, ca element solitar. De exemplu, un scrin antic poate fi punctul central al unui birou modern.