Avem o nouă aplicație | Descoperă-i avantajele →
Summer Sale | Economisește până la 50% →
40 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

Amenajarea unui apartament mic: 20+ sfaturi pentru a valorifica la maxim spațiul

Amenajarea apartamentelor mici sau a garsonierelor poate fi o provocare, dar și o mare oportunitate pentru creativitate. Cheia este să folosești cu atenție fiecare metru pătrat și să alegi piese funcționale, care să îl pună în valoare, dar să nu îl aglomereze.

În acest articol, găsești cele 10 reguli esențiale de amenajare a unui apartament mic, fotografii care să te inspire, soluții practice, dar și trucurile „secrete" la care apelează designerili de interior pentru a profita la maxim de un spațiu limitat.

10 reguli de bază pentru amenajare apartament mic sau garsonieră

Ține cont de aceste sfaturi utile, verificate și testate, pentru a îmbunătăți funcționalitatea și estetica unui apartament mic!

1. Înălțimea camerei folosită la maxim: Alege dulapuri înalte și înguste și sisteme de rafturi care să ajungă până la tavan. Ia în considerare achiziționarea unui pat supraetajat, sau, dacă tavanul este foarte înalt poți construi chiar un etaj pentru zona de dormit. În bucătărie, instalează blaturi magnetice și organizatoare de perete tip pegboard pentru a oferi mai mult spațiu de depozitare și să ocupe prea mult loc pe podea.

2. Mobilier multifuncțional: Caută piese de mobilier care pot servi mai multor utilizări, cum ar fi: canapele extensibile, pufuri, taburete și paturi cu spațiu de depozitare sau mese pliabile.

3. Culori deschise: Alege nuanțe neutre, calde și culori deschise pentru pereți, podele și piese mari de mobilier. Aceste culori măresc vizual spațiul și îl luminează.

4. Spațiu deschis: Reducând numărul de uși și pereți despărțitori vei obține un open-space care creează impresia de un spațiu mai mare și mai aerisit.

5. Piese integrate, camuflate și extensibile: Blaturile rabatabile, mesele pliabile sau extensibile îți asigură un spațiu de lucru mai mare doar atunci când este nevoie.

6. Valorificarea spațiul de lângă ușă: În locul ușilor tradiționale, optează pentru uși glisante sau culisante și nu vei fi limitat de deschiderea acestora.

7. Scapă de dezordinea vizuală: Mobilierul cu spațiu de depozitare, coșurile sau cutiile de depozitare cu capac sunt elegante, practice, de bun gust și te ajută să scapi de poluarea vizuală.

8. Mobilier la comandă, design personalizat: Cu mobilierul făcut la comandă, profiți la maximum de întreg spațiul de la podea la tavan și vei obține un ambient ordonat și armonios în locuință.

9. Lumina: Prin combinarea diferitelor tipuri de iluminat, creezi un ambient confortabil. Este indicat să optezi pentru corpuri de iluminat mici. Pe de altă parte, luminile încorporate și benzile LED nu ocupă spațiu deloc și pot evidenția elementele de accent din apartament la fel de bine.

10. Oglinzile: Oglinzile captează chiar și cea mai mică cantitate de lumină. Capacitatea lor de a reflecta lumina face ca încăperea să pară mai mare. Utilizând elemente decorative din sticlă și metal, obții un efect similar.

Construirea unui etaj pentru zona de dormit: soluția celebră pentru a profita de înălțimea apartamentului

Construirea unui etaj pentru zona de dormit: soluția celebră pentru a profita de înălțimea apartamentului

Bibliotecile deschise sunt potrivite într-o cameră care se vrea să pară mai mare

Bibliotecile deschise sunt potrivite într-o cameră care se vrea să pară mai mare

O masă rotundă arată mai bine într-o cameră mică și este mai ușor să adaugi mai multe scaune

O masă rotundă arată mai bine într-o cameră mică și este mai ușor să adaugi mai multe scaune

Cum să amenajezi o garsonieră

Delimitarea pe zone: Într-un apartament cu o cameră, poate fi o provocare să definim diferite zone pentru diferite activități, cum ar fi lucrul, odihna și gătitul. Un covor sau diferitele culori alese pentru pereți pot împărți vizual spațiul în zone fără a fi nevoie de bariere fizice.

Masă de bar: O soluție practică este masa de bar. Poate servi ca masă de dining, ca birou, dar și ca element de separare între bucătărie și living.

Covorul potrivit: Alege cu atenție textura, dimensiunile și modelul covorului! Covoarele de mici dimensiuni creează impresia de spațiu aglomerat.

Într-o garsonieră, este de preferat ca mobilierul de șezut să fie extensibil și de mici dimensiuni

Într-o garsonieră, este de preferat ca mobilierul de șezut să fie extensibil și de mici dimensiuni

O combinație de mai multe nuanțe de maro creează profunzime și armonie într-un spațiu mic

O combinație de mai multe nuanțe de maro creează profunzime și armonie într-un spațiu mic

Culorile deschise și neutre alese pentru pereți și  mobilier măresc vizual garsoniera

Culorile deschise și neutre alese pentru pereți și mobilier măresc vizual garsoniera

Folosirea mobilierului cu picioare subțiri creează impresia de spațiu mai puțin aglomerat. O masă din sticlă sau scaunele din plastic transparent lasă lumina să circule liber și nu blochează câmpul vizual.

Linda Povolná, Bonami designer



Delimitarea pe zone a unei garsonierei cu bucătărie, dormitor și living

Biblioteca cu rafturi deschise separă zona de dormit de cea de living

Covorul separă vizual livingul și zona de dining

Cum să amenajezi un apartament cu 2 camere

Divizarea spațiului Delimitează livingul de dormitor folosind o etajeră joasă cu rafturi. Nu vei bloca lumina, iar partea de sus a etajerei poate fi folosită ca tejghea.

Pufuri și taburete: Un puf este folosit ca loc de șezut, dar dacă îi așezi o tavă deasupra îl poți trasnforma într-o măsuță auxiliară. Puful se poate glisa cu ușurință sub o masă și nu ocupă spațiu inutil când nu ai nevoie de el.

O oglindă mare lângă fereastră valorifică la maximum fluxul de lumină naturală și creează reflexii frumoase

Piesele de mobilier cu picioare subțiri și un design simplu sunt ușor de mutat și nu ocupă mult din spațiul util

5 trucuri „secrete" de la designeri despre cum să amenajezi un apartament mic

Designerii folosesc adesea trucuri simple care pot transforma un apartament mic într-un spațiu de locuit practic, confortabil și elegant.

1. Alegeri îndrăznețe, dar cu moderație: Într-un apartament mic, fiecare piesă face diferența. Selectează una sau două piese extravagante, cum ar fi un fotoliu colorat, de exemplu. Acestă piesă de accent va înveseli locuința, dar fără să o copleșească. Acest truc va crea efectul WOW.

2. Mărirea optică a spațiului cu ajutorul modelelor: Modelele verticale de pe pereți sau draperiile ajută la crearea iluziilor optice de „înălțare" a tavanelor și de extinderea camerei.

3. O operă de artă mare în loc de multe și mici: Un tablou mare pe perete va mări vizual camera, spre deosebire de multe decorațiuni mici care pot părea haotice.

4. Jonglează cu texturile: Plușurile moi, metalele netede, țesăturile aspre și lemnul natural aduc dinamism în decorul de interior. Acest detaliu este adesea ratat, dar creează impresia de lux.

5. Suprafețele lucioase: Folosește-le pentru dulapurile de bucătărie! Cu o oglindă înaltă poți crea impresia de o încăpere cu tavan mai înalt.

Amplasarea mesei de dining lângă perete este o soluție eficientă pentru a economisi spațiu într-un apartament mic și pentru a permite circulația liberă

Cel mai simplu mod de a spori confortul într-un apartament mic este să folosești lumina albă caldă, care creează o atmosferă plăcută

O fereastră mare, fără perdele sau jaluzele grele, permite un flux maxim de lumină naturală

Întrebări frecvente

Cum să amenajezi elegant un apartament mic sau o garsonieră cu bani puțini?

Amenajarea unui apartament mic, economic și elegant, include cumpărarea mobilierului și decorațiunilor la reduceri, reciclarea sau recondiționarea mobilierului vechi și proiecte DIY.

Cum să păstrezi un apartament mic mereu ordonat și curat?

Cheia este eliminarea frecventă a obiectelor inutile și utilizarea eficientă a spațiului de depozitare multifuncțional. De asemenea, este important să se stabilească o rutină de curățenie periodică a apartamentului.

Ce soluții inteligente și tehnologii pot facilita condițiile de viață într-un spațiu mic?

Mobilierul inteligent, cum ar fi canapelele extensibile, mesele pliabile și paturile rabatabile care pot fi ridicate și depozitate în perete, oferă flexibilitate și economisesc mult spațiu. Unele dintre aceste piese pot fi chiar controlate de la distanță sau prin intermediul unei aplicații pentru smartphone.

Care sunt cele mai frecvente greșeli atunci când se amenajează un apartament mic?

Atunci când amenajează un apartament mic, oamenii aleg adesea mobilier prea mare, fapt care îl poate face aglomerat și dă senzația de înghesuială.

O altă greșeală frecventă este faptul că nu se folosesc spațiile verticale pentru depozitare.

Supraaglomerarea unei încăperi cu prea multe obiecte decorative provoacă un haos vizual și un sentiment de dezordine.

Dacă se ignoră importanța unei iluminări suficiente, un apartament mic poate părea întunecat și înghesuit, chiar dacă este foarte bine decorat.