15% reducere folosind codul PRIMAVARA15 | Cumpără azi mai ieftin! →
-20% la covorarele Flair Rugs, folosind codul FLAIR20 | Economisește azi →
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

Cum să ai grijă de mobilierul de grădină pe timp de iarnă

Lída Maršálková
Lída Maršálková
Bonami Blogger

Când sezonul rece începe, noi ne mutăm frumos la căldură, în casele noastre, dar mobilierul de grădină trebuie să supraviețuiască zilelor reci de afară. Deși este proiectat pentru utilizarea în aer liber, frigul, înghețul și zăpada îl pot deteriora iremediabil.

Nu ai un garaj sau o altă încăpere în care să îți muți tot echipamentul de exterior? Planifică-ți o zi pentru a-ți pune la iernat mobilierul de grădină. Te vom sfătui cum să o faci și de ce ajutoare vei avea nevoie.

1. Curățarea mobilierului înainte de depozitare

Mobila trebuie curățată și tratată înainte de depozitare. Cum se procedează? Depinde din ce material este confecționat mobilierul de grădină. Nu uita să-i strângi șuruburile și să verifici starea vopselei sau a lacului.

Mobilier de grădină din lemn

Cel mai mare dușman al mobilierului din lemn este umiditatea. Pentru a preveni pătrunderea acesteia în lemn, umple crăpăturile și golurile cu un chit pentru lemn, lasă să se usuce și șlefuiește. Apoi spală cu apă cu săpun, așteaptă să se usuce bine și aplică un ulei de întreținere a mobilierului de grădină din lemn.

Piesele de mobilier de grădină din lemn de tec se spală cu un amestec de oțet și apă caldă. După ce s-au uscat, poți aplica ulei de in sau de tung transparent. În ambele cazuri, este recomandat să folosești o perie moale pentru a evita zgârierea suprafeței.

Mobilier de grădină din plastic

Temperaturile sub zero grade vor face ca mobilierul din plastic să devină casant. În plus, temperaturile alternante pot provoca fisurarea și ruperea pieselor din plastic. Spală scaunele din plastic și masa din plastic cu un furtun. Amestecă ¼ cană de detergent de vase în 3,5 litri de apă caldă. Șterge mobilierul cu o perie moale sau cu un burete. Clătește și lasă să se usuce piesele de mobilier înainte de a le depozita.

Mobilier de grădină din ratan

Spală mobilierul de grădină din ratan artificial cu un furtun și îndepărtează murdăria persistentă cu apă călduță și săpun lichid. Pentru mobila din ratan natural poți șterge zonele murdare cu o cârpă ușor umedă. Lăcuiește din nou zonele cojite.

Mobilier de grădină din metal

În cazul în care mobilierul de grădină este din aluminiu aproape că nu mai ai de lucru, pentru că este aproape inoxidabil. Dar problema poate fi reprezentată de găurile din mobilier prin care se strecoară apa. Pe măsură ce iarna temperaturile fluctuează peste și sub zero grade, apa îngheață și se dezgheață, ceea ce poate slăbi structura mobilierului. Prin urmare, asigură-te că mobilierul este complet uscat înainte de a-l depozita.

Dacă este din fier forjat, acesta va avea tendința de a rugini. Din fericire, majoritatea seturilor de grădină sunt tratate pentru a preveni acest lucru. Dar ceea ce îl poate afecta potențial sunt excrementele de păsări, care au o compoziție acidă. Înainte de depozitare, spală orice excremente de pe mobilier și îndepărtează rugina cu șmirghel fin.

2. Cu „hibernarea” mobilierului de grădină economisești

După ce mobilierul de grădină a fost curățat, reparat și tratat, îl poți începe să îl depozitezi. Achiziționarea mobilierului de grădină nu este cea mai ieftină investiție, de aceea „hibernarea” acestuia îi va prelungi durata de viață. Există mai multe opțiuni pentru depozitarea mobilierului de grădină pe timpul iernii:
  • Folie din plastic sau prelate: O modalitate accesibilă de a proteja mobilierul de grădină pe timp de iarnă. Cu toate acestea, ele sunt mai potrivite pentru mobilierul care este suspendat în aer sau care nu stă direct pe solul umed. Prelatele nu au o bază, așadar umezeala ar putea ajunge pe mobilă de dedesubt.
  • Copertine și huse: o protecție excelentă pentru mobilierul de grădină împotriva ploii, zăpezii, gheții, sării, murdăriei etc. Multe au cusături izolate și orificii de aerisire pentru a preveni umezeala. Astfel, mobilierul de grădină se poate ierniza mai repede și îl poți lăsa în grădină pe tot parcursul anului, indiferent de vreme.
  • Lăzi de grădină și cutii de depozitare : Unele lăzi de grădină sunt grozave prin faptul că au o capacitate de încărcare mai mare, astfel încât pot servi ca scaune suplimentare.
  • Huse pentru grătar: Ar trebui, de asemenea, să acoperi și grătarul. Nu mulți oameni au spațiu pentru acesta în casă, așa că o învelitoare de grătar este singura opțiune. Asigură-te că este uscat și curat înainte de a-l acoperi.
Sfatul Bonami: Nu vrei să-ți lași mobila și echipamentul de grădină afară pe timpul iernii? Optează pentru o casă de grădină pentru a o pune pe o structură de podea, pe o bază sau pe un pavaj exterior. Cu siguranță poți folosi casa pe tot parcursul anului, poate pentru a depozita mașina de tuns iarba, greblele și alte articole pentru grădinărit.