Ingredientele necesare:
1. Se încălzește laptele la 80 de grade. La foc mic, amestecând ușor, adaugă brânza dulce de vacă în laptele fierbinte. Se amestecă până când zerul începe să se separe.
2. Se ia un prosop de bucătărie sau o pânză de bumbac umezită și se pune într-o sită sau o strecurătoare. Toarnă apoi conținutul fierbinte, strecoară și stoarce bine până când zerul se scurge.
3. Pune apoi brânza fierbinte într-o cratiță cu ouăle bătute, la care am adăugat chimenul și sarea. Adaugă untul în amestec. Se amestecă în mod constant pentru a nu se lipi de marginea cratiței.
4. Când este gata, se toarnă conținutul într-un recipient rotund. Lasă brânza să se răcească la temperatura camerei. După ce s-a răcit, se pune la frigider pentru cel puțin 1 oră (de preferat chiar peste noapte).
5. Se taie brânza în felii și se servește.
Există superstiția că dacă doi îndrăgostiți fac baie împreună într-un lac sau în râu în ziua de Sânziene se vor iubi toată viața.
În Noaptea de Sânziene în unele sate din Ardeal se aprind focuri peste care localnicii sar pentru a se purifica.
Cununile din flori galbene de sânziene sunt împletite și agățate în casă pentru a avea noroc, iubire și sănătate.
Fetele nemăritate pun flori de sânziene sub pernă pentru a-și visa viitorul soț.
Roua adunată în zorii din ziua de Sânziene ar avea puteri magice. Se spune că femeile sau fetele care vor să fie mereu iubite de aleșii lor trebuie să se spele cu această rouă.