Mid Season Sale | Economisește până la 50% →
Primăvara acasă și în aer liber | Inspiră-te →
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

Rețetă de brânză de casă pentru o masă de vară

În multe țări europene se sărbătorește solstițiul de vară, care în România coincide cu Ziua Nașterii Sf. Ioan Botezătorul și Drăgaica. Tradițiile au supraviețuit până în zilele noastre, ca de exemplu, obiceiurile vechi păstrate de lituanieni. Ei aprind focuri, caută ferigi, cântă cântece populare și fac brânză de casă tradițională.

Descoperă cele mai importante momente ale acestei sărbători în Lituania. Inspiră-te!

Tonuri și materiale naturale

În Lituania, oamenii se întorc la valorile străvechi ale strămoșilor lor. Ei nu numai că se bucură de natură, ci și folosesc culori și materiale naturale pentru a decora masa și a crea o atmosferă festivă.

La solstițiul de vară, nu te poți lipsi de tradiționala față de masă din in moștenită de la bunica ta, de exemplu.

Aranjarea mesei

Pentru o sărbătoare mai animată, poți așeza pe masa festivă suporturi de lumânări în culori de pământ și lumânări asortate, ale căror flăcări au și rolul de a alunga țânțarii.

Și cum se spune că ierburile culese în ajunul nopții solstițiului de vară au puteri magice, decorează masa cu ierburi sau flori într-o vază din lut sau ceramică de culoare naturală.

Rețetă pentru brânză de casă cu chimen

Brânza tradițională din Lituania are o istorie îndelungată legată de solstițiul de vară. Datorită formei sale rotunde și a culorii galbene, se crede că simbolizează soarele. Mai ales dacă este făcută după o rețetă autentică.

Ingredientele necesare:

  • 3 l lapte
  • 1 kg brânză dulce de vacă
  • 3 ouă
  • 100 g unt
  • sare
  • chimen

Mod de preparare

1. Se încălzește laptele la 80 de grade. La foc mic, amestecând ușor, adaugă brânza dulce de vacă în laptele fierbinte. Se amestecă până când zerul începe să se separe.

2. Se ia un prosop de bucătărie sau o pânză de bumbac umezită și se pune într-o sită sau o strecurătoare. Toarnă apoi conținutul fierbinte, strecoară și stoarce bine până când zerul se scurge.

3. Pune apoi brânza fierbinte într-o cratiță cu ouăle bătute, la care am adăugat chimenul și sarea. Adaugă untul în amestec. Se amestecă în mod constant pentru a nu se lipi de marginea cratiței.

4. Când este gata, se toarnă conținutul într-un recipient rotund. Lasă brânza să se răcească la temperatura camerei. După ce s-a răcit, se pune la frigider pentru cel puțin 1 oră (de preferat chiar peste noapte).

5. Se taie brânza în felii și se servește.

Decorațiuni pentru o masă de vară

Este imposibil să ne imaginăm o sărbătoare de vară fără elemente din lemn - așa că poți completa masa cu boluri din stejar, bambus sau alte tipuri de lemn, platouri și tocătoare pentru aperitive și condimente. Alege pentru decorarea mesei motive naturale, cum ar fi șervețele cu motive florale.

Tradiții lituaniene

Întotdeauna s-a spus că berea simbolizează o recoltă bună, așa că, pe lângă brânza tradițională în Lituania nu lipsește nici berea rece, servită în ajunul solstițiului de vară.

Baia de dimineață

Conform unei credințe străvechi, ar trebui să faci o baie afară la răsăritul soarelui, deoarece apa din râuri sau lacuri are proprietăți magice - putere, energie și sănătate. Dar, de asemenea, nu uita să te echipezi cu o pătură călduroasă și, eventual, cu un platou cu aperitive pentru a te încălzi și a-ți alunga foamea după o baie bună.