Summer Sale | Economisești până la 40% →
40 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

Rețetă de brânză de casă pentru o masă de vară

În multe țări europene se sărbătorește solstițiul de vară. Așa cum la noi, în România, avem multe tradiții și superstiții de Drăgaică (Sânziene), obiceiurile vechi s-au păstrat și la lituanieni.
Ei aprind focuri, caută ferigi, cântă cântece populare și prepară brânză de casă tradițională.

Descoperă o delicioasă rețetă de brănză cu chimen, pe care o poți include în meniul tău atunci când vei servi masa în grădină în această vară!

Aranjarea mesei

În Lituania, oamenii nu numai că se bucură de natură, ci și folosesc culori și materiale naturale pentru a decora masa și a crea o atmosferă festivă pentru a sărbători vara.

Tonuri și materiale naturale

Este imposibil să ne imaginăm o sărbătoare de vară în grădină fără accesorii din lemn. Poți aranja masa cu boluri din stejar, bambus sau alte tipuri de lemn, platouri și tocătoare pentru aperitive și condimente. Alege pentru decorarea mesei motive naturale, cum ar fi șervețele cu motive florale. Poți așeza pe masa festivă suporturi frumoase cu lumânări, ale căror flăcări au și rolul de a alunga țânțarii.

Se spune că ierburile și florile culese în ajunul nopții solstițiului de vară au puteri magice.
Tu le poți alege pentru a-ți decora masa, așezate într-o vază din lut sau ceramică.

Rețetă pentru brânză de casă cu chimen

Brânza tradițională din Lituania are o istorie legată de solstițiul de vară. Datorită formei sale rotunde și a culorii galbene, se crede că simbolizează soarele. Mai ales dacă este făcută după o rețetă autentică.

Ingredientele necesare:

  • 3 l de lapte
  • 1 kg brânză dulce de vacă
  • 3 ouă
  • 100 g unt
  • sare
  • chimen

Mod de preparare:

1. Se încălzește laptele la 80 de grade. La foc mic, amestecând ușor, adaugă brânza dulce de vacă în laptele fierbinte. Se amestecă până când zerul începe să se separe.

2. Se ia un prosop de bucătărie sau o pânză de bumbac umezită și se pune într-o sită sau o strecurătoare. Toarnă apoi conținutul fierbinte, strecoară și stoarce bine până când zerul se scurge.

3. Pune apoi brânza fierbinte într-o cratiță cu ouăle bătute, la care am adăugat chimenul și sarea. Adaugă untul în amestec. Se amestecă în mod constant pentru a nu se lipi de marginea cratiței.

4. Când este gata, se toarnă conținutul într-un recipient rotund. Lasă brânza să se răcească la temperatura camerei. După ce s-a răcit, se pune la frigider pentru cel puțin 1 oră (de preferat chiar peste noapte).

5. Se taie brânza în felii și se servește.

Mituri și ritualuri laice românești de Sânziene

Există superstiția că dacă doi îndrăgostiți fac baie împreună într-un lac sau în râu în ziua de Sânziene se vor iubi toată viața.

În Noaptea de Sânziene în unele sate din Ardeal se aprind focuri peste care localnicii sar pentru a se purifica.

Cununile din flori galbene de sânziene sunt împletite și agățate în casă pentru a avea noroc, iubire și sănătate.

Fetele nemăritate pun flori de sânziene sub pernă pentru a-și visa viitorul soț.

Roua adunată în zorii din ziua de Sânziene ar avea puteri magice. Se spune că femeile sau fetele care vor să fie mereu iubite de aleșii lor trebuie să se spele cu această rouă.