În multe țări europene se sărbătorește solstițiul de vară, care în România coincide cu Ziua Nașterii Sf. Ioan Botezătorul și Drăgaica. Tradițiile au supraviețuit până în zilele noastre, ca de exemplu, obiceiurile vechi păstrate de lituanieni. Ei aprind focuri, caută ferigi, cântă cântece populare și fac brânză de casă tradițională.
Descoperă cele mai importante momente ale acestei sărbători în Lituania. Inspiră-te!
Ingredientele necesare:
1. Se încălzește laptele la 80 de grade. La foc mic, amestecând ușor, adaugă brânza dulce de vacă în laptele fierbinte. Se amestecă până când zerul începe să se separe.
2. Se ia un prosop de bucătărie sau o pânză de bumbac umezită și se pune într-o sită sau o strecurătoare. Toarnă apoi conținutul fierbinte, strecoară și stoarce bine până când zerul se scurge.
3. Pune apoi brânza fierbinte într-o cratiță cu ouăle bătute, la care am adăugat chimenul și sarea. Adaugă untul în amestec. Se amestecă în mod constant pentru a nu se lipi de marginea cratiței.
4. Când este gata, se toarnă conținutul într-un recipient rotund. Lasă brânza să se răcească la temperatura camerei. După ce s-a răcit, se pune la frigider pentru cel puțin 1 oră (de preferat chiar peste noapte).
5. Se taie brânza în felii și se servește.