-20% la covoare de la branduri de top | Prețuri de la 39 Lei →
Reduceri de până la 30% pentru dormitor | Peste 5 000 de produse la reducere →
40 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

Vrei să organizezi picnicul anului? Cu sfaturile noastre privind mâncarea și locațiile, e floare la ureche!

Vrei să organizezi un picnic pentru familie sau prieteni, dar nu știi de unde să începi? Locul de picnic nu este singurul lucru pe care trebuie să îl alegi din timp. La fel de importante sunt deciziile privind ce mâncare să aduci, cum să vă distrați și ce echipament să aveți la voi, astfel încât să profitați la maximum de zilele cu soare.

Descoperă locuri populare de picnic în mai multe orașe din România, sfaturi și trucuri practice pentru planificarea unui picnic și multe alte surse de inspirație.

Primii pași pentru un picnic perfect:

Data și locul

  • Propune invitaților mai multe date, astfel încât să aveți mai multe șanse de a găsi o zi care să se potrivească majorității dintre voi.
  • Nu doar data este importantă, ci și ora. Ora ideală este 9-10 dimineața. Nu este încă atât de cald și parcurile nu sunt atât de aglomerate.
  • Fii cu ochii pe prognoza meteo pentru a te asigura că ai nimerit o zi fără ploaie și vânt puternic.
  • Alege un loc potrivit pentru picnic. Unele locuri pot avea reguli care restricționează grătarul sau consumul de alcool.

Coșurile de picnic au compartimente practice care îți oferă o imagine de ansamblu perfectă asupra locului în care se află fiecare obiect.

Parcurile din oraș sunt locuri populare pentru picnic. Dar asigură-te că știi regulile în prealabil, de exemplu, în ceea ce privește consumul de alcool.

Program și divertisment

  • Nu uita să pregătești un program de activități , fie că este vorba de muzică, frisbee, badminton, cărți sau jocuri de echipă. De exemplu, Activity, Uno sau Codenames sunt jocuri excelente pentru echipe de diferite dimensiuni.
  • Creează un playlist pentru picnic. De exemplu, Spotify îți permite să creezi playlist-uri în colaborare cu mai mulți utilizatori, astfel încât toată lumea să își poată adăuga muzica preferată.
  • Fă-ți un plan de rezervă în caz de vreme rea. Poți face și un picnic la tine acasă, de exemplu, sau îți poți invita prietenii la un club de jocuri de societate.
Nu rata ocazia și alege cele mai bune jocuri de picnic, fie că este vorba de jocuri cu mingea sau de jocuri de cărți.

Nu rata ocazia și alege cele mai bune jocuri de picnic, fie că este vorba de jocuri cu mingea sau de jocuri de cărți.

Asigură-te că aveți parte de muzică. Ia cu tine o boxă portabilă sau poate chiar o chitară.

Asigură-te că aveți parte de muzică. Ia cu tine o boxă portabilă sau poate chiar o chitară.

Echipament pentru picnic

  • Păstrează mâncarea la rece cu ajutorul unei genți frigorifice. Dacă nu ai una, răcește sucul în congelator și împachetează-l împreună cu celelalte alimente și băuturi. Iar când se dezgheață, vei avea ceva de băut imediat. Doi iepuri dintr-o lovitură!
  • Puneți alimentele în coș în ordine inversă față de ordinea în care le veți servi. Astfel, evitați scotocirea și căutarea frenetică a felului de mâncare dorit.
  • Planificați un picnic la țară? Fie păstrați mâncarea sigilată într-o cutie, fie împachetați-o într-oplasă împotriva insectelor.

Dacă organizezi în mod regulat picnicuri și alte evenimente în aer liber, o ladă frigorifică este cea mai bună investiție.

Sacoșele și cutiile frigorifice păstrează mâncarea și băuturile de picnic proaspete și delicioase.

Ce feluri de mâncare să pregătești pentru picnic

Stabilește alături de participanți ca fiecare să aducă mâncarea preferată. În mod ideal, mâncarea pentru picnic trebuie să fie variată, ușor de preparat, ușor de transportat și, desigur, ușor de consumat. Gândește-te și la vegetarieni și la prietenii tăi cu restricții alimentare, astfel încât să aveți câte ceva bun pentru fiecare.

Mâncare potrivită pentru picnic:

  • Sandwich-uri și wraps: Ușor de preparat și de mâncat, umplutura poate fi ușor adaptată la diferite preferințe alimentare.
  • Salate: Salatele proaspete de legume, paste sau cartofi sunt sățioase și se prepară în doar câteva momente.
  • Mâncăruri la grătar: Carnea și legumele la grătar sunt excelente pentru un picnic mare și pot fi marinate în zeci de feluri.
  • Fructe și legume: Pepenele suculent, căpșunile dulci sau ardeii răcoritori sunt întotdeauna apreciați în zilele toride.

Mâncare nepotrivită pentru picnic:

  • Creme și sosuri dense: Acestea se pot strica sau se pot vărsa pe drum dacă recipientul în care sunt transportate nu se închide bine.
  • Feluri de mâncare grele: Mesele bogate în grăsimi pot fi dificil de digerat, mai ales pe timp de caniculă.
  • Alimente care oxidează rapid: Avocado, bananele sau merele vor oxida rapid, așa că nu vor arată foarte atractiv în farfurie.
  • Deserturi lipicioase sau lichide: Deserturile, cum ar fi prăjiturile cu brânză sau înghețata, tind să fie dificil de păstrat la temperatura și consistența potrivite.

Pentru meniul de picnic, alege mâncăruri ușor de digerat și răcoritoare.

Care sunt cele mai bune mâncăruri pentru picnic? Lasă pe fiecare să aducă ceea ce îi place.

Ce să pregătești pentru un picnic în natură? Rețete pe care le poți prepara ușor

  • Pentru carnivori: Dacă ești în căutarea unui meniu de picnic perfect ajustat unui grup mare de oameni, bazează-te pe preparate din carne la grătar. Nu dispui de foarte mult spațiu lângă pătura ta de picnic? Nicio problemă! Cu acest gratar vei economisi spațiu și vei fi sigur că nici tu, nici prietenii tăi nu veți mirosi a fum toată după-amiaza.
  • Pentru vegetarieni: Încearcă, de exemplu, paste cu sos de ardei sau galette, o rețetă care poate fi preparată în zeci de feluri.
  • De întins pe pâine: ajvarul sârbesc, similar cu zacusca românească, poate fi servit alături de produse de patiserie, ca umplutură pentru sandvișuri sau ca sos pentru orice, de la grisine la carne.
  • Pentru amatorii de supă: o supă ușoară și răcoroasă la picnic? De ce nu! Această supă cremă din mazăre și spanac va fi un succes garantat.
  • Cocktailuri de vară: nu neglija băuturile care vă vor însoți la picnic. Alege rețete delicioase care să vă răcorească pe tot parcursul zilei!
Alege preparate versatile, care pot fi personalizate atât pentru carnivori, cât și pentru vegetarieni.

Alege preparate versatile, care pot fi personalizate atât pentru carnivori, cât și pentru vegetarieni.

Ajvarul are utilizări versatile. Adu-l la picnic într-un borcan și folosește-l pentru a condimenta carnea sau ca sos pentru nachos.

Ajvarul are utilizări versatile. Adu-l la picnic într-un borcan și folosește-l pentru a condimenta carnea sau ca sos pentru nachos.

Cele mai bune locuri de picnic din toată țara

Nu lăsa faptul că locuiești la oraș să te descurajeze: locurile perfecte pentru picnic sunt mai aproape decât crezi. Totul depinde de ce tip de picnic își dorești: vrei să incluzi și un grătar proaspăt? Ține minte că acestea sunt permise doar în locurile special amenajate. Sau poate îți dorești un loc unde poți veni cu animalul tău de companie? Indiferent de prioritățile tale, iată cele mai populare locuri de picnic din principalele orașe ale țării:
  • București: Parcul Tineretului, Herăstrău, IOR, Grădina Botanică… în capitală ai de unde să alegi când vrei să ieși la iarbă verde. Alege Parcul Tineretului pentru activități cu familia, dar ai mare grijă: nu garantăm că îi vei mai putea convinge pe cei mici să plece de la zona de carnaval. Grădina Botanică este și ea o alegere perfectă pentru un picnic în inima orașului, iar în Parcul Herăstrău poți chiar să te și plimbi cu barca atunci când te-ai plictisit de jocurile… de uscat.

    Dacă vrei, însă, să ai parte de un grătar, atunci cel mai simplu îți va fi să ieși din oraș și să te îndrepți spre Parcul Bragadiru, Parcul Cernica sau zona Snagov. De reținut că și aici grătarele sunt permise doar în spațiile special amenajate.

  • Cluj: Parcul Cetățuia este probabil cel mai accesibil și mai bine cunoscut loc pentru un picnic care să vină la pachet cu priveliște panoramică asupra orașului. Nu te limita doar la versantul îndreptat spre centrul orașului, ci orientează-te și spre partea opusă a colinei, unde găsești mai multe locuri umbrite, perfecte pentru o după-amiază răcoroasă.

    Dacă nu te temi de teren mai dificil de urcat, o opțiune mai puțin cunoscută, dar cu o privire la fel de spectaculoasă, este Strada Uliului. Situată la marginea dinspre nord-vest a orașului, strada ascunde o pajiște numai bună pentru jucat și alergat. Îți poți aduce chiar și cățelul cu tine, care se va bucura cu siguranță de spațiul generos pe care îl are la dispoziție.

  • Brașov: nu e un secret că toți brașovenii se bucură de grătare pe cinste la Pietrele lui Solomon. Ce poate fi mai plăcut decât un picnic înconjurat de pădure și stânci, aproape de pârâul rece? Dar ai grijă, locurile de grătar și mesele se ocupă imediat de dimineață. Dacă te-ai trezit mai târziu sau vrei un picnic mai relaxat, cu doar câteva sandvișuri și voie bună, îți poți întinde pătura în parcul din Livada Poștei sau în Parcul Noua.
  • Sibiu: o după-amiază liniștită în oraș? O seară de Activity în aer liber sau un joc aprins de Uno acompaniați de greieri? Cum să nu! Parcul Sub Arini este locul perfect pentru un picnic cu prietenii tăi. Dar când vine vorba de grătar, cel mai bine este să te îndrepți spre exteriorul orașului.
  • Timișoara: nu te teme, vei avea de unde alege: Parcul Carmen Sylva (Doina), Parcul Uzinei și Parcul Karlsruhe (Parcul Bihor) sunt toate deschise iubitorilor de picnicuri și mai ales familiilor care își doresc un loc la îndemână pentru a petrece timp în aer liber. Vrei, de asemenea, să incluzi și plimbări în natură în program? Atunci Parcul Dendrologic Bazoș va fi alegerea perfectă!

Dacă mergi la un picnic în afara orașului, ai grijă ca mâncarea să fie protejată de insecte.

Locurile perfecte de picnic se găsesc pretutindeni. Rămâne doar să îl alegi pe cel mai potrivit pentru tine.

Întrebări frecvente

Cum alegi un loc de picnic potrivit pentru copiii?

Alege un loc care să aibă, preferabil, și un spațiu de joacă. Pregătește multă apă, cremă de protecție solară, pălărie, repelent de insecte și o trusă de prim-ajutor de bază. Adu cu tine o varietate de jocuri și activități potrivite pentru aer liber, cum ar fi Frisbee, cretă colorată sau tot felul de jocuri cu mingea.

Cum să te bucuri de un picnic alături de câinele tău?

În primul rând, interesează-te în ce condiții este permis accesul câinilor în locul ales. Ai grijă să ai la tine mereu un recipient cu apă proaspătă, nu uita păturica lui preferată, recompensele și jucăriile - pe scurt, tot ceea ce îl face să se simtă confortabil.

Alegeți cutii bine sigilate și sticle de călătorie pentru picnicuri.

Dacă nu ai o geantă frigorifică, răcește pur și simplu sucul și împachetează-l împreună cu celelalte alimente și băuturi.