Până la -20% pentru o amenajare în stil SCANDI | Economisește azi →
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

O terasă frumoasă: Idei de amenajare și 30 de fotografii

Visezi la o cafea savurată dimineața în aer liber, sau la seri plăcute alături de prieteni la un grătar? Cum și când îți folosești terasa depinde de tine. Noi te sfătuim ce materiale și piese de mobilier să alegi pentru terasa ta, cum să o umbrești și să o transformi într-un spațiu confortabil.

Pentru inspirație, am inclus și o mulțime de fotografii, care să te ajute să-ți amenajezi o terasă de vis, fie că stai într-o casă cu grădină și curte sau la bloc.

Atunci când îți amenajezi terasa, ține cont de modul în care spațiul exterior se asortează cu interiorul casei.

Atunci când îți amenajezi terasa, ține cont de modul în care spațiul exterior se asortează cu interiorul casei.

Stiluri de amenajare pentru terase în aer liber

Terasă la bloc sau la casă: amenajare în stil modern

Terasa modernă este caracterizată de linii curate și forme geometrice. Materialele industriale, cum ar fi metalul, sticla și betonul, sunt utilizate în principal pentru a conferi spațiului un aspect sofisticat. Mobilierul este adesea provocator, cu utilizarea de culori îndrăznețe pentru accesorii care atrag atenția.

Terasa modernă este caracterizată de linii simple și forme geometrice.

Sunt utilizate în principal materiale industriale precum metalul, sticla și betonul.

Amenajare terasă modernă: fără exces de decorațiuni

Terasă la bloc sau la casă: amenajare în stil boho

Terasa în stil boho este plină de viață, culoare și modele diverse. Materialele naturale, cum ar fi ratanul, bambusul și textilele țesute manual predomină, creând o atmosferă confortabilă și primitoare. Mobilierul poate fi format din piese diferite care nu fac parte din același set. Sunt prezente multe elemente și accesorii decorative, cum ar fi felinare, plante și multe perne moi.

Terasa în stil boho este caracterizată de culori vesele și modele dinamice

Materialele naturale, cum ar fi ratanul, bambusul și textilele țesute manual, predomină.

Nu uita de felinarele, plantele și o mulțime de perne moi

Terasă la bloc sau la casă: amenajare în stil rustic

Terasa în stil rustic se remarcă prin naturalețea și farmecul clasic de țară. Lemnul, piatra și teracota stau la baza acestui stil, conferind terasei un aspect robust și autentic. Accesorii precum felinarele metalice, vasele mari din ceramică și accesoriile textile realizate manual completează atmosfera.

Lemnul, piatra și teracota stau la baza stilului rustic

Accesorii precum felinarele din metal și vasele din ceramică

Predomină țesăturile din bumbac, in și iută

Terasă la bloc sau la casă: amenajare în stil mediteranean

Culorile tipice pentru acest stil sunt roșu, galben, alb și albastru. Acestea reflectă cel mai bine atmosfera de la malul mării. Materialele caracteristice sunt piatra naturală, lemnul și metalul. Vegetația joacă un rol important, de aceea este indicat să alegi măslinii, lavanda și diverse tipuri de plante suculente.

Paleta cromatică: albastru și alb sau galben și roșu

Materialele caracteristice sunt piatra naturală, lemnul și metalul

Măslin, lavandă, lămâi și diverse tipuri de plante suculente în ghivece

Terasă la bloc sau la casă: amenajare în stil japonez

Stilul japonez de terasă se caracterizează prin minimalism, linii curate și un accent pe frumusețea naturală a materialelor, cum ar fi lemnul și piatra. Culorile neutre predomină, contribuind la crearea unui mediu calm și armonios. Mobilierul de grădină cu saltele tip futon, bonsaii, accesoriile din bambus și elementele de apă sunt, de asemenea, tipice acestui stil.

Minimalismul prevalează în terasele în stil japonez

Stilul japonez pune accentul pe frumusețea naturală a lemnului și a pietrei

Schema cromatică cuprinde culorile neutre

Culori și materiale pentru terasă

Atunci când alegi culorile și materialele pentru terasa exterioară, ia în considerare modul în care spațiul exterior se va potrivi cu interiorul casei. Optează pentru culori, materiale sau accesorii similare pentru a crea o armonie perfectă!

Pentru culori, poți alege nuanțe neutre, cum ar fi nisipiul, griul, bejul sau albul. Acestea sunt o alegere de bază excelentă pentru terase, deoarece oferă un fundal neutru care poate fi completat cu ușurință cu accente mai colorate. De asemenea, aceste culori reflectă bine lumina soarelui, împiedicând supraîncălzirea suprafeței.

La rândul lor, nuanțele naturale precum verde, maro, teracotă sau albastru pot avea un aspect foarte plăcut și armonios. Pentru a înveseli spațiul, poți opta pentru accente îndrăznețe pe accesorii precum pernele, jardinierele sau decorațiunile.

Dintre materiale, lemnul este cel mai popular, în special cel exotic, deoarece este durabil, elegant și plăcut ochiului. Aici, totul depinde de preferințele și bugetul tău. Alte materiale potrivite pentru terase sunt piatra, ratanul, betonul și metalul. Acestea sunt extrem de rezistente și ușor de întreținut. Dar tind să fie mai scumpe.

Mobilierul de exterior se aseamănă din ce în ce mai mult cu cel de interior în ceea ce privește aspectul și confortul. De exemplu, metalul cu țesătură textilă împletită, lemnul artificial sau DURAWOOD sunt moderne, care arată foarte bine și sunt mai rezistente la intemperii și la lumina soarelui.Linda Povolna, Designer Bonami

Nuanțele neutre și deschise reflectă bine lumina soarelui pe terasă

Nuanțele naturale, pe de altă parte, pot arăta foarte plăcut și armonios

Dintre materiale, lemnul este cel mai popular, în special lemnul exotic

Cum amenajăm terasa

Reflectăm asupra modului în care intenționăm să folosim terasa. Dacă vrei ca spațiul să fie doar pentru relaxare, pentru grătare periodice cu prietenii, dacă vei cultiva ierburi și legume sau dacă vei lucra pe terasă. Fiecare dintre aceste scopuri necesită o amenajare diferită.

Totodată, ia în considerare orientarea terasei în raport cu punctele cardinale. Terasele orientate spre sud primesc multă lumină solară, ceea ce este ideal pentru a cultiva plante aromatice sau pentru a te relaxa după-amiaza și seara, dar dacă ai de gând să lucrezi pe o astfel de terasă, vei avea nevoie și de o bună umbrire.

De asemenea, trebuie să îți iei un paravan dacă ai nevoie de protecție împotriva ochilor curioși ai vecinilor.

Cele mai frecvente 5 greșeli la amenajarea unei terase

1. O planificare superficială
Nu se subestimează planificarea minuțioasă! Este important să iei în considerare în prealabil scopul terasei, numărul de persoane pe care este posibil să le găzduiești și ce activități vei desfășura pe terasă. Acest lucru te va ajuta să stabilești dimensiunea, amplasamentul și tipul de mobilier potrivit pentru terasa ta.

2. Alegerea greșită a materialelor
Alege materiale care sunt rezistente la intemperii, cum ar fi razele UV, umiditatea și fluctuațiile de temperatură.

3. Supraaglomerarea spațiului
Dacă alegi prea mult mobilier sau decorațiuni, terasa va fi aglomerată și puțin practică. Este important să păstrezi un echilibru între estetică și funcționalitate. Asigură-te că există suficient spațiu pentru mișcare și relaxare.

4. Iluminat necorespunzător
Dacă plănuiești să folosești terasa și seara, nu uita de corpuri de iluminat adecvate!

5. Ignorarea confortului
Deși estetica este importantă, nu trebuie să sacrifici confortul pentru ea. Scaunele rigide sau mobilierul de calitate slabă pot face ca terasa ta să nu fie folosită atât de des pe cât ți-ai dori. Investește în mobilier de grădină de bună calitate și confortabil!

Când planifici amenajarea terasei, ia în considerare orientarea acesteia în funcție de punctele cardinale

Ține cont de scopul terasei și de numărul de persoane pe care este posibil să le găzduiești

Cum alegi corect mobilierul pentru terasă

 • Alege materiale rezistente la intemperii și ușor de întreținut. De exemplu, mobilierul de exterior poate fi fabricat din aluminiu sau din ratan artificial, sintetic.
 • Înainte de a cumpăra mobilierul, măsoară cu atenție terasa pentru a te asigura că mobilierul se va încadra și va permite o circulație ușoară în jurul lui.
 • Pentru spații mai mici, mobilierul de grădină modular sau pliabil este o soluție bună.
 • Investește în perne de bună calitate și în perne concepute pentru utilizarea în aer liber. Doar așa vor putea rezista la ploaie și la razele UV.
 • Mobilierul de exterior cu spațiu de depozitare este recomandat pe terasă. Băncile, măsuțele sau taburetele cu spațiu de depozitare sunt practice.

Alege materiale rezistente la intemperii și ușor de întreținut

Măsoară cu atenție terasa înainte de a cumpăra mobilierul

Cum asiguri confortul pe terasă

 • Apelează la perne, pernițe și covoare de exterior pentru a transforma terasa într-un loc confortabil!
 • Creează o atmosferă confortabilă cu ghirlande luminoase de exterior sau felinare!
 • Nu uita de verdeață! Selectează jardiniere, ghivece suspendate sau suporturi pentru flori și ierburi aromatice!
 • Optează pentru mobilier de grădină confortabil, cum ar fi fotolii, scaune sau bănci cu șezut moale, dar și pentru balansoare sau chiar fotolii suspendate!
 • Pentru serile friguroase, un încălzitor electric sau pe gaz va fi de folos.

Coșurile împletite sunt practice pe terasă pentru pături sau alte accesorii textile

Felinarele și ghirlandele luminoase asigură o atmosferă romantică pe terasă

Covorul de exterior transformă terasă într-un living în aer liber

Cum să umbrești terasa

Relaxarea pe terasă poate fi întreruptă de soarele puternic sau de ploaie. Prin urmare, o terasă are nevoie de un acoperiș sau cel puțin de umbră. În mod ideal, zona de relaxare ar trebui să fie situată direct sub acoperișul casei, care te va proteja de intemperii.

Cea mai ieftină și mai ușor de instalat este o copertină. Nu trebuie să construiești sau să găurești nimic. Copertina (prelata) este o alternativă excelentă la o umbrelă de soare și este protejată de un strat impermeabil care te va apăra de ploaia ușoară de vară.

Alte opțiuni pentru a umbri terasa ta sunt marchiza și pergola. Marchiza este doar pentru umbrire. O pergolă protejează împotriva soarelui, a ploii și a zăpezii și chiar împotriva vântului dacă are pereți laterali.

Iar dacă trebuie să te protejezi de ochii curioși ai vecinilor, poți alege și paravane.

Umbrirea terasei de la casă: inspirație pentru pergolă.

Umbrirea terasei de la casă: inspirație pentru pergolă.

Cea mai ieftină soluție și mai ușor de instalat este copertina pe terasă

Cea mai ieftină soluție și mai ușor de instalat este copertina pe terasă

Întrebări frecvente

Cum să ai o amenajare Feng Shui pe terasă?

Conform artei Feng Shui, este important să păstrăm terasa curată și bine organizată. Mobilierul de exterior ar trebui să fie amplasat astfel încât să ai o vedere frumoasă asupra grădinii sau a zonei înconjurătoare. Alege de preferință mobilier rotund, cum ar fi mesele ovale sau cu marginile rotunjite!

O terasă Feng Shui ar trebui să fie în culori asemănătoare pentru a fi în armonie. Alege nuanțe mute, discrete de culori care se găsesc în mod obișnuit în natură. Culorile aprinse și îndrăznețe ne distrag atenția și pot fi o sursă de emoții negative conform principiilor Feng Shui.

Ce trebuie să știi despre o terasă la curte?

În general, terasa trebuie construită pe partea de sud sau de vest a casei. Orientarea spre sud oferă cel mai mult soare - de dimineața până seara, orientarea spre sud-vest oferă soare de dimineața târziu până seara, iar orientarea spre nord-est oferă soare dimineața și seara. În timpul după-amiezii va fi acoperită de o umbră plăcută.

Este foarte important să ții cont de aspectul casei și de locație. De asemenea, trebuie să te gândești la modul în care terasa se va raporta la casă. De exemplu, dacă terasa este o continuare a livingului sau a bucătărie, este ușor să ajungi pe terasă și nu este nevoie să te plimbi prin toată casa dacă vrei să-ți bei cafeaua la soare.

Terasa trebuie să cuprindă un set de mobilier de exterior, un grătar, spații de depozitare, elemente decorative sau flori. Prin urmare, o dimensiune standard pentru 4 până la 6 persoane ar trebui să fie de cel puțin 20-25 m2. Gândește-te, de asemenea, dacă ai putea să-i adaugi ulterior o pergolă, o copertină sau o marchiză.

Cum amenajezi un birou Home Office pe terasă?

 • Alege mobilier confortabil, ergonomic și rezistent la intemperii. Este important să ai un birou stabil și un scaun confortabil, care să permită o ședere prelungită fără disconfort.
 • Asigură-te că ai suficientă umbră, astfel încât soarele să nu te deranjeze în timpul zilei. Pergolele, copertinele sau umbrelele mari vă pot asigura umbra necesară și protecția împotriva ploii.
 • Asigură-te că ai o conexiune Wi-Fi fiabilă pe terasă și o priză pentru a-ți încărca laptopul. Alternativ, ia în considerare un amplificator de semnal.
 • Un iluminat adecvat pentru a lucra dimineața sau seara pe terasă este esențial. Selectează însă doar corpuri de iluminat care sunt potrivite pentru utilizarea în exterior!