Bonami Days -15% la produsele cu preț întreg | Cod: BONAMIDAYS15 →
Bonami Days cu până la -50% | Profită acum de reducere →
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

Cultivarea ierburilor aromatice

Îți poți imagina un mojito fără mentă, o salată de cartofi fără măghiran sau o salată caprese fără busuioc? Pur și simplu nu ar fi la fel fără ierburi aromatice proaspete. Poți cumpăra ierburi aromatice de la magazin, dar acestea sunt destinate unui consum imediat și nu rezistă mult timp. Este mult mai ușor să-ți cultivi singur ierburile, în timp ce te vei bucura de mirosul frunzelor verzi pe tot parcursul anului.

Cum să cultivi ierburi aromatice în apartament, balcon sau grădină, chiar dacă ești cu totul începător? Îți vom spune tot ce trebuie să știi în acest articol.

Plantele aromatice se dezvoltă cel mai bine în plin soare, într-un sol bine drenat și sărac în nutrienți.

Cum să semeni ierburi aromatice

 • Cumpără semințe de bună calitate, pământ pentru plante aromatice, ghivece sau cutii.
 • Plantează semințele în recipiente și presară un strat ușor de pământ pentru ghiveci peste ele.
 • Umezește imediat pământul cu apă, dar ai grijă să nu îneci semințele.
 • Pentru udare se poate folosi o sticlă cu pulverizator.
 • Păstrează semințele umede și calde. Le poți acoperi cu folie de plastic alimentară.
 • Îndepărtează folia de plastic când apar primii germeni și continuă să le menții umede în mod regulat.
 • După ce plantele au crescut, transferă-le în ghivece sau cutii.
 • În luna mai poți pune plantele afară.
 • Atenție la temperatură, umiditate și lumina soarelui. Fiecare plantă are cerințe diferite.
 • Cele mai bune 12 plante aromatice pe care le poți crește acasă sau în grădină

   1. Busuioc - udarea zilnică a busuiocului este obligatorie.
   2. Arpagic - se dezvoltă în soluri nisipoase și are nevoie de mulți nutrienți și spațiu.
   3. Coriandru - are nevoie de multă căldură și de un sol uniform umed.
   4. Mărar - se bucură de un loc însorit, prea uscat, rece sau umed nu-i vor face bine.
   5. Pătrunjelul - crește cel mai bine într-un suport pentru răsaduri și îi place umbra ușoară.
   6. Mentă - beneficiază de udare regulată și poate tolera umbra parțială.
   7. Roiniță - preferă umbra parțială și un sol constant umed.
   8. Măghiran - oferă-i căldură și un sol permeabil.
   9. Rozmarin - are nevoie de multă lumină și udare doar ocazional.
   10. Cimbru - iubește soarele și nu are nevoie de prea multă udare.
   11. Oregano - îi plac uscăciunea și căldura. Urăște înghețul și are nevoie de spațiu.
   12. Lăcrămioara - îi plac umbra parțială și habitatele mai degrabă umede.

  Semințe sau răsaduri?

  Bulbii crescuți din semințe tind să fie mai rezistenți. Răsadurile pre-crescute oferă mai multă siguranță că planta va crește. Acest lucru este valabil mai ales pentru speciile care au rate de germinare mai slabe (roinița, salvia, rozmarinul) sau care se reproduc numai pe cale vegetativă (anumite tipuri de mentă sau lavandă).

  Nu cumpăra niciodată răsaduri în ghivece mici din supermarket. Acestea tind să fie destinate consumului direct, după care se vor ofili. În cele mai multe cazuri, replantarea sau fertilizarea nu le va salva.

  Ce ierburi pot crește împreună și care nu se vor înțelege

  Multe plante aromatice se dezvoltă bine împreună în același ghiveci sau pat, iar unele nu se potrivesc între ele din cauza diferențelor de creștere, lățime, înălțime sau rădăcini. Cu toate acestea, următoarele plante aromatice cu siguranță se vor înțelege de minune în același ghiveci:

  .

  • Măghiranul, mărarul și arpagicul se înțeleg bine cu mușețelul
  • Rozmarinul, cimbrul și alte ierburi mediteraneene
  • Salvia și oregano
  • Roinița se înțelege bine cu aproape toate plantele aromatice
  • Pătrunjelul, arpagicul, mărarul, leușteanul

  .

  Ce ierburi sunt nu se tolerează reciproc?

  Ce ierburi să nu combini?

  • Lămâița și busuiocul
  • Coriandrul și feniculul
  • Mușețelul și menta
  • Cimbru și măghiran

  Plantele aromatice pot fi plantate în ghivece, cutii sau direct pe pat de plante.

  Folosește întotdeauna unelte de grădinărit curate pentru a întreține sau tăia plantele aromatice.

  Unde să plantezi ierburi

  Când plantezi plante aromatice, ia în considerare câțiva factori cheie care afectează creșterea și sănătatea acestora. Majoritatea plantelor aromatice preferă soarele deplin, iar unele plante aromatice, cum ar fi menta sau coriandrul, pot sta la umbră.

  De asemenea, poți afla cu ușurință locația corectă a ierburilor folosind frunzele acestora. Frunzele mici, cenușii și rezistente pot tolera mult soare și căldură. Frunzele mari și cărnoase preferă umbra parțială umedă. Totuși, aceasta nu este o regulă, așa că este întotdeauna mai bine să aflii care sunt cerințele fiecărei specie în parte.

  Cum să crești ierburi pe balcon

  Pentru a te asigura că plantele aromatice cresc bine pe balconul tău, trebuie să te gândești cu atenție la speciile pe care le plantezi încă de la început. Orientarea balconului tău spre o anumită direcție cardinală îți va spune ce plante aromatice vor prospera acolo.

 • Latura sudică: majoritatea ierburilor se vor dezvolta bine aici, în special ierburile mediteraneene, cum ar fi oregano, cimbru, salvie, busuioc și rozmarin.
 • Est și vest: cultivă lucruri precum roinița, menta și ștevia, care preferă umbra parțială.
 • Latura de nord: aceasta este problematică pentru cultivarea ierburilor, dar speciile rezistente, cum ar fi arpagic și cireș, se vor descurca foarte bine.

  Ierburile anuale (busuioc, măghiran sau pătrunjel) sunt, de asemenea, mai potrivite pentru cultivarea pe balcon. Plantele perene (mentă, roiniță sau levănțică) ar trebui plantate direct în ghivece sau containere adânci.

  Plantele ar trebui să fie protejate de vânt și de căldura de la amiază. Ai grijă la temperatura ambiantă. Dacă aceasta scade sub zece grade, adu plantele aromatice în interior.

  Locuiești într-un apartament cu un balcon mic? Nici asta nu trebuie să fie un impediment. Vezi mai jos cum să transformi un balcon foarte mic într-o grădină de plante aromatice.

 • Vrei să folosești un ghiveci pentru a crește plante?

  Căptușește parte de jos a ghiveciului cu un strat de drenaj (pietricele, pietriș sau bucăți de argilă). Acoperă apoi cu un substrat special pentru plante aromatice, dar dacă nu ai, este suficient și un sol normal combinat cu nisip și compost de bună calitate. Udă astfel încât substratul să nu se usuce, dar respectă întotdeauna cerințele speciei de plante. Ploaia sau apa reziduală este ideală ca soluție de udare.
  Dacă vrei să cultivi ierburi aromatice pe balcon, poți confecționa un suport practic din paleți pentru a economisi spațiu prețios.

  Dacă vrei să cultivi ierburi aromatice pe balcon, poți confecționa un suport practic din paleți pentru a economisi spațiu prețios.

  Cum să crești ierburi aromatice în apartament

  Pentru a cultiva cu succes ierburi aromatice în casă, în exteriorul ferestrei, trebuie să urmezi câteva reguli de bază:

  • Plantele au nevoie de multă lumină, din care își vor trage forța pentru a produce substanțe aromatice.
  • Locația ideală vara: o fereastră orientată spre vest sau spre est.
  • În schimb, iarna, pune ierburile aromatice într-o fereastră orientată spre sud pentru multă lumină.
  • Dacă alegi să cultivi ierburi aromatice pe pervazul ferestrei iarna, ai grijă la calorifere! Un loc prea cald și uscat poate ucide ierburile din apartament.
  • Ierburile aromatice din apartament nu trebuie să sufere nici de sete, dar nici să fie înecate. De aceea, umple partea de jos a ghiveciului cu argilă expandată sau alt strat de drenaj.
  • La fel ca substratul uscat, ierburile aromatice urăsc și aerul uscat - așa că vor fi foarte recunoscătoare pentru umiditate.

  Când cultivi plante aromatice pe un pervaz, nu uitați că ierburilor, în general, nu le plac curenții de aer și fluctuațiile de temperatură, o temperatură ambientală de 15-20°C este ideală.

  Obține etichete practice pentru ierburi aromatice, astfel încât să știi ce este fiecare plantă! Poți să le faci chiar tu din material autoîntăritor.

  Obține etichete practice pentru ierburi aromatice, astfel încât să știi ce este fiecare plantă! Poți să le faci chiar tu din material autoîntăritor.

  Cum să crești ierburi aromatice în grădină

  Este bine să începi să plantezi plantele aromatice în grădină după înghețul din luna mai. O parte semiumbrată a grădinii în care ai un pat separat pentru plantele aromatice este ideală. Gândește-te în prealabil la întregul plan și ia în considerare și înălțimea posibilă a plantelor, astfel încât ulterior să ajungi ușor la ele și să le poți recolta confortabil.

  • Plantează ierburile mai mici în prim-plan.
  • Plantează ierburile mai înalte în partea din spate a patului (mărar, roiniță, oregano, salvie). Acest lucru se datorează faptului că înălțimea lor este de aproximativ 80 cm.
  • Plantează, chiar la margine, ierburi medicinale (sunătoare, lavandă, isop) care cresc până la 60 cm.
  • Folosește ierburi care cresc până la 30 cm, cum ar fi cimbrul, chiar la margine.

  Cum să faci un pat de plante medicinale

  Majoritatea ierburilor de bucătărie se dezvoltă cel mai bine într-un sol permeabil. În același timp, solul nu trebuie să fie prea umed. Prin urmare, aerisește bine solul cu o lopată și încorporează puțin nisip.

  Așează ghivecele cu plante aromatice în pat, așa cum ai planificat. Asigură-te că păstrezi o distanță bună între ele. Folosește o mistrie pentru a săpa o groapă pentru fiecare plantă.

  Scoate cu grijă fiecare plantă din ghiveci. Apoi folosește-ți degetele pentru a slăbi puțin ghemul de rădăcini. În cele din urmă, introdu ghemul de rădăcini în găurile săpate. Strânge pământul astfel încât să nu rămână cavități. Apoi udă bine plantele.

  Ce este o spirală de plante

  Plantarea în spirală presupune folosirea unui pat tridimensional care este compus din mai multe multe porțiuni, fiecare cu un ecosistem diferit. Acestea se desfășoară în spirală, una după alta. Spirala este realizată din pietre, dar o poți construi și din lemn sau metal.

  Printre cele mai mari avantaje ale spiralei de plante medicinale se numără faptul că pietrele acționează ca un acumulator de căldură, furnizând căldura colectată în timpul zilei către plante pe tot parcursul nopții. În plus, pietricelele și nisipul asigură scurgerea rapidă a apei de ploaie, deoarece ierburilor nu le place deloc acumularea de apă. Spirala de plante aromatice economisește, de asemenea, spațiu în grădină.

  Pat de plante medicinale ridicat

  Paturile de grădină ridicate nu sunt potrivite doar pentru cultivarea legumelor, ci și pentru crearea unui pat de plante aromatice. Poți planta în ele și ierburi suprastructurale, cum ar fi lichenii. În plus, este mai ușor să lupți cu melcii într-un pat ridicat.

  Acest tip de grădină de plante aromatice este ideal pentru ierburile iubitoare de căldură din țările mediteraneene. Solul se încălzește bine și este mai uscat decât într-un pat de grădină convențional.

  Cele mai multe plante aromatice se însămânțează primăvara, dar există unele plante care pot fi însămânțate la sfârșitul verii sau toamna.

  Ghivecele și jardinierle cu auto-irigare sunt ideale pentru cultivarea ierburilor aromatice.

  Îngrijirea corectă a ierburilor aromatice în 5 pași

  • Udă mai des, în doze mai mici, mai degrabă decât "o dată și bine".
  • Udă solul, nu planta însăși.
  • Stropește ocazional plantele aromatice cu o sticlă cu pulverizator pentru a scăpa de praf.
  • Taie regulat plantele aromatice.
  • Ierburile aromatice cultivate în lădițe vor aprecia substanțele nutritive furnizate de îngrășăminte organice din când în când. În rest, ierburile nu au nevoie de îngrășăminte.

  Cum se recoltează ierburile

  • Culege ierburile dimineața, când conținutul lor aromatic este cel mai ridicat.
  • Ploaia reduce aroma, așa că nu recolta ierburile imediat după ploaie.
  • Îndepărtează părțile moarte și uscate ale plantelor pentru a încuraja creșterea ulterioară.
  • Folosește întotdeauna unelte ascuțite.

  Cum se taie corect ierburile

  Plantele aromatice nu ar trebui să fie tăiate toamna, deoarece le vei îndepărta protecția importantă împotriva frigului. Tăierea din august ar trebui să fie ultima recoltă majoră de plante perene. Te poți folosi de perioada de tăiere din august pentru a înmulți plantele - butașii din crenguțe trebuie să aibă aproximativ 10 cm lungime și au nevoie de aproximativ opt săptămâni pentru a prinde rădăcini.

  Feliatorul de ierburi îți va salva timpul și răbdarea.

  Feliatorul de ierburi îți va salva timpul și răbdarea.

  Ideal este să culegi plantele dimineața, când conținutul lor aromatic este cel mai ridicat.

  Ideal este să culegi plantele dimineața, când conținutul lor aromatic este cel mai ridicat.

  Cum să păstrez ierburile aromatice proaspete

  În mod ideal, plantele aromatice ar trebui să fie recoltate și folosite imediat. Cu toate acestea, dacă ai nevoie ca acestea să rămână proaspete timp de câteva zile fără să-și piardă gustul și aroma, le poți depozita în frigider.

  Pentru a păstra ierburile proaspete și pline de aromă cât mai mult timp, este important să le păstrezi corespunzător. Iată cele mai bune practici pentru depozitarea diferitelor tipuri de ierburi pentru a ajuta la păstrarea aromei lor.

  Cum să păstrezi în mod corespunzător ierburile aromatice în frigider?

  • Înfășoară ierburile, aromatice clătite sub jet de apă rece și uscate cu un prosop de hârtie, într-un șervețel curat, ușor umezit. Apoi pune ierburile într-o pungă de plastic și lăs-o deschisă pentru a le permite să respire. Poți păstra pătrunjelul, coriandrul, busuiocul și arpagicul în frigider în acest fel.

  • De asemenea, poți păstra plantele cu tulpina într-un borcan de sticlă cu apă proaspătă, acoperite cu o pungă de plastic și puse în frigider. Schimbă apa în fiecare zi. Busuiocul, menta și alte ierburi cu tulpina lungă vor rămâne proaspete mai mult timp în acest fel.

  Cum să păstrezi ierburi aromatice în congelator?

  • Nu toate ierburile aromatice sunt potrivite pentru congelare. Busuiocul își păstrează o aromă bună, dar va deveni apos. Dar alte plante, precum mărarul, pătrunjelul, arpagic, roinița, și coriandrul își vor păstra aroma și după congelare.

  • Taie ierburile aromatice, întinde-le pe o foaie de copt sau o tavă metalică și pune-le în congelator. Vor îngheța mai repede și nu veți avea un singur mănunchi din ele. Apoi împarte-le rapid în pungi de alimente cu fermoar sau depozitează-le în congelator în cutii de alimente. Pentru a le găti, scoate-le direct din congelator.

  • O altă modalitate este să congelezi ierburile aromatice într-o tavă de cuburi de gheață acoperită cu lichid. Poți toca fin frunzele de arpagic și pătrunjel și apoi le poți congela acoperite de bulion. Iarna vor fi perfecte pentru ciorbe!

  SFAT! Acoperă frunze întregi de mentă cu apă, lasă să înghețe și depozitează cuburile obținute într-o pungă mai mare. Menta își va păstra forma, gustul și aroma. Acest procedeu poate fi folosit și pentru a conserva florile comestibile, cum ar fi violetele și lavanda. Cuburile de gheață sunt excelente pentru băuturi și limonade, sau ca un decor interesant atunci când se răcește șampania.

  Cum se usucă platele aromatice?

  • Secretul pentru ierburi bine uscate este să le culegi devreme, ideal într-o dimineață însorită. Acesta este momentul în care plantele au cea mai puțină apă în ele și,pe de altă parte, au cea mai mare concentrație de uleiuri esențiale.

  • Poți usca ierburile acasă, întinse sau atârnate într-un loc uscat, cu o bună circulație a aerului, într-un deshidrator sau foarte încet în cuptor. Ierburile care se usucă bine sunt rozmarinul, cimbrul, salvia, oregano, măghiranul, salvia și menta.

  Poți usca ierburile în cuptor, în uscător sau chiar agățate în cămară.

  Poți usca ierburile în cuptor, în uscător sau chiar agățate în cămară.

  Pătrunjelul rezistă mai mult timp dacă tulpinile sunt puse într-un pahar cu apă.

  Pătrunjelul rezistă mai mult timp dacă tulpinile sunt puse într-un pahar cu apă.

  Întrebări frecvente

  Cum să scapi de dăunători și boli?

  Avantajul plantelor aromatice este că aroma lor respinge majoritatea dăunătorilor. Cu toate acestea, afidele, viermii de mătase și omizile pot cauza probleme. Produsele speciale de grădinărit pot fi de ajutor, dar, de multe ori, te pot ajuta și zațul de cafea sau infuziile naturale de mușețel și urzici.

  Ce ierburi medicinale pot fi cultivate în grădină?

  Pe lângă ciulinul de lapte și licheni, este foarte bine să plantezi specii precum roinița, care ajută în caz de insomnie și stres, menta, care este eficientă pentru problemele digestive, sau lavanda, care are efecte calmante și ajută în cazul problemelor de somn. De asemenea, este utilă plantarea echinaceei, cunoscută pentru stimularea sistemului imunitar, și a salviei, apreciată pentru proprietățile sale antiinflamatorii. Aceste plante medicinale nu numai că adaugă frumusețe și parfum grădinii tale, dar oferă și o gamă largă de proprietăți curative.

  În ce recipient să crești ierburi?

  Nu numai îngrijirea atentă sub forma udării regulate determină modul în care ierburile tale prosperă. Alegerea recipientului potrivit joacă, de asemenea, un rol foarte important.

  • Vasele de ceramică sunt o soluție foarte populară pentru cultivarea ierburilor aromatice, deoarece sunt respirabile și ajută la reglarea umidității din sol. Este important ca acestea să aibă găuri de drenaj în partea de jos pentru a preveni îmbibarea cu apă.
  • Ghivecele din plastic - sunt ușoare și durabile, dar nu la fel de respirabile ca cele din ceramică. Dacă alegi plasticul, alege și recipiente cu găuri de drenaj sau ghivece cu auto-irigare.
  • Lădițele din lemn - lemnul este respirabil în mod natural și estetic, ceea ce este excelent pentru a crea o grădină frumoasă pe balcon sau terasă. Asigură-te că lemnul este tratat împotriva putreziciunii și a dăunătorilor.
  • Vase metalice - pot fi foarte decorative și pot adăuga un aspect modern grădinii dumneavoastră. Cu toate acestea, metalul acumulează rapid căldura, ceea ce poate duce la supraîncălzire în zilele călduroase.

  Când alegi recipientele, ia în considerare și locul în care vor sta plantele aromatice. Dacă nu ai prea mult spațiu, poți opta și pentru coșuri suspendate. Fiecare plantă are cerințe specifice de lumină și umiditate, așa că încearcă să alegi un recipient care să se potrivească cel mai bine acestor nevoi.