Mid Season Sale | Economisește până la 50% →
Primăvara acasă și în aer liber | Inspiră-te →
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

7 plante ușor de îngrijit - Oază verde pe balcon

Barbora Bláhová • 22 iulie
Ar fi păcat să ai un balcon sau o terasă și să nu le transformi în oaze de verdeață. Creează un colțișor verde în care să te relaxezi savurând o cafea, citind o carte sau la un pahar de vin cu prietenii. În plus, verdeața ajută la răcirea aerului pe timp de vară și asigură un climat plăcut în care să te simți în largul tău.

Descoperă câteva dintre plantele care vor crește chiar și în spații limitate și în lumina directă a soarelui!
Liliacul crește foarte bine și pe balcon!

Liliacul crește foarte bine și pe balcon!

Ginkgo biloba

Nu mulți oameni își pot imagina această plantă deosebită pe balconul lor. Ei bine, mai degrabă un copac decât o plantă. Deși avem tendința de a observa Ginkgo în grădini, am descoperit că îl poți avea cu succes și într-un ghiveci. Ginkgo nu este pretențios atunci când vine vorba de condițiile meteorologice. Poate tolera cu succes seceta și face față la soare chiar și dacă terasa este orientată spre sud.

Un amestec clasic de sol pentru grădinărit va fi suficient. Poate crește cu ușurință până la o înălțime de 2,5 metri, ceea ce reprezintă aproximativ înălțimea unui balcon cu acoperiș normal. Nu are nevoie de un ghiveci uriaș. De asemenea, îi poți regla cu ușurință creșterea prin tăiere. Toamna, te poți aștepta la o ploaie de frunze frumoase, aurii, de foioase. Dar nu uita să înfășori ghiveciul cu o țesătură pentru a proteja copacul pe timpul iernii.

Ginkgo

Ginkgo

Merișor canadian (Vaccinium corymbosum)

Cei cărora le lipsește recolta din propria grădină pot îmbina plăcerea cu utilul. Merișorul canadian (Vaccinium corymbosum) este un arbust frumos care produce fructe de la sfârșitul lunii iunie până în septembrie, în funcție de soi. Fructele vor fi savurate în special de cei mici, dar planta are nevoie de un sol special acid, pe care îl poți cumpăra de la un magazin de specialitate. Alege un loc însorit, sau cu umbră parțială, pentru a permite fructelor să se coacă.

Udă arbustul în mod regulat deoarece îi place umiditatea mai ridicată. Pe scurt, nu lăsa niciodată substratul să se usuce complet!

Recoltează fructe mici de pe balcon

Recoltează fructe mici de pe balcon

Plante suculente

Suculentele vor înveseli chiar și cel mai modest balcon cu formele și culorile lor vibrante și variate. Dacă îți place să fii înconjurat de verdeață, dar nu ai timp sau experiență pentru un grădinărit extensiv, aceste plante mici sunt pentru tine. Poți folosi suculentele pentru a crea o mini grădină adorabilă care nu necesită prea multă îngrijire și de care te poți bucura pe tot parcursul anului. De exemplu, umple un ghiveci larg din lut cu sol pentru plante suculente și cactuși și adaugă plantele alese, pietre și crenguțe decorative.

Dacă ghiveciul va fi expus la ploaie, nu uita că trebuie să aibă și găuri de drenaj.

Liliac (Syringa vulgaris)

Pentru oricine iubește mirosul de liliac, acest arbust este un must-have. Liliacul pitic cu flori mici, numit Liliacul lui Meyer, este perfect pentru balcon sau terasă. În ciuda faptului că este scund, te va surprinde cu parfumul său intens. Planta nu este pretențioasă în ceea ce privește pământul, un amestec de sol comun pentru grădinărit cu o bună permeabilitate va fi suficient. Apreciază soarele, dar se poate descurca și la umbră parțială. Crește încet, așa că nu trebuie să îți faci griji că vă ieși prea curând de pe balcon. Frunzele vor cădea toamna, dar este rezistent. Primăvara își va arăta din nou frumusețea.

SFAT: Locul deșeurilor organice este în compost. Florile sau frunzele uscate nu au ce căuta în coșul de gunoi obișnuit. Le poți composta împreună cu deșeurile organice. Achiziționează o pubelă de compost Intelligent Waste, care poate fi ascunsă cu ușurință printre ghivece. Cu ajutorul filtrului de carbon înlocuibil și al sistemului unic de ventilație, coșul reduce la minimum mirosurile, astfel încât poți face plajă sau să te bucuri de o băutură cu prietenii chiar lângă el. Nici măcar nu ai nevoie de saci atunci când îl folosești pentru deșeurile vegetale - însă sacii sunt recomandați când îl vei folosi pentru deșeurile biologice menajere.
Compostul este posibil și pe balcon

Compostul este posibil și pe balcon

Tufos (Physocarpus)

Physocarpus este un arbust care este atractiv mai ales pentru frunzele sale gălbui și pentru micile flori albe care înmuguresc pe lăstarii maturi. Preferă umbra parțială, dar pe partea însorită culorile bogate vor fi la apogeu. Funcționează foarte bine grupat cu alte plante, înveselindu-le cu culoarea sa. Deoarece este adesea folosit pentru garduri vii, tolerează foarte bine tăierea, ceea ce este util în condiții limitate de balcon sau terasă. Poți alege, de asemenea, soiuri cultivate în alte culori - Diabolo, de exemplu, care are frunze purpurii uimitoare.

Physocarpus opulifolius

Physocarpus opulifolius

Caprifoiul (Lonicera)

Dacă preferi o priveliște spre verdeață și nu spre ferestrele vecinilor, caprifoiul este planta care te va ajuta rapid. Acestei plante îi place să se cațere pe orice îi pui la dispoziție. De exemplu, încearcă să o plantezi într-un ghiveci mai înalt și să o întinzi spre tavan cu ajutorul unor frânghii sau cu un suport din lemn. Într-un singur sezon poate crește până la 1 metru, creând un colțișor verde pe balconul tău. Caprifoiul se poate descurca atât în condiții de umbră, cât și în plin soare. În timpul verii, te va încânta cu flori interesante care au un parfum foarte plăcut.

Cu debutul iernii, însă, o parte din frunze vor cădea, așa că, dacă preferi o plantă veșnic verde, va trebui probabil să apelezi la iederă. Nu există multe alternative mai potrivite și mai puțin pretențioase în aceste condiții.

Caprifoiul crește rapid

Caprifoiul crește rapid

Campanula

Clopoțeii sunt unul dintre elementele de bază ale parcurilor, dar și pe balcoane și terase. Ies perfect în evidență atunci când sunt grupați împreună cu alte plante decorative. Un sol de grădinărit standard, care este bine afânat, este potrivit pentru clopoței.Există peste 300 de tipuri diferite de flori clopoțel, dintre care unele iubesc soarele, altele au nevoie de umbră.

Cel mai rezistent soi este specia Campanula poscharskyana. Dacă vrei să îi prelungești perioada de înflorire îl poți ajuta îndepărtând continuu florile ofilite.

Campanula poscharskyana

Campanula poscharskyana