Primăvara acasă și în aer liber | Inspiră-te →
Începe sezonul grădinăritului | Pregătește-te →
Totul despre cumpărături
Română
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

Cum sa alegi iluminatul pentru exterior

Iluminatul exterior este la fel de important ca și iluminatul interior. Fie că ai nevoie să te ocupi de iluminarea casei, să îți luminezi terasa, aleea, piscina, grădina cu roci sau pur și simplu vrei să completezi atmosfera de seară cu elemente luminoase decorative, ai ajuns la locul potrivit.

Iată ce ar trebui să știi înainte de a cumpăra corpurile de iluminat și cum să îți ușurezi viața cu iluminatul potrivit.

Ce fel de lumină?

Înainte de a alege iluminatul exterior, întreabă-te ce scop trebuie să îndeplinească corpurile de iluminat și ce trebuie să lumineze mai exact. Cel mai important criteriu este siguranța. Prin urmare, ar trebui să luminezi aleile, potecile, terasele, ușile de intrare și scările, astfel încât să te poți deplasa prin grădină după lăsarea întunericului fără probleme. Lumina albă neutră este cea mai potrivită în acest sens.

Cu toate acestea, corpurile de iluminat de exterior sunt, de asemenea, folosite pentru a evidenția elementele frumoase sau locurile preferate din jurul casei, cum ar fi copacii, straturile de flori, fântânile, băncile, rocile sau statuile. În acest caz, alege mai degrabă o lumină caldă.
Corp de iluminat solar de exterior cu LED

Corp de iluminat solar de exterior cu LED

Aplică de perete de exterior

Aplică de perete de exterior

Tipuri de iluminat exterior

Urmează alegerea tipului de corpuri de iluminat, care va determina, de asemenea, amplasarea acestora. La Bonami, poți alege dintre cele șapte tipuri de bază de iluminat exterior. Acestea diferă atât prin modul în care sunt amplasate, cât și prin design, scop și luminozitate.

1. Corpuri de iluminat de exterior montate pe perete

Aplicele de exterior montate pe perete nu interferează prea mult cu spațiul, așa că sunt cel mai bine utilizate pentru a ilumina intrările sau fațadele. Sunt excelente după lăsarea întunericului și pentru protecția împotriva hoților dacă au și senzori de mișcare.

2. Corpuri de iluminat suspendate pentru exterior

Luminile suspendate sunt folosite pentru iluminarea garajelor, pergolelor, dar își pot găsi locul și pe terase.

3. Corpuri de iluminat tip țepușă

Avantajul corpurilor de iluminat tip țepușă constă în caracterul practic, în special datorită variabilității amplasării lor. În orice moment, poți manipula cu ușurință lămpile, le poți muta în funcție de necesități și poți ilumina piscina, fântâna sau alte elemente decorative din grădina ta.

4. Corpuri de iluminat portabile de exterior

Luminile portabile, cum ar fi lămpile și felinarele, pot fi folosite pe terasă sau pe aleea dintre casă spre terasă sau foișor. Designul acestora este practic, astfel încât le poți transporta și folosi foarte bine în spațiile amenajate în aer liber.

Descoperă categoria de veioze și corpuri de iluminat portabile de exterior.

5. Corpuri de iluminat tip stâlp

Luminile de tip stâlp de exterior servesc ca iluminare de orientare. Le poți folosi pentru a ilumina aleile și împrejurimile casei. Ele necesită însă fixarea în pământ sau beton.

6. Corpuri de iluminat încastrate

O altă alternativă la luminile de orientare în aer liber sunt cele încastrate. Aceste lumini creează efecte frumoase de iluminare în trotuare sau grădini, unde sunt încastrate în nivelul solului. De asemenea, acestea sunt potrivite pentru iluminarea aleilor și poți trece peste ele cu mașina de tuns iarba fără a le distruge.

7. Iluminatul decorativ de exterior

Această categorie include felinare, lămpi cu gaz, ghirlande și decorațiuni luminoase. Acestea sunt concepute pentru a crea atmosfera potrivită de vară. În special, ghirlandele luminoase de exterior sunt acum în tendințe. La Bonami găsești o selecție largă de culori și diferite tipuri de surse de energie.
Corpuri de iluminat tip țepușă

Corpuri de iluminat tip țepușă

Iluminatul decorativ

Iluminatul decorativ

Alegerea în funcție de sursa de alimentare

Următoarea întrebare pe care ar trebui să ți-o pui înainte de a cumpăra un nou corp de iluminat de exterior va fi metoda de alimentare necesară. Există mai multe opțiuni:

Iluminatul de exterior instalat permanent

În cazul instalațiilor permanent, trebuie să te gândești din timp la locul în care ai nevoie de iluminatul exterior și să pregătești instalația de alimentare cu energie electrică. Acestea includ aplicele de exterior, dar și luminile de tip stâlp sau spoturile din grădină, care sunt folosite în principal pentru a ilumina căile de acces.

Iluminatul conectat la priză

Dacă ai prize electrice de exterior la îndemână, nu va fi o problemă să conectezi corpurile de iluminat la priză.

Iluminatul solar de exterior

Iluminatul solar are avantajul unic de a nu consuma deloc energie. Acesta este încărcat de razele soarelui în timpul zilei și poate străluci timp de câteva ore pe timp de noapte. Cu toate acestea, nu este ideal pentru iluminatul pe timp de iarnă, deoarece de obicei este înnorat.

Iluminatul cu USB

Acest tip de sursă de alimentare devine din ce în ce mai popular. Acestea sunt corpuri de iluminat portabile și decorative pentru a completa atmosfera. Ele pot fi utilizate în interior sau în exterior. Trebuie doar să le încarci și vor lumina noaptea timp de câteva ore. Unele dintre ele au, de asemenea, o funcție de reglare a intensității luminii.

Iluminatul alimentat cu baterii

Corpurile de iluminat alimentate cu baterii au aceleași avantaje ca și corpurile de iluminat USB. Singura diferență este că sunt reîncărcate cu ajutorul bateriilor și nu prin cablu USB.

DE REȚINUT:

IP - Grad de protecție la infiltrare
Un alt punct destul de important la care trebuie să fii atent atunci când alegi iluminatul de grădină este gradul de protecție IP. Această unitate indică în ce măsură corpurile de iluminat de grădină sunt protejate împotriva pătrunderii obiectelor (de exemplu, insecte, praf) și a infiltrării apei. Noi îți recomandăm să te asiguri întotdeauna că au un grad de protecție IP44 sau mai mare. La Bonami găsești corpuri de iluminat pentru utilizarea în aer liber și pentru orice vreme.
Watt
Numărul de wați indică câtă energie va folosi noul corp de iluminat. Cu cât numărul este mai mare, cu atât consumul este mai mare.
Culoarea luminii
Pentru iluminatul decorativ de exterior, luminile cu o nuanță mai caldă (1 800 - 3 000 K) sunt mai potrivite pentru a evoca o senzație de calmare, căldură și confort. Pentru iluminatul de orientare putem alege albul neutru (3 500 - 6 000 K), care este cel mai asemănător cu lumina zilei.