Până la -20% pentru grădină Economisește azi →
Vine Paștele | Pregătește-te →
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

Rețetă: Galette în 4 moduri diferite

Vedran Bošković
Vedran Bošković
Seasoned with Love

Galette este un preparat culinar excelent pentru a ne bucura de alimentele de sezon. Trebuie doar să ne alegem umplutura pentru această tartă și avem un fel principal sau un desert rapid și delicios.

Mai jos găsești o rețetă pentru un aluat foarte ușor de preparat și perfect crocant când e copt. Sunt patru feluri diferite de umpluturi dintre care poți alege, două sărate și două dulci, dar toate sunt foarte gustoase.

Aluat - ingrediente și preparare

  • 800 g făină
  • 480 g unt
  • 240 ml de apă
  • 240 ml iaurt
  • 2 lingurițe de sare

Se mixează făina, sarea și untul pentru a obține un amestec sfărâmicios. Poți face acest pas manual, cu un mixer sau într-un robot de bucătărie. Adaugă apa și iaurtul și frământă până obții un aluat omogen și neted. Transferă aluatul pe o suprafață curată și împarte-l în 4 părți egale. Modelează fiecare parte în formă de disc, înfășoară-l în folie transparentă și lasă-l să se odihnească în frigider timp de o jumătate de oră.

Ingrediente pentru umplutură

Umplutură 1:

  • 3 pere
  • 4 linguri de gem de afine
  • 50 g de nuci
  • zahăr

Umplutură 2:

  • 100 g mascarpone
  • 200 g cireșe din compot
  • 1 lingură de amidon
  • coaja de la 1 lămâie
  • 2 linguri de suc de lămâie
  • 2 linguri de zahăr
  • fulgi de migdale

Umplutură 3:

  • 200 g brânză feta
  • 150 g de roșii cherry (de diferite culori)
  • sare și piper
  • sare grunjoasă
  • busuioc proaspăt

Umplutură 4:

  • 4 linguri de pesto de busuioc
  • 150 g ciuperci
  • sare și piper
  • sesam
  • cimbru proaspăt

Pregătirea umpluturii

În timp ce aluatul se odihnește, se pregătește umplutura, în funcție de alegerea ta:

Se taie perele în felii subțiri./Se scurg cireșele din compot și se amestecă într-un bol cu zahărul, amidonul, sucul și coaja de lămâie./Se taie roșiile în două./Ciupercile se taie în felii subțiri.

Se întinde aluatul pe hârtie de copt în formă de cerc, grosimea nu trebuie să fie mai mare de jumătate de centimetru. Nu te îngrijora dacă nu este un cerc perfect, deoarece galette este menită să aibă un aspect rustic. Întinde pe aluat gemul/mascarpone/feta/pesto de busuioc, în funcție de galette pe care o faci, lăsând 2-3 centimetri de la margine fără umplutură.
Peste gem se așază perele tăiate felii și se presară nucile tocate./Se repartizează cireșele peste mascarpone./Se aranjează roșiile cherry feliate pe feta fărâmițată./Se așază ciupercile feliate peste pesto de busuioc.

Se îndoaie marginea aluatului spre interior, ușor peste umplutură, și se unge cu ou bătut. Se transferă într-o tavă de copt și se coace timp de aproximativ 40 de minute, până când marginea capătă o culoare aurie frumoasă. Se scoate din cuptor și se lasă să se odihnească 5 minute, apoi se taie în felii și se servește.

Poftă bună!