Până la -20% pentru grădină Economisește azi →
Vine Paștele | Pregătește-te →
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

Pocnitorile de Crăciun: tradiția britanică iubită de o lume întreagă

Ai auzit de Christmas Crackers? Reprezintă o tradiție de Crăciun în Marea Britanie, Irlanda și Australia. La prima vedere, arată ca niște bomboane de pom de Crăciun, dar nu te lăsa păcălit. Sunt mici cadouri de Crăciun împachetate în mod neconvențional. Cum le despachetezi? Ce să pui în ele?

Ce reprezintă și cum se desfac?

Acest simbol original și-a primit probabil numele prin combinarea cuvintelor "crack" și "cracker" (care înseamnă petardă, pocnitoare, dar și biscuite). Un cracker este un tub, învelit în hârtie de cadou de Crăciun. În interiorul tubului se află o fâșie de carton cu o capsulă. Când rupi fâșia, capsula explodează și se aude un sunet tipic petardei.

Întotdeauna despachetează pocnitoarea de Crăciun împreună cu altcineva - cu cât sunteți mai mulți, cu atât este mai distractiv. Tu și adversarul tău apucați fiecare de câte un capăt, începeți numărătoarea inversă de la trei... doi... unu... și trageți. Tubul explodează. Cel care are partea mai mare rămasă în mână păstrează conținutul acestor suprize.

Conținutul pocnitorilor de Crăciun

În pocnitorile de Crăciun tradiționale se găsesc:
  • o coroniță de Crăciun din hârtie de șervețel pe care câștigătorul o va purta la masă
  • o jucărie mică sau un bibelou
  • o hârtie cu un motto, o glumă sau o ghicitoare
  • Poți cumpăra pocnitori de Crăciun gata făcute și umplute cu diverse lucruri (mini parfum, bomboane, bijuterii, brelocuri, etc.). Dar poți, de asemenea, să cumperi tuburi goale și să le umpli cu dulciuri de casă.

    Când se deschide un Christmas Cracker?

    În multe țări, se desfac în timpul prânzului de Crăciun sau la o petrecere organizată de Crăciun. Fiecare membru al familiei găsește o pocnitoare lângă farfurie. Câștigătorul își poate pune imediat pe cap coroana din hârtie.

    Istoria acestei tradiții

    Se spune că ar fi apărut încă din epoca victoriană, datorită cofetarului englez, Thomas J. Smith. Acesta a găsit inspirația la Paris, de unde importa migdale caramelizate învelite în tuburi de hârtie. Dar entuziasmul englezilor a scăzut în timp, așa că Smith s-a gândit la alte modalități de a le stârni curiozitatea.

    A început să pună motto-uri pe hârtie în ambalaje, dar tot nu a atras prea mult atenția clienților. Doar după ce a adăugat o capsulă și a transformat-o într-o adevărată pocnitoare, succesul a fost garantat. Este cu siguranță o poveste frumoasă, nu știm însă dacă este în întregime adevărată.