Am intrat în zilele pline de culoare ale toamnei, o perioadă în care după recoltă ne putem bucura în sfârșit de vinul românesc adus în târguri de producătorii locali.
Ești gata de sărbătoare? Am pregătit câteva sfaturi despre cum să te bucuri din plin de savoarea și aroma vinului.
Vinul de care se bucură gurmanzii din întreaga lume este mult mai mult decât strugurii prelucrați rafinat - este vorba despre soare, pământ, vinificator și tradiție. Vinul este o experiență!
Vinul trebuie tratat cu o atenție deosebită, din primul moment, de la alegerea sticlei, la turnarea în pahar și până la ultima picătură savurată. Dar pentru a te bucura cu adevărat de el, trebuie să cunoști câte ceva despre eticheta vinului:
Dacă ai acasă o sticlă de vin mai veche (mai ales dacă este un vin roșu), este o idee bună să îl decantezi mai întâi înainte de a-l servi. Acest proces îndepărtează orice sediment și permite vinului să se oxigeneze.
Cum procedăm la decantare? Toarnă vinul în decantor sau în carafa de vin, lăsându-l să curgă pe peretele vasului din sticlă, și rotește-l de câteva ori. Apoi așteaptă 10-30 de minute. Cu cât vinul este lăsat mai mult timp în decantor, cu atât mai multă aromă va fi eliberată și băutura va fi mai limpede.
TIP: În comparație cu vinurile roșii, majoritatea vinurilor albe nu au nevoie să fie aerate, așa că, de obicei, decantăm doar vinurile albe mai vechi.