Mid Season Sale | Economisește până la 50% →
Primăvara acasă și în aer liber | Inspiră-te →
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

Sezonul vinului

Martina Hendler
Martina Hendler
Bonami Blogger

Am intrat în zilele pline de culoare ale toamnei, o perioadă în care după recoltă ne putem bucura în sfârșit de vinul românesc adus în târguri de producătorii locali.

Ești gata de sărbătoare? Am pregătit câteva sfaturi despre cum să te bucuri din plin de savoarea și aroma vinului.

Ritualul vinului - regulile de bază

Vinul de care se bucură gurmanzii din întreaga lume este mult mai mult decât strugurii prelucrați rafinat - este vorba despre soare, pământ, vinificator și tradiție. Vinul este o experiență!

Vinul trebuie tratat cu o atenție deosebită, din primul moment, de la alegerea sticlei, la turnarea în pahar și până la ultima picătură savurată. Dar pentru a te bucura cu adevărat de el, trebuie să cunoști câte ceva despre eticheta vinului:

  1. Atunci când deschizi o sticlă de vin, fă-o discret, fără a o agita.
  2. Atunci când torni vinul în pahar, ține sticla de la baza ei.
  3. Umple paharul mai puțin de jumătate și lasă vinul să respire și să-și dezvolte cea mai bună aromă.
  4. Ține paharul de picior sau de bază.
  5. Când dai noroc , ciocnește doar bolul paharului.
  6. Este indicat să miroși vinul înainte de a-l gusta.
  7. Ia înghițituri mici și lasă-ți papilele gustative să se bucure de întreaga aromă a vinului.

Cum să asociezi vinul cu mâncarea?

Aroma maximă a vinului poate fi obținută prin alegerea paharului de vin potrivit, care îi evidențiază caracteristicile. Fiecare fel de vin necesită un acompaniament culinar diferit, așa că, pe viitor, atunci când planifici o masă cu familia sau prietenii, acordă atenție alegerii vinului.


Vin spumant - ca aperitiv sau pentru a însoți un desert
Servim vinuri spumante ca aperitiv pentru a trezi pofta de mâncare și pentru a completa aroma mâncării. Vinurile spumante proaspete și seci se potrivesc cel mai bine cu antreuri cu fructe de mare, în timp ce vinurile spumante mai dulci și mai aromate pot fi servite și cu deserturi.
Vin alb - pentru aperitive, pește sau desert
Vinurile albe mai ușoare ar trebui servite cu antreuri, fructe de mare și preparate simple din pește, iar vinurile albe mai puternice merg bine cu peștele gătit în sosuri. Vinurile albe dulci vor completa perfect deserturile cu migdale sau alune și pot fi savurate, de asemenea, cu brânză de capră.
Vin rosé - asociat cu antreuri sau carne albă
Datorită aromei sale ușoare și proaspete, vinul rosé poate fi servit cu antreuri și carne afumată sau albă.
Vin roșu - asociat cu brânzeturi și carne roșie
Vinurile roșii se potrivesc cel mai bine cu brânzeturi, precum și cu mâncăruri gătite din carne de pasăre, vițel, miel și iepure, delicat condimentate. Servește vinul roșu matur cu vânat și grătar, iar vinurile roșii tinere cu rață și gâscă.
Vin de barrique cu gust robust
Acestea sunt vinuri care au fost învechite în butoaie speciale de stejar, unde dobândesc aromele caracteristice dorite (de exemplu, vanilie, caramel, afumat etc.). Acestea completează de minune alimentele, cum ar fi mâncărurile la grătar, ardeii roșii și alimentele care conțin brânză. Servește acest vin cu un pahar de apă lângă.

Cum depozitezi corect sticlele de vin

Condițiile ideale de păstrare a vinului depind foarte mult de umiditate, de expunerea la lumina soarelui și de eventualele fluctuații de temperatură, așa că îți recomandăm să depozitezi sticlele în locuri reci, întunecate și umede. De asemenea, vinul poate fi depozitat într-un frigider sau într-un răcitor de vinuri. Asigură-te că sticlele sunt culcate, dar dacă intenționezi să deschizi vinul în curând, va fi bine dacă este așezat în picioare.

Cum să depozitezi vinul deschis

Sticlele de vin deschise trebuie păstrate în frigider, dar vinurile roșii pot fi păstrate și pe tejghea. În ambele cazuri, acestea trebuie să fie însă sigilate bine. Poți bea vinul spumant până la 3 zile de la deschidere, pentru vinul roșu se recomandă să se bea până la 3 până la 5 zile, iar vinul alb și rose pot fi băute și până la 5 și 7 zile.

Ce înseamnă decantarea vinului?

Dacă ai acasă o sticlă de vin mai veche (mai ales dacă este un vin roșu), este o idee bună să îl decantezi mai întâi înainte de a-l servi. Acest proces îndepărtează orice sediment și permite vinului să se oxigeneze.

Cum procedăm la decantare? Toarnă vinul în decantor sau în carafa de vin, lăsându-l să curgă pe peretele vasului din sticlă, și rotește-l de câteva ori. Apoi așteaptă 10-30 de minute. Cu cât vinul este lăsat mai mult timp în decantor, cu atât mai multă aromă va fi eliberată și băutura va fi mai limpede.

TIP: În comparație cu vinurile roșii, majoritatea vinurilor albe nu au nevoie să fie aerate, așa că, de obicei, decantăm doar vinurile albe mai vechi.