Dovlecelul este atât de versatil încât este excelent și pentru a face prăjituri cu el, unde adaugă o minunată moliciune aluatului. Noi am ridicat deja această prăjitură delicioasă de dovlecei cu cremă de ciocolată la rangul de desert de lux, iar dacă o decorezi cu fructe proaspete, va fi, din punct de vedere vizual, o adevărată sărbătoare pentru ochi.
Pentru blat:
80 g de unt moale;
120 g zahăr de trestie;
1 ou;
250 g făină netedă;
50 g cacao;
2 lingurițe de extract de vanilie sau pastă;
1 linguriță de cafea măcinată,
2 lingurițe de praf de copt,
1 linguriță de bicarbonat de sodiu,
un vârf de cuțit de sare,
2 căni de dovlecei rași (aceasta reprezintă aproximativ 1 dovlecel mediu de 300 - 350 g).
Pentru cremă vei avea nevoie de
200 ml de smântână (30%),
160 g de ciocolată (min. 45%),
200 g mascarpone.
Pentru finisaj și decor:
Fructe proaspete, flori comestibile, etc., după imaginația și gustul tău.
Mod de preparare:
1. Bate untul cu zahărul până devine spumos, după un timp adaugă și oul și extractul de vanilie.
2. Amestecă făina cu cacaua, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și un praf de sare și adaugă la spuma bătută. La final, adăugă dovlecelul ras, cu tot cu zeama, dacă nu l-ai lăsat prea mult. Se amestecă ușor și se întinde aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt sau unsă și presărată cu făină. Coace în cuptorul preîncălzit la 175 °C timp de 20 - 30 de minute. Testează gradul de coacere cu o scobitoare.
Prepararea cremei ganache:
1. În mod ideal, începe să pregătești crema cu o zi mai devreme. Pune crema într-o cratiță să se încălzească la foc mic. Când încep să se formeze primele bule, scoate crema de pe foc și adăugă ciocolata mărunțită.
2. Odată ce ciocolata s-a topit, amestecă bine pentru a-i da amestecului o consistență plăcută și omogenă.
3. Acoperă ganache-ul cu folie alimentară, pune-l direct deasupra ciocolatei și, după ce s-a răcit, puneți-l în frigider câteva ore, ideal peste noapte, pentru a se întări.
4. În cele din urmă, amestecă ganache-ul răcit cu mascarpone și întinde această cremă de ciocolată pe rulourile de dovlecei coapte. Decorează după cum dorești.
Dificultate: ușoară
Timp: până la o oră + timp de răcire
Număr de porții: aprox. 12 cubulețe