15% reducere folosind codul PRIMAVARA15 | Cumpără azi mai ieftin! →
-20% la covorarele Flair Rugs, folosind codul FLAIR20 | Economisește azi →
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

Dovlecelul sărat și dulce: 2 rețete ușoare și rapide

Încearcă două rețete noi la care să-ți folosești recolta de dovlecei din grădină... sau chiar și de la piață! Sunt rapide și pot fi făcute chiar și de cineva începător. Descoperă instrucțiunile pas cu pas pentru o galette cu dovlecei delicioasă și o prăjitură pufoasă cu cremă!

Galette de dovlecei cu lămâie și mascarpone

Tarta galette este ideală servită ca un mic dejun luxos, o cină simplă de vară și ca o masă rapidă la un picnic sau de luat într-o cutie de gustări. E excelentă caldă, abia scoasă din cuptor, dar la fel de delicioasă și răcită, scoasă din frigider - atunci e foarte răcoritoare. De asemenea, se potrivește perfect pentru orice petrecere, chiar și la un grătar, plus că vor arăta minunat pe orice masă. O poți savura ca atare, cu salată de legume, șuncă maturată sau ca garnitură, de exemplu cu carne sau brânză la grătar. De exemplu, halloumi va fi o alegere perfectă pentru galette.


Tip: În mod clasic, atât galette sărată, cât și cea dulce, se face cu aluat crocant, dar la fel de delicios este și aluat foitaj, care îți poate ușura munca dacă îl cumperi. Aluatul nu este greu de făcut, trebuie doar să-l răcești bine.

Înlocuiește mascarpone din umplutură cu o ricotta mai puțin grasă sau cu o brânză de tip telemea. Dovlecelul este cel mai potrivit pentru galette dacă este mic și subțire și nu are semințe în interior. Taie-l în felii foarte subțiri, astfel încât dovlecelul să fie bine gătit în același timp cu aluatul.

Ingrediente:
  • 300 g de aluat de foitaj sau aluat crocant (rețeta și instrucțiunile de mai jos),
  • 150 g mascarpone,
  • ½ lămâie,
  • 2 dovlecei mici,
  • Sare, piper alb.

    Mod de preparare:
    1. Se amestecă mascarpone cu coaja și zeama de lămâie, se asezonează cu sare și piper. Taie dovlecelul în felii foarte subțiri.
    2. Întinde aluatul în formă de clătită (poți folosi și aluat foitaj pre-rulat) și taie rondele de orice marime, de exemplu, cât este farfuria. În cazul nostru, este în funcție de o farfurie de 20 cm și 18 cm.
    3. Întindeți umplutura de mascarpone în mijlocul fiecărui cerc, așezând-o la aproximativ 2 cm de margine. Întindeți feliile de dovlecel în două straturi deasupra umplururii cu mascarpone, sărează partea de sus a dovlecelului și pliază marginile aluatului în jurul interiorului dovlecelului. Unge marginile aluatului cu oul bătut. Poteți presăra și sare, semințe de susan etc.
    4. Coace totul în cuptorul preîncălzit la 175 °C până când marginile devin aurii - aproximativ 15 - 25 de minute.

  • Cum se face aluatul crocant?

    Ai nevoie de:
  • 200 g de făină simplă,
  • 110 g de unt rece,
  • 1 gălbenuș de ou,
  • 1 lingură de apă rece,
  • un vârf de cuțit de sare.

    Mod de preparare:
    1. Se amestecă făina și sarea cu untul pentru a obține o cocă, se adaugă gălbenușul de ou și apa și se modelează până se obține un aluat compact.
    2. Acționează rapid pentru ca untul să nu înceapă să se topească prea mult.
    3. Înfășoară aluatul în folie de plastic și păstrează-l în frigider pentru cel puțin o oră, dar îl poți păstra și până a doua zi. Lasă-l să se desprindă puțin înainte de a-l frământa, dar numai atât cât să poți lucra cu el, trebuie să fie suficient de rece chiar și atunci când îl frămânți.

    Dificultate: ușoară
    Timp: până într-o oră
    Număr de porții: 3 galette mai mici
  • Tort de dovleac cu cremă de ciocolată

    Dovlecelul este atât de versatil încât este excelent și pentru a face prăjituri cu el, unde adaugă o minunată moliciune aluatului. Noi am ridicat deja această prăjitură delicioasă de dovlecei cu cremă de ciocolată la rangul de desert de lux, iar dacă o decorezi cu fructe proaspete, va fi, din punct de vedere vizual, o adevărată sărbătoare pentru ochi.

    Pentru blat:
  • 80 g de unt moale;
  • 120 g zahăr de trestie;
  • 1 ou;
  • 250 g făină netedă;
  • 50 g cacao;
  • 2 lingurițe de extract de vanilie sau pastă;
  • 1 linguriță de cafea măcinată,
  • 2 lingurițe de praf de copt,
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu,
  • un vârf de cuțit de sare,
  • 2 căni de dovlecei rași (aceasta reprezintă aproximativ 1 dovlecel mediu de 300 - 350 g).

    Pentru cremă vei avea nevoie de
  • 200 ml de smântână (30%),
  • 160 g de ciocolată (min. 45%),
  • 200 g mascarpone.

    Pentru finisaj și decor:
    Fructe proaspete, flori comestibile, etc., după imaginația și gustul tău.


    Mod de preparare:
    1. Bate untul cu zahărul până devine spumos, după un timp adaugă și oul și extractul de vanilie.
    2. Amestecă făina cu cacaua, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și un praf de sare și adaugă la spuma bătută. La final, adăugă dovlecelul ras, cu tot cu zeama, dacă nu l-ai lăsat prea mult. Se amestecă ușor și se întinde aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt sau unsă și presărată cu făină. Coace în cuptorul preîncălzit la 175 °C timp de 20 - 30 de minute. Testează gradul de coacere cu o scobitoare.

    Prepararea cremei ganache:
    1. În mod ideal, începe să pregătești crema cu o zi mai devreme. Pune crema într-o cratiță să se încălzească la foc mic. Când încep să se formeze primele bule, scoate crema de pe foc și adăugă ciocolata mărunțită.
    2. Odată ce ciocolata s-a topit, amestecă bine pentru a-i da amestecului o consistență plăcută și omogenă. 3. Acoperă ganache-ul cu folie alimentară, pune-l direct deasupra ciocolatei și, după ce s-a răcit, puneți-l în frigider câteva ore, ideal peste noapte, pentru a se întări.
    4. În cele din urmă, amestecă ganache-ul răcit cu mascarpone și întinde această cremă de ciocolată pe rulourile de dovlecei coapte. Decorează după cum dorești.

    Dificultate: ușoară
    Timp: până la o oră + timp de răcire
    Număr de porții: aprox. 12 cubulețe