1. Se pun într-o tigaie untul și usturoiul și se lasă așa câteva minute. Se adaugă mazărea, apa, menta și sarea, se acoperă și se gătește până când mazărea este fragedă.
2. Se pune totul într-un blender și se adaugă crème fraîche. Se pornește blenderul, răzuind din când în când pe pereții vasului pentru a te asigura că totul este amestecat într-o cremă omogenă. Se presează crema printr-o strecurătoare pentru a elimina bucățile mici care au rămas nepasate. Se acoperă vasul pentru a păstra sosul cald.
3. Se pune sare și piper pe somon. Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie mare și se pun fileurile de somon, cu pielea în jos. Se prăjesc timp de 5 minute, apoi se adaugă soia, siropul de arțar și uleiul de susan. Se toarnă din amestecul din tigaie cu o lingură peste partea superioară a somonului încă 2-3 minute, până când acesta se rumenește. Dacă vrei, poți pune vasul în cuptorul încălzit la 180 de grade pentru încă 5 minute, pentru a te asigura că este bine gătit.