1. Mai întâi dizolvă drojdia. Se sfărâmă drojdia într-un castron, se amestecă cu zahărul și se toarnă laptele călduț, se acoperă și se așteaptă ca drojdia să crească.
2. Între timp, se prepară ingredientele pentru aluat. La făina cernută se adaugă un vârf de cuțit de sare, zahărul, gălbenușurile de ou, untul topit, laptele călduț și, dacă este necesar, coaja de lămâie.
3. Se adaugă aluatul de fermentație cu drojdie peste acest amestec.
4. Într-un robot de bucătărie sau cu mâna, se frământă până se obține un aluat perfect neted și elastic. După cel puțin 10 minute, aluatul devine frumos și neted.
5. Se acoperă aluatul cu un prosop de bucătărie și se lasă să crească. Fie timp de 2 ore într-un loc cald, fie timp de 8-24 de ore la frigider. Dacă alegi să păstrezi la frigider, scoate aluatul din frigider din timp și lasă-l să crească timp de 2-3 ore.
Tăierea gogoșilor:
6. Se întinde aluatul într-o foaie de aproximativ 0,5 cm grosime. Se taie cercuri din aluat cu un pahar sau o formă rotundă de tăiat. Se taie apoi un cerc mic în mijlocul fiecărui cerc mare.
7. Se acoperă gogoșile și se lasă la crescut încă 2 ore.
Prăjirea gogoșilor:
8. Se prăjesc gogoșile într-o tigaie mai adâncă de tip wok, sau se folosește o oală mai înaltă și mai largă. Se toarnă suficient ulei pentru a permite gogoșilor să plutească și se încălzește uleiul la foc mediu. Prăjește gogoșile atunci când uleiul este încins, de exemplu, testează pe o bucată de aluat. Ai grijă ca uleiul să nu fie prea fierbinte.
9. Se scufundă în ulei cu partea de sus mai întâi. Se prăjesc timp de aproximativ 2 minute și apoi se întorc. Se prăjește și cealaltă parte încă 2 minute.
10. Se scot gogoșile gata preparate pe prosoape de hârtie pentru a se scurge de ulei.
Glazura de zmeură:
11. Pune zmeura într-o cratiță și acoperă-o cu puțină apă, aproximativ 2-3 linguri. Se adaugă sucul de lămâie și se lasă zmeura să fiarbă puțin.
12. După ce zmeura este gătită, se mixează până se obține un piure omogen și se strecoară printr-o sită pentru a scăpa de semințe.
13. Pentru toppingul final, se amestecă zahărul fin măcinat cu piureul de zmeură.
Finisaj:
14. Se trece partea de sus a gogoșilor prin glazura pregătită și se decorează imediat după plac, înainte ca acestea să aibă timp să se usuce. Noi am folosit fistic, zmeură uscată, flori comestibile, mini bezele și ganache de ciocolată albă.
15. Se păstrează într-un recipient care se închide ermetic.
Gogoșile se vor păstra moi timp de 3 zile.
Noi am făcut 20 de gogoși, fiecare cu un diametru de 5 cm.
Gogoșile pot fi și umplute. Dacă alegi o umplutură de zmeură, urmează aceeași procedură ca și în cazul glazurei, dar folosește un agent de gelificare, cum ar fi pectină, atunci când o gătești. Apoi se găuresc gogoșile în două locuri opuse și se folosește o pungă cu un vârf îngust pentru a le umple.
Umplutura se poate face cât de groasă dorești. Cu cât adaugi mai mult zahăr, cu atât va fi mai groasă.
Ce să folosești pentru decorare? Poate fi vorba de diferite tipuri de nuci, orice fructe liofilizate - zdrobite sau măcinate, flori comestibile uscate, decorațiuni clasice din zahăr, diferite bucăți de ciocolată (de exemplu, fulgi, orez de ciocolată, ciocolată tocată), ciocolată topită sau glazură din albuș de ou.