Un vin bun este o binecuvântare. Prin urmare, trebuie tratat în consecință. Nu trebuie să ai diplomă de somelier pentru a-l aprecia cu toate simțurile. Gusturile și aromele pot fi puse în evidență și prin servirea adecvată. Trebuie doar să urmezi câteva reguli.
Citește sfaturile noastre despre cum să alegi paharele de vin și despre cele mai bune temperaturi de servire.Fără discuție, toate paharele de vin, ar trebui realizate din sticlă transparentă de înaltă calitate. Aceste pahare ne permit recunoașterea unei game largi de nuanțe pe care vinul o are de oferit.
Cu cât este mai subțire paharul, cu atât mai bine. Învârtind vinul într-un pahar cu pereți subțiri, putem aprecia mai bine vâscozitatea acestuia.
Așa că nu ezita să alegi pahare de vin mai voluminoase. Nu numai că vor fi mai comode pentru a bea și pentru a învârti vinul în ele, dar și aroma se va păstra mai bine în ele.
Paharele de vin alb ar trebui să aibă o formă de lalea. Prin urmare, corpul este bulbos și ușor închis spre margine. Astfel, aroma vinului va rezista mai mult timp în pahar.
Dar cu cât vinul alb este mai aromat și mai greu, cu atât paharul poate fi mai deschis.
Și pentru că vinurile albe se servesc reci, ține paharul de picior cât mai jos posibil.
De asemenea, putem servi și vinurile rosé în pahare în formă de lalea.Paharele pentru vin roșu sunt în formă de balon dintr-un motiv foarte practic. Acest lucru se datorează faptului că un spațiu suficient este esențial pentru ca aromele să iasă la iveală. Prin urmare, spectrul pe care îl dezvoltă vinul după turnare trebuie să fie larg, în special pentru soiurile aromatice.
Și pentru că vinul roșu nu trebuie servit rece, piciorul unui pahar de vin roșu tinde să fie mai scurt. Deși putem ține paharul de vin roșu cu trei degete în partea de sus a piciorului chiar și așa, nu trebuie să atingem bolul.
Și cât de mult să turnăm în pahar? Umple paharul doar cu o treime, astfel încât să putem învârti vinul cu ușurință.Vinurile spumante se savurează cel mai bine într-un pahar în formă de flaut. În bolul îngust, atât spumantul vinului, cât și spuma de la turnare vor ieși perfect în evidență.
Pentru vinurile de desert cu un conținut ridicat de alcool, sunt potrivite paharele mici, cu margini înguste, din care aromele nu „scapă” atât de repede.
Aroma vinurilor poate fi compromisă de temperaturile de servire necorespunzătoare. Vinurile roșii trebuie răcite în frigider timp de aproximativ 20 de minute înainte de a fi servite. Deoarece vinurile albe se servesc reci, rtrebuie puse la rece pentru o mai lungă perioadă de timp.
Nu ai un tirbușon la îndemână? Este greșeala începătorului. Probabil că nu e nimic de făcut decât să improvizezi. Și, din păcate, vei risca să strici vinul.
Ca tirbușon, poți folosi în mod similar, de exemplu, o cheie lungă pe care o introduci pe diagonală în dop și vei scoate dopul trăgând cu putere.
Alternativ, putem folosi o brichetă pentru a încălzi gâtul sticlei de sub dop până când schimbarea de temperatură creează o presiune puternică în sticlă care forțează dopul să iasă mai ușor. Cu toate acestea, este necesar să încălzim sticla timp de cel puțin 3 minute. Atenție însă la arsurile provocate de bricheta însăși sau de sticla fierbinte.
Dacă vrei să păstrezi vinul acasă, chiar și pentru câteva luni, ai grijă de el în mod corespunzător. Te va răsplăti cu un gust excelent.
Nu trebuie să ai o casă cu o pivniță de vinuri. O pivniță de vinuri este potrivită în special pentru vinurile foarte fine, cu potențial de arhivare.
Pentru vinurile obișnuite, câteva reguli de bază vor fi suficiente.