-20% la covoare de la branduri de top | Prețuri de la 39 Lei →
Reduceri de până la 30% pentru dormitor | Peste 5 000 de produse la reducere →
40 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

DIY: o vază, un ghiveci sau un suport de lumânări din beton

Ai în casă o mistrie și îți plac decorațiunile unice? Descoperă cum poți realiza din beton o decorațiune... beton. Ți-am pregătit câteva idei interesante. Dacă ai materialele necesare la îndemână, poți începe oricând ești gata pentru un proiect creativ.
Poți realiza platouri, ghivece, boluri și vaze din diferite compoziții de beton.

Poți realiza platouri, ghivece, boluri și vaze din diferite compoziții de beton.

Ce trebuie să știi despre betonare

Mai întâi îți vom spune câte ceva despre material, adică despre betonul în sine, dar și despre formele în care îl vei turna. Formele le poți cumpăra sau poți recicla ceva de prin cămară.

Beton

Poți folosi betonul din sacul rămas de la lucrările de renovare. Dacă este un amestec obișnuit de beton, conține deja ciment și nisip în proporțiile corecte, așa că trebuie doar să adaugi apă. De asemenea, poți folosi ciment + nisip într-un raport de 1: 3 și vei obține amestecul de beton de care ai nevoie.

Forme / Matrițe

  • Pentru beton este nevoie de o matriță. Nu este posibil să lucrăm cu betonul ca și cu lutul, deoarece are proprietăți complet diferite. Betonul trebuie turnat pentru că se adaptează perfect la forma matriței - cu cât suprafața formei este mai netedă, cu atât betonul rezultat este mai neted. Cel mai bine este ca forma sau matriță să fie din plastic. Ambalajele de la brânzeturi, cutiile de iaurt sau chiar ambalajul pătrat de la șiragul luminos pentru pomul de Crăciun, ca în cazul nostru (vezi descrierea pentru vază de mai jos), pot fi folosite cu succes.
  • De asemenea, poți cumpăra matrița dintr-un magazin de artă. Alternativ, poți folosi orice bol sau recipient din plastic cu un design interesant și care îți poate servi drept formă.
  • O altă posibilitate este confecționarea unor matrițe din plastic, cu plăci vechi din plastic sau polietilenă expandată. Desenează, decupează și lipește cu bandă adezivă. Astfel poți folosi matrița de mai multe ori.

Ce tip de formă / matriță nu este indicată pentru beton?

  • De exemplu, sticla și metalul se lipesc de beton și nu pot fi îndepărtate după întărire.
  • De asemenea, nu este recomandat cartonul/alt material absorbant - acesta absoarbe apa necesară în procesul de solidificare. Rezultatul va fi o piesă de beton sfărâmicioasă, de proastă calitate. Setarea betonului este o reacție chimică în care apa este necesară.
Pentru un ghiveci mare din beton poți folosi o găleată ca matriță.

Pentru un ghiveci mare din beton poți folosi o găleată ca matriță.

Alte ajutoare pentru betonare

  • vas pentru amestec - Poate fi o găleată mare, pe scurt, ceva în care poți amesteca cu ușurință betonul. Găleată din plastic este grozavă, mai ales, pentru că a doua zi poți strânge resturile de beton în ea. Nu spăla recipientele murdare de beton în chiuvetă și nu turna betonul în vasul de toaletă!
  • ulei pentru matriță și mănuși de protecție.
  • un băț pentru amestecare sau poți folosi un mixer vechi sau un burghiu, dar cu mare atenție. (Deși este simplu să amesteci manual o cantitate mică.)
  • bandă izolatoare sau un pistol de lipit pentru realizarea matrițelor și un cuțit.
  • vas pentru a colecta resturile din beton, riglă de nivelare

Amestecarea betonului

  1. Pune 4 părți de beton și 1 parte de apă în găleată. Estimează cantitatea în funcție de dimensiunea matrițelor pe care le ai. Îți recomandăm chiar să adaugi ceva în plus, astfel încât să ai suficient material de lucru. Dacă dorești să faci propriul amestec de nisip și ciment, acesta este un raport de 3 părți de nisip, 1 parte de ciment, 1 parte de apă.
  2. Se amestecă bine pentru a obține o textură compactă. Fiecare bucată uscată trebuie îmbibată cu apă. Poți sfărâma bucățile uscate și cu măna, dar folosește mănușile de protecție.
  3. Apoi toarnă betonul în matriță.
1

1

2

2

Suporturi și boluri pentru bijuterii

  1. Toarnă betonul în forme. Noi am folosit forme din silicon, cumpărate de la un magazin cu materiale pentru arta decorativă, hobby&craft.; Le-am ales tocmai pentru că pot fi utilizate în mod repetat, iar betonul întărit se scoate ușor din ele.
  2. Aceste forme au o margine subțire, iar betonul nu ar trebui să se reverse peste. De aceea am încercat să-l umplu cu atenție.
  3. Netezește apoi betonul cu o riglă.
  4. Dacă nu dorești formarea unor bule de aer, agită conținutul pentru omogenizare.
Sfat: Sfat: Dacă dimpotrivă îți dorești o textură cu bule de aer, atunci omogenizarea nu este necesară.

Cum să faci o vază sau un ghiveci din beton

  1. Ca matriță pentru o vază pătrată/ghiveci am folosit ambalajul din plastic de la șiragurile luminoase și un borcan pentru iaurt. Am folosit intenționat sticlă, pentru că va rămâne în interiorul vazei, nu trebuie dezlipită. Datorită acestui fapt putem turna în siguranță apă în ea.
  2. Borcanul l-am așezat în mijlocul cutiei de plastic, cu gura în jos. (vaza va fi gata cu capul în jos) Am ales special această variantă încât partea superioară a vazei să fie netedă și frumoasă după întărirea betonului.
  3. Unge forma cu un strat subțire cu ulei. Nu folosi prea mult ulei pentru ca betonul să nu fie cu pete de grăsime.
  4. Se toarnă treptat betonul în matrița pregătită. Mai întâi în jurul paharului, apoi umple matrița și acoperă cu cel puțin 1 cm de beton peste baza borcanului. Odată umplută matrița, folosește o riglă și străpunge betonul pentru a evita formarea bulelor de aer și a te asigura că betonul este distribuit peste tot în formă. Apoi netezește cu rigla.
1

1

2

2

3

3

4

4

Finisajul betonului

  • După cel puțin 24 de ore (de preferat după 48 de ore) poți scoate obiectele din matrițe. În niciun caz mai devreme, deoarece betonul are nevoie de timp pentru a se întări perfect, altfel se sfărâmă sau se rupe.
  • Unele piese vor fi îndepărtate mai ușor, pentru altele va trebui să folosești cuțitul și să tai matrița.
  • Șlefuiește baza accesoriilor din beton cu hârtie abrazivă. Nu este necesar să șlefuiești și celelalte suprafețele. Textura interesantă a decorațiunii din beton are un farmec unic.
  • Lipește piciorușe sau bucăți din pâslă sau cauciuc pe baza ghivecelor, vazelor sau a suporturile pentru bijuterii, pahare sau lumânări pentru a evita deteriorarea mobilierului.
Sfat: De asemenea, poți decora betonul cu vopsea (de exemplu, acrilică). Trebuie să pictezi doar pe părți. Dacă vopsești întreaga piesă, pierzi aspectul și textura betonului.
Folosește suporturile din beton pentru bijuterii și chei.

Folosește suporturile din beton pentru bijuterii și chei.

Poți colora parțial betonul cu vopsea acrilică. Dacă însă vei colora întreaga piesă, aceasta va pierde din șarmul specific betonului brut.

Poți colora parțial betonul cu vopsea acrilică. Dacă însă vei colora întreaga piesă, aceasta va pierde din șarmul specific betonului brut.

Mai multe sfaturi și trucuri despre beton

  • Nu turna resturile din beton în toaletă sau în chiuvetă, deoarece betonul se întărește într-un mediu umed/sub apă (chiar și mai repede)! Mai bine colectează-le într-un vas, zdrobește-le și folosește-le pentru un alt proiect.
  • Dacă îți place să lucrezi cu betonul, colecționează forme interesante.
  • Pentru început încearcă sugestiile noastre și experimentează lucrul cu betonul. Mai târziu poți turna singur o vază mică din beton (vezi poza de mai jos). Ca matriță, am folosit o cutie cu același diametru ca și pentru vaza/ghiveci.
Folosește betonul și creează o vază cu o sticlă de plastic de apă plată sau minerală!

Folosește betonul și creează o vază cu o sticlă de plastic de apă plată sau minerală!