15% reducere folosind codul PRIMAVARA15 | Cumpără azi mai ieftin! →
-20% la covorarele Flair Rugs, folosind codul FLAIR20 | Economisește azi →
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

Cum să alegi corect un covor

Există o multitudine de covoare, așa că cei care nu au o idee clară despre piesa lor de vis pot fi confuzi în momentul alegerii. Diferitele materiale, metodele de producție, tratamentele și densitatea fibrelor determină diferitele caracteristici ale fiecărui covor.

Vino alături de noi pentru a clarifica acest lucru o dată pentru totdeauna. Îți garantăm că alegerea în sine va fi ușoară și simplă după aceea.

Înainte de a cumpăra un covor...

În primul rând, gândește-te la scopul covorului și la cât de mult ești dispus să investești în el. Va fi apoi mult mai ușor să alegi materialul, stilul și calitatea în funcție de aceste criterii. Este o diferență dacă ești în căutarea unui covor rezistent pentru bucătărie sau hol, unde te aștepți să se murdărească și să necesite o îngrijire mai frecventă, sau a unei piese moi și elegante pentru dormitor și living.

5 motive pentru a achiziționa un covor

  • izolează termic, de aceea încăperea este mai călduroasă
  • izolează fonic
  • creează o atmosferă confortabilă
  • absoarbe praful
  • crește siguranța (amortizează căderile)

Materiale

Alegerea materialului potrivit pentru diferite încăperi și scopuri este alfa și omega satisfacției pe termen lung cu piesa aleasă. Fiecare se comportă complet diferit, astfel încât cunoașterea proprietăților de bază va preveni orice dezamăgire.

Materiale naturale

Bumbac
Covoarele din bumbac sunt plăcute la atingere și la picioare. Prin urmare, sunt perfecte lângă pat sau canapea. Deși fibrele de bumbac sunt mai predispuse la pete, acest lucru este compensat de faptul că aproape toate covoare din bumbac sunt ușor de curățat. Atenție însă, bumbacul se decolorează destul de ușor de la soare.
Iută

Fibra din iută se mândrește cu rezistență ridicată, respirabilitate, proprietăți antistatice. Vei aprecia întreținerea ușoară a covorului din acest material (trebuie doar să îl scuturi), precum și proprietățile sale excelente de izolare termică și fonică. Acesta absoarbe umezeala din aer și, prin urmare, este adecvat pentru încăperile cu umiditate scăzută. Aerul umed din baie sau de pe terasă nu este deloc potrivit pentru un covor din iută.

Iarbă de mare

Îți vor plăcea covoarele realizate din această fibră vegetală nu numai pentru aspectul lor cozy și natural, ci și pentru durabilitatea lor ridicată, ceea ce le face potrivite pentru holul de la intrare sau coridoare. Pe de altă parte, nu este recomandat să le amplasăm în locuri cu umiditate mai mare.

Lână

Un covor de lână bine îngrijit va rezista în condiții excelente timp de zeci de ani. Lâna este moale și confortabilă la atingere, rezistentă la murdărie și abraziune. Datorită capacității sale de a capta și de a elibera umezeala, poate menține o atmosferă naturală în încăpere. Dacă ai posibilitatea, investiția într-o piesă din lână de calitate merită cu siguranță.

Un covor de lână nou poate pierde fire la început, este o caracteristică normală și va dispărea după o perioadă de timp.

Viscoză

Se produce prin tratament chimic din celuloza anumitor tipuri de lemn. Se mai numește și mătase artificială și ne amintește de aceasta în ceea ce privește strălucirea și moliciunea luxoasă. Covoarele realizate din viscoză se caracterizează prin densitate, calitate și durabilitate ridicate. Atunci când este umedă, viscoza își pierde rezistența și ar putea fi deteriorată, de aceea este recomandată curățarea uscată sau o curățare profesională.

Materiale sintetice

Polipropilenă

Iată unul dintre cele mai utilizate materiale în producția de covoare, mai ales datorită prețului său accesibil, întreținerii ușoare și rezistenței la uzură. Este potrivit pentru a fi utilizat pentru camerele cu încălzirea prin pardoseală, nu absoarbe umezeala și are proprietăți antistatice. Este ideal pentru persoanele care suferă de alergii, deoarece nu reține praful.

Poliamidă

Unul dintre cele mai durabile materiale pentru covoare. Este ușor de întreținut și, adesea, poate fi chiar spălat la mașină. Este rezistent la bacterii și mucegai și are proprietăți excelente de izolare termică și fonică. Covoarele din poliamidă au adesea fire scurte, de aceea suprafața lor este moale la atingere și oferă o senzație de catifelare. Prețul mic este, de asemenea, un alt avantaj.

Poliester

Fibră moale, lucioasă, delicată și durabilă, care nu absoarbe umezeala. Este potrivit pentru persoanele care suferă de alergii. Covoarele care au fire lungi și groase au un aspect voluminos (shaggy), iar piesele cu fire scurte seamănă cu viscoza sau mătasea.

Acrilic

Un material plăcut și moale, care este, de asemenea, folosit pentru a face blană falsă. Este călduros, plăcut la atingere, rezistent la decolorare și nu colectează praful. Deoarece este ușor de întreținut și rezistent la molii, mucegaiuri și bacterii, este adesea folosit pentru bucătărie.

Metode de producție

La prima vedere, două covoare aproape identice pot fi diametral opuse în ceea ce privește calitatea și prețul. De aceea, este o idee bună să știi cum a fost fabricat covorul care îți place, înainte de a-l cumpăra.

Producție manuală

Covoare legate

Nodurile (buclele) sunt legate manual (urzeală). Aceste covoare se caracterizează printr-o densitate mare a firelor, calitate bună și, prin urmare, un preț mai mare.

Covoare țesute

Covorul este creat prin împletirea firelor de țesut pe un război de țesut, ceea ce face ca produsul final să fie de foarte bună calitate. Este o metodă foarte laborioasă și care necesită mult timp, așa că trebuie să te aștepți la un preț de achiziție mai mare. Cel mai comun produs este cvovorul tip traversă.

Covoare tufuite

Prin această tehnică, fibrele formează o buclă, fiind trecute printr-o țesătură de bază cu ajutorul unui așa-numit pistol de tufuit. Această metodă de producție oferă posibilitatea creării unor modele elaborate și interesante.

Producția automată

Covoare țesute

La fel ca în cazul țesutului manual, un covor țesut cu ajutorul unei mașini folosește aceeași tehnică, însă cu ajutorul unui război de țesut mecanic (automat).

Covoare tufuite

Cea mai comună metodă de producere, având ca principal avantaj finețea covorului astfel obținut. Fibrele sunt atașate cu ajutorul unui pistol de tufuit automat, controlat de un program. Totuși, acesta nu poate fixa fibrele la fel de solid, așadar un strat textil suplimentar este adăugat stratului de bază, pentru o rezistență sporită. Totuși, se poate întâmpla ca unele fibre (câteva) să se desprindă din când în când - acesta este un proces normal și nu va afecta integritatea covorului per total. Iar dacă există vreun fir ceva mai lung decât celelalte, nu ezita să îl scurtezi cu foarfeca.

Covoare lipite

Ele sunt create prin lipirea diferitelor straturi de material pe stratul de bază, de aceea au un aspect de catifea (pluș).

Lungimea firelor

Diferitele tipuri de fire influențează nu doar aspectul în sine, ci și moliciunea covorului și modul în care va trebui să fie îngrijit acesta. Află cum le poți deosebi!

Care sunt lungimile firelor?

Covoare fără fire — așa-numitele covoare bouclé sau covoare cu țesături plate (0 mm) - sunt piese durabile și ușor de întreținut, ceea ce le face potrivite pentru terase, holuri, bucătării și băi.

Covoare cu fire scurte (până la 10 mm) — covoare ușor de întreținut, care nu absorb murdăria. Prin urmare, acestea sunt potrivite pentru încăperile cu trafic intens - de exemplu, bucătăria.

Covoare cu fire medii (10–⁠25 mm) — covoare universale potrivite pentru camera de zi, dormitor și camera copiilor.

Covoare cu fire lungi — numite și shaggy (peste 25 mm) — ideale pentru a fi așezate în fața patului sau a canapelei, acestea fiind foarte moi.


Aspectul și ajustarea firelor

Covoare cu fire tăiate/tunse (Cut pile) — Capetele buclelor acestor covoare sunt tăiate la aceeași înălțime. Acestea au un aspect uniform și pun în evidență modelele și culorile. Atunci când sunt tăiate la înălțimi diferite, dau un efect plastic 3D interesant.

Tipuri de covoare cu fire tăiate

Saxony: Covoarele au o suprafață plană și un aspect neted și uniform. Firele stau drept în sus, sunt dense și sunt în general scurte.

Frisé: Fibrele răsucite creează un efect ondulat. Acestea sunt orientate în direcții diferite, astfel încât ascund bine murdăria și urmele.

Velour/Plush: Suprafață netedă, moale, capetele firelor sunt extinse și orientate în direcții diferite. Aceste tipuri de covoare au un aspect bogat și plușat.

Combinate: Diferite tipuri de fibre discontinue, de obicei o combinație de mai multe materiale.



Covoare cu fire în bucle (Loop pile) — Covoarele cu fire în bucle sunt rezistente la trafic intens. Acestea au o memorie excelentă a formelor, ceea ce înseamnă că revin la forma lor inițială imediat după călcare. Acestea sunt ușor de întreținut, ceea ce reprezintă un mare avantaj pentru piesele de exterior.

Tipuri de covoare cu bucle

Bouclé:Țesătură plată, fire solide. În producție se folosesc materiale naturale de origine vegetală și polipropilenă sintetică. Acest tip este cel mai des întâlnit la covoarele adecvate pentru exterior. Aceste covoare sunt durabile și nu necesită o întreținere complexă.

Level Loop: Bucle de lungime uniformă, aspect îngrijit, suprafață netedă.

Multi-level Loop: Bucle de diferite lungimi ce creează texturi interesante, chiar și efecte 3D.

Cut and Loop: Combinație de fire tăiate și bucle. Aceste tipuri de covoare au un efect decorativ deosebit.

Densitatea materialului

Cu cât este mai mare densitatea specificată a covorului, cu atât acesta este mai de calitate și mai durabil. În cazul în care se folosesc mai multe materiale în producție, prețul covorului va fi ajustat în consecință.

Desigur, există și excepții - covoarele tip bouclé au o densitate mai mică, dar asta nu înseamnă că sunt de proastă calitate.

Dimensiunea și forma covorului

Dimensiunea unui covor este foarte strâns legată de modul în care sunt poziționate piesele de mobilier în încăpere. De exemplu, trebuie să decizi dacă vei așeza pe covor canapeaua în întregime sau doar picioarele din față. Deși există o mulțime de sfaturi în alegerea dimensiunii potrivite, iată câteva sfaturi practice:
Folosește o bandă adezivă și marchează locul unde dorești să fie amplasat covorul. Acest lucru îți va oferi o imagine clară asupra poziției sale în raport cu pereții și restul pieselor de mobilier, permițându-ți să faci modificări, dacă este necesar.

Dacă dispui de o masă de dining rotundă sau de o măsuță de cafea, un covor rotund se va potrivi perfect. Cu toate acestea, pentru mesele dreptunghiulare, un astfel de covor nu este o alegere bună - alege în schimb o piesă clasică pătrată sau dreptunghiulară.

Selecție în funcție de cameră

În bucătărie, în living sau pe hol cu siguranță vei aprecia un covor foarte rezistent care poate fi spălat cu ușurință la mașina de spălat (dacă este necesar).

Pentru terasă, se recomandă covoarele adecvate pentru exterior. Acestea sunt de obicei țesute plat, realizate din materiale sintetice durabile, ale căror culori nu se estompează la soare și care pot fi spălate pur și simplu cu un furtun de grădină, dacă este necesar.

Covoarele realizate din materiale moi și de calitate superioară, cum ar fi lâna sau viscoza, sunt perfecte pentru living sau lângă patul din dormitor. Mersul desculț pe un covor cu fire lungi, pe așa-numitul covor „shaggy", este o adevărată plăcere.

Îngrijire și întreținere

Cele mai ușor de întreținut sunt covoarele rezistente de tip bouclé, cu țesături plate, care pot fi scuturate și curățate cu o cârpă uscată. Motiv pentru care acestea sunt potrivite pentru bucătării, holuri și terase.

Unele covoare din bumbac sau sintetice se pot spăla la mașină, în funcție de dimensiunile lor, desigur. Verifică gama noastră de covoare lavabile.

Există, de asemenea, soluții de curățare speciale pentru covoarele sintetice, dar cel mai bine este să urmezi recomandările producătorului. Pentru piesele mai scumpe, pete greu de scos sau murdării persistente, optează mai degrabă pentru o curățare profesională - astfel vei evita deteriorarea ireversibilă a covoarelor.