Această pagină web folosește cookie-uri. Pentru mai multe informații despre utilizarea acestora, a acceptării și valabilității puteți afla aici

ok
Menu
20 LeiÎnregistrareLogare20 LeiCoșul de cumpărături
AcasăAcasăInspirații

Vrei un covor în living? Alege-l ca un expert în designul de interior!

Dacă îți dorești o cameră cât mai confortabilă, este indicat să alegi un covor. Nu numai că o izolează fonic și termic, îi conferă un stil personalizat, dar îi poate da și formă.

Ți-am pregătit mai jos câteva sfaturi practice despre cum să alegi și cum să folosești covorul nu doar ca decorațiune ci și pentru a mări vizual spațiul din living sau a-l delimita pe zone.

Deschis sau închis la culoare? Cu model oriental sau simplu?

Atunci când alegi o culoare și un model este indicat să ții cont nu numai de gustul tău ci și de mărimea camerei sau întreținere. De regulă, culorile deschise măresc optic spațiul, iar cele închise îl micșorează. Și, în timp ce modelele facilitează camuflarea petelor, covoarele monocrome, pe de altă parte, vor dezvălui și cea mai mică pată. Un covor cu fir scurt este practic sub măsuța de cafea, în timp ce o blană moale sau un covor shaggy va fi alegerea ideală dacă iți place să mergi desculț prin casă.

Covor rotund pentru colțul de lectură

Avantajul incontestabil al covoarelor rotunde este delicatețea lor. Sunt potrivite pentru a accentua o anumită piesă de mobileir (o măsuță sau un fotoliu), dar și pentru a defini un colț de lectură. Este, de asemenea, un truc popular folosit în camerele mai mici pentru a le mări vizual, mai ales dacă sunt de culoare deschisă. Regula generală este că diametrul unui covor rotund trebuie să fie cât lățimea canapelei.

Covoarele delimitează

Covoarele dreptunghiulare sunt excelente pentru a fragmenta spațiile mari. Cu ajutorul unei traverse sau al unui covor pătrat poți defini cu ușurință diferite zone funcționale - zona dining, zona de studiu sau zona de relaxare. Cu toate acestea, ai grijă la dimensiunile covorului. Este important să iei în considerare nu numai dimensiunea camerei ci și dispunerea mobilierului. De exemplu, lățimea covorului nu trebuie să fie mai mică decât lățimea canapelei.

Covorul ideal într-un living mic

Un covor alb, crem, nisipiu sau gri deschis, de exemplu, va arăta bine dacă îl așezi cu aproximativ 10-20 de centimetri în fața canapelei. Poți însă să optezi și pentru varianta când o treime din canapea și picioarele din față ale fotoliilor să fie pe covor (vezi imaginea). De asemenea, pentru a crea impresia de spațiu aerisit, alege un set de măsuțe auxiliare care pot fi așezate pe de o parte și de alta a canapelei.

Covor mare în living amplu

Dacă ai un living mare, îți poți permite și un covor de mari dimensiuni. Vei avea suficient spațiu pentru a putea amplasa pe covor întregul set: canapea, măsuță și fotolii. Această amenajare va încadra într-un mod unitar și armonios întreaga zonă dedicată relaxării. Vei aprecia acest lucru mai ales dacă livingul include și zona de dining Dar nu dai greș nici dacă doar picioarele din față ale canapelei și fotoliilor sunt pe covor. Va fi mai ușor de aspirat.

Dacă ai două canapele...

Într-un living cu două canapele, ai două opțiuni pentru amplasarea covorului. Prima este să centrezi covorul simetric și astfel încât picioarele din față ale canapelelor să îl acopere câțiva centimetri. De asemenea poți alege un covor suficient de mare pentru ca atât canapele cât și măsuța de cafea să încapă pe el. Nu uita să ții cont și de spațiul de trecere dintre măsuță și canapele.

Covorul și colțarul

Nu este deloc complicat să alegi corect covorul dacă ai în living un colțar sau o canapea modulară. Din nou, ține cont de lățimea canapelei pe ambele părți! Covorul trebuie să respecte sau să depășească dimensiunea colțarului. În cazul în care zona de ședere va include și pufuri, taburete sau fotolii, lăsă suficient spațiu pentru ca acestea să fie așezate pe covor cel puțin o treime.

Recapitulare:

• Covorul nu trebuie să fie mai scurt decât lățimea canapelei.

• Păstrează o distanță de cel puțin 45 de centimetri, dar de preferat chiar 75 de centimetri, față de piesele mari de mobilier, cum ar fi dulapurile sau un birou, pentru o mai mare libertate de mișcare.

• Dacă vrei să împărțiți o cameră în diferite zone funcționale, folosește câte un covor distinct pentru fiecare dintre ele.

• Dacă nu ești sigur de dimensiunea covorului de care ai nevoie, marchează mai întâi pe podea, cu o bandă adezivă, locul unde vrei să îl amplasezi. Vei avea astfel o idee clară despre cum va arăta în cameră.

• Dacă îți place să experimentezi, încearcă stratificarea! Combină un covor țesut cu o piesă realizată din materiale naturale, cum ar fi iuta sau iarba de mare, iar rezultatul va fi impresionant. Poți obține o atmosferă confortabilă cu un covor de blană sau o senzație de lux cu un covor covor shaggy.

Mai multe idei de amenăjări