15% reducere folosind codul PRIMAVARA15 | Cumpără azi mai ieftin! →
Mid Season Sale | Economisește până la 50% →
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

Ghid de amenajare pentru casa de închiriat pentru vacanțe

Pregătirile pentru viitorul sezon turistic se apropie, așa că ți-am pregătit un ghid care îi va ajuta atât pe proprietarii noi, cât și pe cei cu experiență, să își întâmpine primii oaspeți cât mai relaxați.

Mia Krpina, designer de interior și deținătoarea unei case de închiriat ne-a împărtășit câteva sfaturi. Mia ne propune o viziune profesionistă și o experiență practică, întrucât una dintre primele sale aventuri în lumea designului interior a fost amenajarea unei case de închiriat. Află reguli testate, idei și sfaturi practice care să te ajute să excelezi în lumea închirierilor caselor de vacanță.
Cum să abordezi construcția sau renovarea locuințelor de închiriat?

Principala diferență între construcția unui apartament nou sau a unei case de vacanță și renovarea unei clădiri existente este că, în primul caz, avem libertate totală în realizarea tuturor ideilor noastre, în timp ce în cazul renovării suntem limitați de starea existentă. În ambele cazuri, este de dorit să avem un spațiu cât mai deschis, fără pereți despărțitori inutili care creează impresia de înghesuială.

Prin combinarea bucătăriei, a diningului și a livingului într-o singură încăpere mare, obținem mai mult spațiu util, o impresie de spațialitate și simplitate, iar oaspeții au la dispoziție o cameră mare și deschisă pentru socializare.
Cum să proiectezi casa de vacanță?
Planul unei case de vacanță este condiționat în primul rând de forma și poziția terenului. De exemplu, dacă avem o priveliște superbă și panoramică pe o parte, ar fi ideal să deschidem spațiul spre ea cu ferestre mari. Pe de altă parte, dacă avem vecini în apropiere, vom proiecta casa în așa fel încât să protejăm intimitatea oaspeților. Având în vedere că oaspeților le place să petreacă timp în aer liber vara, este de dorit să le permitem să stea în curte. Aceștia vor aprecia servirea mesei afară lângă bucătăria de vară cu grătar.

Cât de important este stilul? Care stil este „cel mai profitabil" și atrage turiștii?
Vizitatorilor le place să își petreacă vacanța în spații de cazare care sunt diferite de cele obișnuite. Cred că stilul "cel mai profitabil" este diferit pentru fiecare casă. Este o combinație a tuturor atuurilor pe care casa le are chiar înainte de designul de interior, cum ar fi o priveliște frumoasă, un mediu liniștit, fără vecini gălăgioși, ferestre mari, o arhitectură interesantă etc. Un designer bun ar trebui să observe toate aceste avantaje și să le armonizeze cu viitoarea amenajare.
Ceea ce nu poate da greș sunt nuanțele neutre relaxante. Materialele naturale, cum ar fi piatra și lemnul, numeroase plante, piese de mobilier interesante și multă lumină - reprezintă ceva care va înfrumuseța întotdeauna orice spațiu.
Ce camere ar trebui să aibă un efect wow?
Camera în care oaspeții vor petrece cel mai mult timp. De cele mai multe ori, locuințele de închiriat au un open space cu living, dining și bucătărie. Efectul WOW ar trebui să fie prezent acolo.
Ce anume asigură funcționalitatea interiorului?
Pentru a asigura funcționalitatea spațiului închiriat, ține cont de capacitatea acestuia. Dacă locuința poate găzdui 10 persoane, trebuie să existe și 10 locuri de șezut în living. Masa de dining trebuie să fie suficient de mare pentru ca 10 persoane să nu stea înghesuite la masă.
Se va adapta mobilierul la dimensiunile camerei - oaspeții trebuie să se poată deplasa cu lejeritate și să nu se strecoare printre piesele de mobilier înghesuite.
Cum să creezi impresia de lux și eleganță?
Nu aglomera spațiul cu mobilier inutil! Este important ca oaspeții să aibă suficient spațiu pentru a-și depozita lucrurile, dar cu siguranță nu au nevoie de tot atâtea dulapuri pentru un sejur de o săptămână câte au la ei casă. Mai puțin este mai mult, spațiul este mai important. Decorațiunile sunt relevante pentru impresia de lux. Vaze, figurine decorative, covoare, perdele, plante mari, toate acestea sunt detalii care, în cele din urmă, fac o mare diferență.
Piesele care ar trebui să fie de bună calitate și cele la care calitatea nu este esențială

Aș alege patul ca fiind principala piesă care trebuie să fie de bună calitate. Salteaua trebuie să fie confortabilă, iar patul trebuie să fie suficient de mare și silențios. Faptul că patul este de bună calitate nu înseamnă că trebuie să fie și scump. De asemenea, geamul de la cabina de duș trebuie să fie de calitate pentru a nu exista riscul de crăpare.

Pentru unele piese, aspectul este mai important decât calitatea. Canapeaua și fotoliile trebuie să fie frumoase, dar nu neapărat de o calitate excepțională. Vizitatorii nu le vor folosi atât atât de des încât să simtă diferența de calitate în doar câteva zile.
De unde să te inspiri pentru decorare?

Poți găsi inspirație pentru decorare pe toate rețelele sociale, dintre care Pinterest este lider. Pe Instagram, urmărește bloggerii și designerii de interior care își publică lucrările, iar de pe Youtube și Tiktok poți afla diverse sfaturi și trucuri de decorare interioară care ți-ar putea fi utile.

Produsele care pot fi folosite pe termen lung și ce schimbări să faci astfel încât oaspeții care te vizitează cu regularitate să observe diferența

Lenjeria de pat și prosoapele albe vor arăta mereu impecabil și pot fi folosite mai mult timp. Atunci când închiriezi, de multe ori, petele nu pot fi îndepărtate complet fără înălbitor. De aceea, așternuturile și prosoapele colorate și cu model nu sunt tocmai o alegere ideală.

Va fi mai ușor să întreții canapelele dacă le cumperi pe cele cu huse detașabile și lavabile. Din când în când este bine să faci unele schimbări în amenajarea locuinței. Este important să înlocuiești produsele uzate, rupte și vechi, dar dacă vrei doar să schimbi puțin atmosfera, o modalitate excelentă de a face acest lucru este să vopsești pereții.

Vopsește un perete într-o culoare complet diferită sau aplică un tapet. Poți adăuga o operă de artă de mari dimensiuni sau schimbă perdelele sau covorul. Astfel de schimbări sunt importante și vor face fericit un oaspete fidel care vede că investești constant în locuință și o îmbunătățești.
Importanța exteriorului și a decorului în aer liber

Modul în care arată terasa/grădina/balconul este la fel de important ca și decorarea interioară. Fotografiile cu zona amenajată în aer liber sunt cele care atrag vizitatorii. Cu cât ai mai multe plante și verdeață, cu atât mai bine. Este important să existe și o zonă cu umbră.

Asigură-te că invitații tăi au un loc în curte unde pot sta sub un baldachin sau pune-le la dispoziție umbrele suficient de mari. Pernele de pe mobilierul de exterior trebuie să fie impermeabile, altfel se vor uza repede. Dacă ai vecini în apropiere, este important ca gardul să fie suficient de înalt, astfel încât oaspeții tăi să se simtă relaxați și protejați de privirile curioșilor. Nu subestima prezența corpurilor de iluminat sau a felinarelor de exterior. Acestea sunt principalele instrumente care pot transforma aspectul grădinii în fiecare seară.

Designul interior și echipamentul afectează prețul și propria experiență?

Din experiența mea, pot spune că designul interior și echipamentele afectează în mod cert prețul și gradul de ocupare. În unele unități de cazare, sezonul de vară durează 3 luni, în timp ce în altele poate dura 6 luni. Oaspeții observă detaliile și efortul depus și le place să-și petreacă vacanța într-o cazare frumos amenajată. În casa mea de închiriat, am încercat să creez o atmosferă relaxantă, iar cu micile facilități suplimentare, oaspeții se pot distra și mai bine în vacanță.

Trebuie să fii atent la tot - de la aspectul spațiului și echipamentul acestuia până la curățenia impecabilă și amabilitatea gazdelor.
Recomandări pentru facilități suplimentare în locuințele de închiriat pentru vacanță

Conținutul suplimentar pentru oaspeți este cu siguranță de dorit. Gândește-te la ceea ce ți-ar plăcea să folosești în timpul vacanței tale. Acestea pot fi lucruri mici, cum ar fi jocuri de societate, o tablă de șah, minge de fotbal, rachete badminton, un coș de basket sau o investiție puțin mai mare, cum ar fi biciclete, masă de biliard, de ping-pong, etc.. Pentru o locuință de lux ar putea fi inlcusă chiar o piscină, jacuzzi sau o saună.