Până la -20% pentru grădină Economisește azi →
Vine Paștele | Pregătește-te →
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

Ghid cum să alegi corect corpurile de iluminat

Lumina contribuie la crearea atmosferei și este responsabilă pentru modul în care ne simțim într-un spațiu. Cu toate acestea, este adesea neglijată atunci când se amenajează o încăpere. Cum să profiți la maxim de puterea luminii și ce trebuie să știi atunci când o alegi? Te vom ghida printre tipurile de bază de corpuri de iluminat, concepte importante de design și, în final, te sfătuim ce să alegi pentru fiecare cameră.

Tipuri corpuri de iluminat

Știm că oferta de corpuri de iluminat este vastă, de aceea îți prezentăm tipurile de bază și pe care dintre ele ar trebui să le alegi.

Lustre și plafoniere

Acestea sunt de obicei candelabrele și lustrele care atârnă și sunt prinse de tavan. Candelabrele sunt potrivite pentru camerele cu tavan înalt, de peste 3 metri. Dacă plafoanele sunt mai joase sau dacă nu îți plac lustrele, optează pentru plafoniere sau lustre atașate de tavan. Cele din urmă nu ocupă spațiu și sunt potrivite pentru interioarele moderne.

Aplice

Aplicele sunt amplasate acolo unde nu se potrivește iluminatul de tavan. Sunt ideale pentru iluminarea holurilor, a dormitoarelor sau a băilor. Înălțimea ideală este de 1,5-2,5 m de la podea. În cazul încăperilor joase, asigură-te că aplicele nu sunt instalate prea aproape de tavan deoarece nu își vor îndeplini scopul în mod corespunzător.

Lampadare

Ideal pentru locurile în care nu este nevoie să aprinzi un bec deasupra capului este lampadarul. Poate sta lângă pat, canapea, în colțul camerei sau lângă fotoliul tău preferat de lectură. Oferă suficientă lumină pentru citit și relaxare, fără a ilumina inutil întreaga cameră. Avantajul este că îi poți schimba poziția pentru a se potrivi nevoilor tale. Trebuie doar să fii atent la lungimea cablului atunci când îl cumperi.

Veioze și lămpi

În comparație cu lampadare, veiozele sunt mai mici și sunt adesea numite lămpi. Sunt ideale pentru birou, masă, comodă precum și pentru noptiere. Unele veioze funcționează fără cablu, astfel încât sunt ușor de mutat, iar cablul nu interferează cu aspectul general(de exemplu de la brandul Gingko). Acestea oferă lumină pentru lucru și lectură, fiind în plus o decorațiune excelentă.

Ce parametri trebuie să verifici la corpurile de iluminat și de ce

Alimentare și putere: Alimentarea indică cantitatea de energie consumată pe unitate de timp. Pur și simplu, influențează cât de mult plătești pentru energia electrică pe care o utilizezi. Puterea unui corp de iluminat este exprimată în wați (W) și determină intensitatea acestuia. Dacă dorești luminozitate maximă, alege puterea maximă. Dar trebuie să ai în vedere un consum mai mare de energie.

Fluxul luminos: Atunci când alegi un corp de iluminat, vei fi interesat de așa-numitul flux luminos, care poate fi găsit în parametrii corpului de iluminat și reprezintă cantitatea totală de lumină pe care sursă de lumină o produce în toate direcțiile într-o secundă. Pe măsură ce becul îmbătrânește, fluxul luminos scade, dar, de exemplu, în cazul becurilor cu LED, acesta scade doar la aproximativ 70%. Fluxul luminos este important și atunci când înlocuiești un bec ars cu altul nou. În acest caz ai nevoie de aproximativ aceeași valoare a fluxului luminos.

Gradul de protecție: Indică gradul de rezistență la obiecte solide sau praf și apă. Prin urmare, gradul de protecție la apă prezintă un interes deosebit în baie, bucătărie sau în zonele de exterior. Verifică gradul de protecție IP și cele două cifre în parametri. Prima cifră este rezistența la pătrunderea corpurilor străine, iar a doua cifră arată rezistența la apă. Cea mai mare clasificare disponibilă este IP69. În cazul în care corpul de iluminat nu este expus riscului de contact direct cu apa, alege IP în jur de 44. Pentru duș sau baie, alege IP68.

Incursiune în lumea becurilor electrice

Cel mai adesea vei întâlni becuri cu halogen, becuri economice sau becuri LED. După cum știi deja, atunci când alegi un bec, trebuie să verifici numărul de lumeni. Este indicatorul tău pentru a afla cantitatea totală de lumină pe care o va emite becul. Pe măsură ce valoarea lumenului crește, intensitatea luminii crește.

Becuri cu LED: Cel mai mare preț de achiziție, dar și cele mai multe avantaje. Acestea consumă energie similară cu cea a becurilor economice, au o durată de viață lungă și se aprind imediat. Becurile cu LED nu conțin mercur și sunt disponibile într-o varietate de culori de lumină, de la alb cald la alb rece.

Becuri economice sau compacte: Economisesc până la 80% din energie și durează mai mult. Uneori, acestea se aprind mai greu și trebuie duse la punctele de colectare din cauza cantității mici de mercur pe care o conțin. Pot crea o senzație de disconfort în primele minute când lumina este slabă.

Becul cu halogen: : În comparație cu un bec clasic, produce o lumină cu aproximativ 30% mai intensă, dar rămâne totuși un mare consumator de energie. Avantajul este prețul de achiziție mai mic. Alege-l acolo unde nu-l folosești prea mult sau prea des. Nu denaturează culorile și se poate aprinde imediat. Emite o culoare albă, caldă.

Soclu și filet: Dacă ai de gând să adaugi sau să schimbi un bec la corpul de iluminat, acestea trebuie să aibă același tip de soclu sau filet pentru a se potrivi. Un bec cu filament clasic are cel mai adesea un filet mai mare E27. Mai rar, vei întâlni un filet mai mic E14. E14. Pentru spoturi, este tipic un soclu GU10 sauG9.

Lumen: Uită de wați, lumenii sunt acum importanți! Pentru iluminatul de bază în spațiile precum dormitorul sau livingul, se recomandă 100 de lumeni pe m². În încăperile care se „lucrează", cum ar fi biroul, bucătăria sau baia, ideal ar fi până la 300 de lumeni pe m².

Temperatura de culoare: Lumina poate afecta starea de spirit, puterea de concetrare și atmosfera din încăpere. Așa că nu îi subestima importanța. Temperatura de culoare a luminii este exprimată în Kelvin (K) și trebuie doar să știi o regulă simplă: cu cât este mai mare numărul Kelvin, cu atât lumina este mai rece, chiar și cea albastră. Dacă ai nevoie de lumină pentru a lucra, alege lumina care seamănă cel mai mult cu lumina naturală a zilei. O atmosferă intimă va necesita o lumină caldă, asemănătoare cu cea a lumânărilor. Pentru o comparație:

Lumina naturală a zilei: 5000–7000 K.
Lumina lumânărilor: 1900 K.

Iluminatul în funcție de cameră

Când amenajează un spațiu, oamenii subestimează adesea iluminatul. Aleg o lustră în mijlocul camerei, o veioză oarecare într-un colț și gata. Însă, știai că o lumină slabă poate duce la depresie, iar o lumină prea puternică provoacă o stare de nervozitate? Așadar, vino să aruncăm o privire la principiile pe care ar trebui să le urmezi atunci când alegi lumina pentru fiecare cameră în parte.

Iluminatul în bucătărie

Cel puțin două surse de lumină sunt necesare în bucătărie - una generală și una de lucru. Cea generală iluminează întreaga bucătărie și este ideal să alegi o plafonieră în mijlocul tavanului. Dacă vrei totuși o lustră, ai grijă să nu fie agățată prea jos și să nu te încurce. Este important să alegi apoi lumina suplimentară care ar trebui să lumineze suprafața de lucru, astfel încât să poți vedea perfect atunci când gătești. Lumina de lucru ar trebui să fie poziționată sub nivelul ochilor.

Iluminatul în baie

În timp ce unii preferă o lumină puternică, alții ar alege mai degrabă una mai blândă. Indiferent dacă înclini spre una sau alta, trebuie să respecți întotdeauna însă instrucțiunile de siguranță din cauza umidității crescute din baie.

De aceea, noi îți recomandăm să alegi în baie doar corpuri de iluminat special concepute pentru mediile umede. Iar când vine vorba despre piese specifice, o combinație între o lumină centrală și câteva becuri mai mici în jurul oglinzii este ideală - vei evita astfel umbrele pe față. Pentru atmosferă alege și câteva lumânări.

Iluminatul în living

Livingul servește drept cameră de relaxare sau poate avea și un colț de lucru sau o zonă de dining. Prin urmare, este important să se clarifice ce tot ceea ce va trebui să fie iluminat. Fiecare activitate necesită o abordare diferită și un iluminat diferit.

Lustra sau plafoniera pentru iluminatul general și lampadarul ar trebui să se potrivească perfect - atât în ceea ce privește designul, cât și culoarea luminii în sine. Pentru o atmosferă intimă și liniștitoare alege corpuri de iluminat complementare mai mici.

Iluminatul în dining

Aici se servește masa și este important ca totul să fie ușor de văzut. Prin urmare, este ideal să alegi o lustră care să fie proporțională cu dimensiunea mesei. De obicei suspendată deasupra mesei, îți poate permite să o atârni puțin mai jos decât de obicei. Ai însă grijă la alegerea becurilor pentru ca oaspeții să nu transpire de la căldura emanată de ele sau lumina puternică să nu-i orbească. Lumina difuză este mai potrivită pentru zona de dining.
Sfatul Bonami! Dacă nu ești sigur la ce înălțime să atârni lustra deasupra mesei, așază la masă cel mai înalt membru din familie. Corpul de iluminat ar trebui să fie plasat la nivelul ochilor acestuia.

Iluminatul în dormitor

Și aici, gândește-te la funcția camerei. Prin urmare, nu este necesar să alegi un corp de iluminat dominant în dormitor. Dacă îl preferi însă, atunci funcția de reglare a intensității luminoase este necesară. De exemplu, un corp de iluminat pe tavan, care strălucește în direcții diferite, este o opțiune excelentă. Dacă îți place să citești în pat, nu te poți lipsi de o veioză mai mică pe noptieră sau un spot.

Iluminatul în exterior

Datorită decorațiunilor luminoase și al ghirlandelor cu becuri nu ești nevoit să părăsești colțul preferat de pe balcon sau din grădină după apusul soarelui. Trebuie doar să verifici gradul de siguranță al luminițelor care sunt adesea expuse la intemperii. Gradul de protecție (protecția IP) ne indică rezistența la pătrunderea corpurilor străine (praf, instecte) și a apei. IP44 până la IP68 sunt indicate pentru folosirea în exterior.