Primăvara ne bate la ușă iar noi o așteptăm cu multă nerăbdare. Așadar, ne-am gândit că este momentul perfect pentru activități specifice sezonului, mai exact cultivarea ierburilor aromatice și a plantelor. Nu ai o grădină? Nici nu ai nevoie - poți grădinări chiar la tine în casă. Am pregătit pentru tine sfaturi și idei utile de nivel începător. Pentru unele dintre ele nu vei avea nevoie nici măcar de pământ sau de un ghiveci. Vine, vine primăvara... tu cum te pregătești să o întâmpini?
Începe cu ce este mai simplu și anume resturile de legume. Poți crește foarte ușor pătrunjel într-un borcan, pahar sau bol, din partea superioară a rădăcinii de pătrunjel. Scufund-o în aproximativ o jumătate de centimetru de apă și umple recipientul în mod regulat. Primele frunze proaspete vor apărea în câteva zile.
Poți folosi arpagicul sau ceapa verde într-un mod similar. Tot ce trebuie să faci este să pui partea inferioară cu rădăcinile într-un pahar cu apă iar în câteva zile te poți bucura de noile tale legume.
Cultivarea cresonului într-un vas cu vată umedă este cu siguranță cunoscută de toată lumea, însă poți semăna oricare alte semințe preferi. Folosește un recipient special de răsaduri cu sită sau doar un bol cu vată pentru semințe mai mici, cum ar fi semințele de creson, rucola, muștar sau cele de in.
Comparativ cu însămânțarea în vată de bumbac, recipientul de răsaduri are avantajul faptului că nu trebuie să tai partea de sus a plantei, ci îi poți scoate cu ușurință prin sită rădăcinile.
Pentru semințele mai mari vei avea nevoie de un borcan cu o sită. Poți folosi un borcan obișnuit acoperit cu tifon, astfel încât să poți turna apa. Fasolea mung, mazărea, lintea sau lintea roșie vor funcționa bine cu ajutorul acestei metode (fasolea obișnuită nu este potrivită, deoarece poate fi consumată doar gătită).
1. Lăsă semințele la înmuiat în apă peste noapte și limpezește-le dimineața. Ai grijă să nu umpli recipientul până la refuz, pentru că riști să se umfle foarte mult.
2. Se clătesc în fiecare dimineață și seară.
3. A doua zi ai deja muguri crescuți - se vor păstra într-o cutie bine etanșată în frigider timp de câteva zile.
Cele mai bune semințe pentru încolțire sunt cele organice sau netratate chimic, însă asigură-te că nu le cumperi pe cele destinate însămânțării, acestea sunt tratate chimic. Semințele mai mari, cum ar fi mazărea sau fasolea, sunt ușor de găsit în orice magazin - trebuie doar să fie decojite, altfel semințele nu vor crește. Iar în cazul celor mai mici, semințele sunt concepute special și sunt disponibile la magazinele de grădinărit.
Dacă vrei să mergi pe varianta clasică, încearcă busuiocul. Este una dintre cele mai aromate ierburi și o poți folosi în multe feluri pe timpul verii.
1. Se separă semințele în pahare de iaurt.
2. Umezește bine pamântul, presară semințele și acoperă-le cu încă aproximativ o jumătate de centimetru de pământ.
3. Păstrează solul umed; poți accelera procesul de încolțire dacă îl acoperi cu un material din plastic, astfel păstrându-se umiditatea.
4. În aproximativ o săptămână până la 14 zile, vei vedea primele frunze verzi.
• Cumpără un ghiveci special pentru plante aromatice. Multe dintre ele includ și un sistem de auto udare, pentru a menține mereu substratul umed.
• Atât lumina, cât și căldura sunt importante pentru plantele aromatice. Așază-le într-un loc cu multă lumină și o temperatură de aproximativ 20 °C.
• Cumpără un substrat pentru ierburi aromatice gata preparat. O altă opțiune este să adaugi o parte de nisip la 4 părți de sol de bună calitate.