Până la -15% pentru baie | Economisește azi →
Mid Season Sale | Economisește până la 50% →
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

Cum să alegi un pat

Somnul de calitate este piatra de temelie a unui stil de viață sănătos și a bunăstării mentale. Așadar, dacă dorești să te trezești plin de energie în fiecare dimineață, ar trebui să ai mare grijă atunci când alegi noul pat.

Dacă optezi pentru un pat tapițat sau un pat solid depinde doar de tine. Citește sfaturile noastre despre cum să alegi un pat care să-ți ofere odihnă maximă.

Tipul patului

Atunci când alegi un pat, trebuie să te decizi mai întâi dacă vrei un pat clasic sau un pat boxspring. Tendințele actuale se îndreaptă acum mai mult către paturile boxspring, deoarece reprezintă un pat all-in-one. Cu toate acestea, un pat clasic cu cadru, somieră cu lamele și saltea poate fi, de asemenea, excepțional, deoarece poți găsi acest tip de pat într-o varietate de stiluri. Așadar, haide să analizăm mai în detaliu tipurile de paturi.

Paturi tapițate

Paturile tapițate sunt o alegere excelentă pentru cei care iubesc confortul absolut și designul modern. Datorită tapițeriei, patul este moale și, prin urmare, sigur și oferă o senzație caldă și confortabilă în dormitor. În plus, tipul potrivit de tapițerie poate influența semnificativ aspectul întregii camere. Există o gamă largă de opțiuni din care poți alege, fie că este vorba de culoare sau de textură (țesătură netedă, țesătură groasă, catifea, catifea reiată).

O tăblie tapițată nu este doar un element de design interesant, ci și o soluție practică și confortabilă. Îți poți sprijini capul pe ea fără să te lovești și fără să rearanjezi constant pernele. Dezavantajul este întreținerea mai mare (ștergerea prafului, petele, impregnarea).

Paturi din lemn vs. paturi din lemn masiv

Paturile din lemn masiv sunt fabricate din pin, fag sau stejar, de exemplu. Acestea sunt durabile, oferă un confort suprem și sunt ideale pentru persoanele care suferă de alergii. De asemenea, întreținerea lor este simplă, nu ai nevoie de niciun produs special. Totuși, dacă sunt tratate cu ulei, paturile trebuie unse din când în când.

În ceea ce privește alte paturi din lemn, acestea sunt din lemn compozit sau din PAL, plăci de fibră, placaj sau panou tip fagure de miere cu finisaj (furnir, glazură, lac). Acestea sunt mai accesibile ca preț, dar nu au o durată de viață la fel de lungă.

Paturi boxspring (continentale, americane)

Numele de „boxspring" provine de la designul cu trei niveluri al paturilor confortabile, care sunt deosebit de populare în America de Nord și în țările scandinave. Acesta este motivul pentru care sunt uneori numite și paturi americane sau paturi continentale. Acest tip de pat se remarcă prin designul său unic, structura solidă și înălțimea confortabilă a cadrului, care ajunge până la 70 cm.

În timp ce paturile obișnuite constau dintr-o somieră cu lamele și o saltea, un pat boxspring aduce mult mai mult confort. Acesta este format dintr-o cutie cu un miez bonell, completat de o saltea (cel mai adesea o saltea cu arcuri cu buzunare) și un topper confortabil, care este ca o saltea subțire de câțiva centimetri înălțime care creează un strat de confort între corp și saltea. Cu toate acestea, un topper nu este întotdeauna inclus cu paturile boxspring și poate fi achiziționat separat. Datorită acestor straturi, se creează o arcuire dublă, care ajută la o mai bună distribuție a corpului. Alte caracteristici tipice sunt tăblia și compartimentul de depozitare.

Paturi japoneze

De asemenea, populare în ultimii ani sunt și paturile japoneze cu saltele futon, care sunt mai dure decât cele convenționale și sunt potrivite pentru persoanele care suferă de alergii și pentru cei astmatici. Acest lucru se datorează materialului din fibre naturale, care are o capacitate de absorbție mai mare în comparație cu o saltea obișnuită.

Saltelele futon sunt așezate pe niște plăcuțe speciale respirabile numite tatami pentru a preveni formarea mucegaiului. Cu toate acestea, poți alege, de asemenea, rame de pat joase pentru a permite saltelei să se ventileze bine și pentru a evita mucegaiul neplăcut.

Pentru paturile japoneze, materialele naturale netratate sau doar lăcuite sunt tipice pentru a păstra textura originală a lemnului. Acestea nu sunt potrivite pentru persoanele în vârstă, deoarece le-ar fi mai greu să se ridice din pat. Sunt mai potrivite pentru locuințele studențești sau pentru apartamentele mici, unde trebuie economisit spațiu.

Dimensiunea și înălțimea patului

Dimensiunea ideală a patului depinde adesea de cât de mult spațiu ai în dormitor. Prin urmare, măsoară cu atenție spațiul înainte de a-l cumpăra. Nu uita, totuși, că noptierele trebuie, de asemenea, să fie plasate lângă pat. Spațiul dintre pat și perete sau dulap trebuie să fie de cel puțin 50 de centimetri.

Alege lungimea patului în funcție de înălțimea celei mai înalte persoane care va dormi în el și nu uita să adaugi încă 20 de centimetri. Atunci când alegi lățimea, ia în considerare dimensiunile zonei de dormit, nu ale cadrului patului.

Paturi single

Patul single standard măsoară 90 × 200 cm. Datorită consistenței sale, este potrivit ca pat pentru copii sau ca pat de oaspeți. Pentru copiii mai mari, recomandăm patul de o persoană care măsoară 120 × 200 cm.

Paturi matrimoniale

Cea mai comună dimensiune a unui pat dublu este de 180 × 200 cm. În cazul unui spațiu mai mic, este posibil să te mulțumești și cu mai puțin confort, adică un pat de o dimensiune de 140 × 200 cm sau 160 × 200 cm. Pentru spațiile mari, pe de altă parte, poți opta pentru un pat mare, cu o dimensiune de 200 × 200 cm. Acesta este potrivit pentru persoanele care au o înălțime de peste 180 cm.

Înălțimea patului

Un lucru important care este adesea uitat este înălțimea cadrului patului, care poate adăuga o notă de grandoare dormitorului și, de asemenea, îl poate face mai mare din punct de vedere vizual. Un cadru mai jos, pe de altă parte, va crea un spațiu calm care amintește de un interior în stil japonez.

Înălțimea standard a cadrului de pat tinde să fie în jur de 35 - 45 cm, în funcție de înălțimea persoanei. Pentru persoanele în vârstă, înălțimea patului poate fi cu 10 centimetri mai mare. Înălțimea poate fi influențată de alegerea saltelei și a somierei.

Dacă nu știi ce înălțime a cadrului este ideală pentru tine, te poți ajuta de un mic truc. Așază-te pe marginea patului astfel încât ambele picioare să fie pe podea. Ar trebui să existe un unghi de 45° între gambe și coapse

O înălțime suficientă a cadrului te va proteja de curenții de aer care trec între podea și ușă, dar și de praf. De asemenea, are un impact și asupra durabilității saltelei, care poate „respira” bine datorită înălțimii suficiente, astfel încât să fie lipsită de acarieni, alergeni și mucegai.

Accesorii pentru paturi

Paturi cu spațiu de depozitare

În apartamentele mici, unde fiecare centimetru pătrat este prețios, paturile cu spațiu de depozitare sunt o alegere bună. Poți depozita în ele lenjeria de pat sau hainele de sezon. Există două tipuri de bază de spații de depozitare din care poți alege.

1. Paturile care se deschid de sus.

Cu acest sistem de depozitare, nu ai nevoie de niciun fel de spațiu în jurul patului. Se poate înclina fie întreaga suprafață de dormit, fie separat partea dreaptă și stânga a patului. Deschiderea din partea laterală a patului este posibilă, permițând accesul convenabil la întreaga zonă de depozitare. Atunci când se deschide din față, accesul la spațiul de la tăblia patului este puțin mai puțin accesibil.

2. Sertare

Cel de-al doilea sistem de depozitare este reprezentat de sertarele amplasate în partea laterală sau frontală a patului. În acest caz, trebuie să ții cont de faptul că ai nevoie de suficient spațiu de desfășurare în jurul patului pentru a le deschide, iar covoarele pot fi un obstacol în calea deschiderii lor. Numărul de sertare variază și pot fi combinate chiar și cu spații de depozitare deschise.

Paturi cu sau fără picioare

Paturile cu picioare par mai ușoare și mai aerisite. Modelele fără picioare sunt mai rezistente și mai stabile. Atunci când alegi un anumit pat, trebuie să ții cont de faptul că înălțimea picioarelor determină cât de confortabil va fi să aspiri sub pat. Dacă ai un dormitor mic, întreținerea podelei de sub pat poate fi o provocare din cauza spațiului limitat din jurul patului. Această problemă este eliminată cu paturile fără picioare, deoarece praful nu se lipește sub pat.

Somiera patului

Deși poate părea o sarcină ușoară să alegem ceva ce nu e atât de vizibil, nu este chiar așa. Somiera este una dintre cele mai importante părți ale patului. Pe lângă prevenirea mucegaiului și a acarienilor de pe saltea, aceasta ajută la distribuirea corectă a greutății corpului, la menținerea coloanei vertebrale în poziția sa naturală și la ventilarea saltelei și a patului.

Somiera poate fi inclusă cu patul sau poate fi achiziționată separat. Află mai multe despre somiere în ghidul nostru Cum să alegi salteaua și somiera.

Pat cu sau fără tăblie

Atunci când alegi un pat, este o idee bună să te gândești dacă dorești o tăblie sau dacă patul ar trebui să aibă o bază mai înaltă în partea de jos. O tăblie are o serie de avantaje, cum ar fi posibilitatea de a te apleca pe spate în timp ce citești o carte sau te uiți la televizor. O tăblie va împiedica, de asemenea, ca perna să se frece de perete și să păteze peretele.

O bază mai înaltă a patului poate contribui din nou la un sentiment de siguranță, dar poate face ca somnul să fie destul de inconfortabil pentru persoanele de statură mai mare. Un astfel de pat cu baza mai înaltă în partea de jos este accesibil doar din lateral.

Saltea

Salteaua potrivită îți va ușura durerile de spate și de articulații. În general, somnul va fi mult mai bun. Pe de altă parte, dacă faci o alegere greșită, poți afecta în mod negativ sistemul de susținere a corpului. Alegerea unei saltele este un lucru foarte individual, așa că nu este recomandat să cumper aceeași saltea pentru familie. Fiecare saltea ar trebui să fie cât mai bine adaptată la persoana care o va folosi pe termen lung.

Pentru a afla mai multe despre alegerea unei saltele, consultă ghidul nostru Cum să alegi salteaua și somiera.

Prețul

Prețul patului depinde de materialul folosit și de design. Pentru paturile din stejar masiv, fag sau nuc, prețurile sunt mai mari, în timp ce lemnul mai delicat, cum ar fi pinul sau molidul, este mai accesibil ca preț.

Prețul va fi, de asemenea, mai mare dacă patul include și salteaua și somiera. În cazul în care alegi patul propriu-zis, asigură-te că adaugi și prețul acestora. Prețul va crește, de asemenea, odată cu dimensiunea patului.

Înainte de a începe să alegi un pat, trebuie să te gândești pentru cine este patul, cum va fi folosit și pentru cât timp îl cumperi. Un pat pentru o cabană unde petreci doar weekend-urile poate să nu fie la fel de rezistent ca unul pentru somnul de zi cu zi. În mod similar, copiii mici care cresc trebuie să primească un pat nou mult mai des.

Stilul patului

La Bonami, poți alege paturi care să se potrivească unei mari varietăți de stiluri interioare. Folosește filtrele de pe site șiu alege-l pe cel care se potrivește cel mai bine ție și dormitorului tău.
Stil scandinav
Paturile cu picioare „înclinate" din lemn, în culori neutre și pastelate, sunt tipice stilului scandinav. Stejarul sau fagul este lemnul dominant.
Stil modern
Funcția practică, liniile simple, marginile ascuțite și materialele moderne, cum ar fi lemnul masiv sau tapițeria din catifea, sunt tipice paturilor în stil modern. Paturile în stil modern se potrivesc perfect în orice interior.
Stil rustic
Stilul rustic este caracterizat de nuanțe naturale, de culori naturale ale lemnului sau de materiale metalice. De asemenea, includem aici și paturi cu baldachin.
Stil glamour
Acest stil este conceput pentru a încânta prin farmec, extravaganță și eleganță. Paturile în stil glamour sunt adesea realizate cu picioare și tapițerie de catifea.
Stil romantic
Un pat cu o tăblie decorată sau un baldachin iese în evidență într-un dormitor romantic. Predomină paturile tapițate în culorile alb, roz, mov sau sau culoarea caisei.
Stil industrial
Stilul industrial se bazează pe mai multe materiale brute, cum ar fi metalul sau pielea. În special, predomină culorile mai închise, cum ar fi negrul, griul și albul. Paturile cu spații de depozitare sunt, de asemenea, predominante.
Stil boho
Materialele organice naturale, cum ar fi lemnul masiv și tăblia din ratan, sunt tipice pentru stilul boho.