15% reducere folosind codul PRIMAVARA15 | Cumpără azi mai ieftin! →
Mid Season Sale | Economisește până la 50% →
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

Cum să alegi o canapea

În prezent, poți alege cu ușurință o canapea online, din confortul casei tale. Trebuie doar să ții cont de criteriile cele mai importante cum ar fi dimensiunea, materialul tapițeriei și îngrijirea acesteia. Așadar, așază-te pe vechea canapea și bucură-te de ultimele momente petrecute pe ea - noi te vom ajuta să alegi una nouă fără prea multe probleme.

Dimensiunea canapelei

Înainte de a lua decizia finală, măsoară spațiul disponibil pentru canapea. Acoperă spațiul măsurat cu niște ziare pentru a avea o imagine de ansamblu mai bună despre cât spațiu va ocupa cu adevărat canapeaua.

Dacă te gândești să cumperi o canapea extensibilă, ia în considerare spațiul pe care îl ocupă canapeaua atunci când e extinsă (ca pat). Asigură-te cu toate sertarele și ușile dulapului se deschid în jurul canapelei extinse.

O canapea prea mare ocupă mult spațiu într-o încăpere mică, în timp ce o canapea mică se poate „pierde” într-o cameră mare.

Numărul de locuri

Alege o canapea pentru tine și membrii familiei tale. Pentru familiile mari cărora le place să petreacă serile jucând boardgames, ideală ar fi o canapea cu 6 locuri sau chiar una modulară, care poate fi mărită gradual cu mai multe piese individuale. Pentru un cuplu ce locuiește într-un apartament mic, o canapea dublă este suficientă.

Nu-ți face griji dacă ai musafiri. Poți mări numărul de locuri prin amplasarea unor fotolii, pufuri sau fotolii de tip sac.

Un loc ar trebui să aibă minim 55 cm

Cum rămâne, deci, cu locurile? Probabil te gândești că o canapea cu 2 perne de șezut este, automat, una dublă. Iar mulți comercianți chiar merg după această „regulă”. Totuși, această „metodă” nu ia întotdeauna în calcul confortul tău. De exemplu, imaginează-ți un colțar unde nu ai suficient spațiu pentru a-ți întinde picioarele așa cum vrei fără a-i deranja pe ceilalți. Nu este prea confortabil.

Prin urmare, considerăm că spațiul, pentru ca o persoană să poată sta confortabil, trebuie să aibă cel puțin 55 cm, excluzând colțul canapelei sau cotierele.

În apartamentele mici, unde fiecare centimetru contează, este nevoie să apelezi la soluții smart. Pe lângă mobilierul pe colț sau pufuri și taburete, alege un colțar pentru a mai economisi din spațiu.

„Este colțul din stânga mea sau…?”

Uneori, alegerea unui colțar poate fi confuză. Le recomandăm clienților noștri să perceapă părțile unui colțar doar ca o recomandare. În general, dacă șezlongul său este pe partea stângă, este preferabil să poziționezi canapeaua în colțul din stânga. Bineînțeles, nu este nevoie să urmezi această „regulă” de poziționare, ci te poți folosi de ea chiar și pentru a diviza în mod optic spațiul. Unele colțare au șezlong care poate fi pus fie pe partea stângă, fie pe dreapta, fie au șezlong (colț) fix, fie formează un U. Așa că asigură-te cum funcționează canapeaua înainte de a o cumpăra.

Materialul tapițeriei

Tapițeria nu trebuie văzută doar ca partea estetică a unei canapele. În general, cu cât finisajul este mai de calitate, cu atât canapeaua va rezista pentru mai mult timp. Cele mai populare sunt canapelele textile și cele din piele.

Valoarea Martindale

Poate că acest cuvânt ridică niște semne de întrebare, însă valoarea Martindale te ajută să afli care este rezistența la abraziune a canapelei. Cu cât numărul ei (valoarea) este mai mare, cu atât este mai bine, însă o canapea cu o valoare Martindale mai scăzută nu înseamnă că nu este bună deloc. Valoarea este doar un indicator pentru cât de adecvată este canapeaua pentru locuința ta (din punct de vedere al frecvenței utilizării).

  • Valoarea Martindale 20 000 - 25 000 de cicluri: indică o canapea adecvată pentru cuplurile tinere și familiile mici care utilizează canapeaua zilnic;
  • Valoarea Martindale 30 000 - 35 000 de cicluri: indică o canapea adecvată pentru folosirea zilnică, ideală pentru familii mari sau colegi de apartament cu living comun;
  • Valoarea Martindale peste 35 000 de cicluri: Pentru familiile numeroase și o folosire în mod foarte des.
  • Valoarea Martindale peste 50 000 de cicluri: canapele adecvate pentru hoteluri și birouri.

Valoarea Martindale variază, de exemplu, în funcție de tipul tapițeriei. De obicei o valoare ridicată este întâlnită la tapițeriile din piele și chiar și la cele din poliester. Pe de altă parte, o valoare mică vom găsi la tapițeriile din in și bumbac.

Textile

  • Întreținere ușoară;
  • Preț accesibil;
  • O varietate mare de culori, forme și dimensiuni;

Poliester

Este un material practic, foarte popular pentru rezistența și întreținerea sa ușoară. În ceea ce privește durabilitatea, depășește tapițeria din bumbac (mai multe despre asta în secțiunea despre valorile Martindale). Poliesterul este un fel de „cameleon” printre materialele textile deoarece poate fi găsit sub diferite forme (catifea reiată - corduroy, catifea, piele de căprioară).

Catifeaua reiată: Benzi de țesătură asemănătoare catifelei. Catifeaua reiată revine mereu la modă și este populară pentru textura sa interesantă, precum și funcția sa practică.

Catifeaua: În ziua de azi, din cauza prețului ridicat, catifeaua nu mai este confecționată din mătase, însă fibrele sintetice creează un efect plăcut atât vizual, cât și tactil. Este ideală pentru cei ce preferă un stil glamour sau elegant. Textura nu se destramă.

Bumbacul

Tapițeria dintr-un astfel de material este plăcută la atingere, are însă o rezistență mai mică și își pierde intensitatea culorii în timp.

Lâna

Este rezistentă la murdărie, însă o alegere ecologică; prețul de achiziție este mai mare.

Inul

Natural, plăcut la atingere, preț mai ridicat și valoare Martindale mai scăzută (durabilitate).
  • Snadná péče
  • Cenová dostupnost
  • Nepřeberné množství barevných variant, tvarů a velikostí

Design de piele

  • Preț de achiziție mai scump;
  • Durată „de viață” mai lungă;
  • Necesită o îngrijire atentă;
Vei investi mai mulți bani într-o canapea din piele, însă te vei folosi de ea pentru foarte mulți ani. Are un aspect atemporal, astfel că, indiferent de câte schimbări faci în living, va arăta la fel de bine. Rezistă chiar și la petele de ketchup sau de vin. În prezent, se găsesc o mulțime de alternative la piele pe piață, care merită luate în considerare.

Pielea naturală

Este foarte rezistentă, își păstrează aspectul și aduce un șarm aparte în designul interior. Cu o îngrijire atentă, poate rezista zeci de ani. Este de ajuns să folosești o soluție specială cu care să o impregnezi de 2-4 ori pe an. Evită expunerea canapelei pentru o perioadă lungă de timp direct la lumina puternică a soarelui, lângă calorifer sau șemineu - pielea este predispusă la crăpare și uscare. Nu este adecvată pentru familiile care au acasă animale de companie. Ia în considerare și prețul său mai mare.

Pielea reciclată

70%-80% piele autentică măcinată combinată cu poliester. La atingere și aspect, este la fel ca pielea naturală, însă datorită reciclării este o alegere mai ecologică și poate fi cumpărată la un preț accesibil.

Pielea artificială / pielea vegană / imitația de piele

Este o alternativă mai ieftină la pielea naturală, este ușor de întreținut, însă cu o rezistență redusă (trebuie să iei în considerare faptul că în timp, aceasta se poate crăpa sau decoji).

Structura canapelei

De obicei, structura este partea cea mai scumpă de la canapea deoarece asigură durabilitatea canapelei. O canapea cu o structură solidă este mai rezistentă și costisitoare, mutarea ei dintr-o parte în alta se poate face fără probleme, iar greutatea maximă pe care o poate susține este mult mai mare.

Canapelele extensibile sunt, în general, mult mai solicitate, așa că alege o structură din lemn solid (precum stejar, care e mai rezistent decât pinul) și durabil. Alte componente ale canapelei pot fi realizate din PAL, deoarece acest lucru nu va avea o influență prea mare asupra rezistenței acesteia, dacă este vorba de cotiere sau spațiul de depozitare.

Structurile mai puțin rezistente sunt cele din plastic sau PAL, însă sunt mai ușor de transportat și mai ieftine. O canapea cu structură din plastic este o alegere bună pentru camera copilului. Este recomandată numai pentru canapelele achiziționate pentru primul apartament sau apartamentele de studenți.

Greutatea și capacitatea de încărcare

În general, greutatea unei canapele este cuprinsă între 20 - 100 kg. Este o informație bine de știut în caz că plănuiești să cari o canapea până la etajul 6, de exemplu.

Capacitatea de încărcare indică greutatea totală (egal distribuită) pe care o canapea o suportă. Pentru a nu solicita inutil canapeaua și a-i reduce durata de „viață”, calculează greutatea totală a tuturor membrilor familiei și mai adaugă o rezervă de cca. 20%.

Funcțiile și caracteristicile canapelei

Canapelele extensibile

Canapeaua extensibilă este potrivită pentru musafirii care rămân peste noapte, dar poate înlocui și definitiv un pat. În acest caz, nu te grăbi să alegi orice, ci fii atent la următoarele funcții și caracteristici:

Canapeaua trebuie să se poată manevra ușor - să poată fi extinsă cu ușurință de o persoană. Există mai multe mecanisme de extindere a canapelei, însă cel mai indicat este cel în care șezutul și spătarul sunt rabatabile. Acest mecanism constă în extragerea suportului saltelei cu ajutorul unei bare metalice sau a unui mâner textil. Structura este foarte importantă. Odată extinsă, canapeaua trebuie să fie stabilă și să nu se balanseze.

Canapelele cu spațiu de depozitare

Aceste canapele sunt potrivite pentru apartamentele mici, unde nu există prea mult spațiu de depozitare. Unele canapele au cotiere care pot depozita lucruri mici precum telecomanda de la TV, altele au diferite dulapuri și sertare încorporate.

Canapelele cu recliner

Canapelele reglabile sau cu recliner (o acționare simplă, mecanică sau electrică) sunt considerate cele mai confortabile canapele, fie că este vorba de repoziționarea spătarului, tetierelor sau a cotierelor.

Design și culori

Aici totul depinde de preferințele tale și de stilul întregii camere. O culoare puternică sau un model bine evidențiat poate deveni un punct de atracție al încăperii, însă o combinație de mai multe culori poate crea haos.

Atunci când alegi culoarea, ia în considerare toți membrii familiei, inclusiv copiii mici și animalele de companie. La o canapea de culoare mai închisă este mai ușor să ascunzi petele. Pe de altă parte, culorile deschise ajută la crearea unei iluzii optice de luminozitate și încăpere mai mare.

Scandinav

Culorile predominante sunt cele pământii și, de obicei, canapelele au picioare lungi și rotunde. Sunt potrivite pentru locuințele moderne sau în stil natural, orientate spre stilul Hygge.

Glamour

Canapele elegante din catifea, matlasate, cu picioare și nasturi argintii sau aurii.

Modern

Funcție practică, linii simple, margini ascuțite, materiale moderne și un minim de decorațiuni - o astfel de canapea este ideală pentru un interior modern, însă grație designului său minimalist, se potrivește perfect în mai multe stiluri de interior.

Industrial

Piele și metal, o paletă de culori naturale, închise, un aspect aparent nefinisat și brut și care se combină perfect cu accesoriile din beton.

Retro

Dacă te decizi să-ți decorezi locuința în stilul mid-century, o astfel de canapea nu trebuie să-ți lipsească. O poți recunoaște prin curbura tipică a picioarelor, șezutul oval în culori retro (precum verde-galben), cotierele tapițate și pătrate din lemn.

Rustic

Forme tradiționale, matlasate, aspect strălucitor, de multe ori asociat cu pielea - canapelele Chesterfield sunt potrivite pentru un astfel de stil rustic. Acest tip de canapea în stil victorian atrage atenția prin grandoarea și forma sa robustă. Cotierele sunt poziționate la același nivel cu spătarul, iar tapițeria sa din piele este decorată în mod specific cu butoni.

Romantic

Poți recunoaște o astfel de canapea după modelele florale, culorile pastelate și formele sale rotunde. Te va face să te simți ca și cum ai fi într-un castel din povești. Este perfectă pentru stilul Provence.

Prețul

Prețul reprezintă un factor important în alegerea unei canapele și ar trebui să ia în considerare nevoile tale. Decizia va fi diferită atunci când te vei hotărî să cumperi o canapea dacă ești student sau pentru primul apartament decât dacă ai cumpăra o canapea pentru întreaga familie. În general, putem diviza prețul în 3 categorii:

Basic

Aici sunt încadrate canapelele pentru apartamentele de studenți, pentru primul apartament, pentru folosirea ocazională într-o cabană sau temporal în camera copilului etc. În cazul acesta avem așteptări destul de clare de la o canapea: vrem să avem un loc pe care să stăm, dar în același timp să economisim și cât mai mult posibil. Tocmai de aceea structura sa și calitatea materialului nu sunt foarte importante pentru această categorie de preț.

Extra

De la o canapea încadrată în această categorie ne așteptăm să reziste pentru ceva timp, să fie confortabilă și să se potrivească în interior. De aceea, este necesară atenția sporită la alegerea structurii, materialului, funcție și aspectului său general. Un avantaj al canapelelor din categoria medium este raportul excelent calitate vs. preț. Canapeaua nu va rezista pe tot parcursul vieții noastre, însă este în regulă, deoarece trendurile și gusturile se schimbă, așa că putem cumpăra una nouă mult mai interesantă în timp, la un preț accesibil.

Premium

Cumpărăm o astfel de canapea cu așteptarea că va rezista timp de zeci de ani sau căutăm o piesă cu design de lux, manoperă precisă, de obicei din piele naturală.

Îngrijirea și întreținerea canapelei

Deși nu există o regulă generală pentru îngrijirea unei canapele, este, totuși, adevărat că o îngrijire atentă poate extinde durata „de viață” a unei canapele.
Huse detașabile
Când canapeaua are o husă / tapițerie detașabilă, curățarea se face mai ușor - trebuie doar să „desfaci” și să speli aceste părți sau să le duci la o curățătorie specială. Te sfătuim să urmezi întotdeauna instrucțiunile producătorului atunci când trebuie să o cureți.
Pregătirea pentru curățare
Fiecare tapițerie necesită moduri și produse diferite de curățare. De exemplu, pielea trebuie îngrijită altfel față de textile. De aceea, informează-te care este cea mai adecvată metodă de curățare pentru canapeaua ta.
Curățare manuală sau profesională?
În general, curățarea manuală nu este la fel de eficientă precum curățarea profesională și poți face chiar mai mult rău decât bine dacă nu o realizezi corect. Așadar, este bine să investești din când în când într-o mașină de curățat, pentru a te asigura că nicio pată sau urmă de detergent nu va rămâne pe canapea. Poți închiria, împrumuta sau chiar cumpăra un echipament profesional de curățare

Sfaturi de încheiere de la Bonami

Acordă atenție detaliilor tapițeriei

Atunci când alegi o canapea doar după fotografii, acordă atenție detaliilor pentru a realiza cum va arăta concret un anumit tip de tapițerie.
Detail čalounění pohovky podle materiálu látky

Livrare fără probleme la domiciliu

Îți livrăm canapeaua acasă, până la prima ușă (în fața blocului sau a curții).