-15% la tot cu codul ANIVERSARE15* Nu se aplică la produsele deja la reducere și la o selecție de produse (menționate)

-15% la tot cu codul ANIVERSARE15* Nu se aplică la produsele deja la reducere și la o selecție de produse (menționate)

Totul despre cumpărături
Română
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogare20 Lei pentru tineCoșul de cumpărăturiMenu

Tot ce trebuie să știi despre textilele pentru baie

1. FEBRUARIE
Traducere și adaptare: IRINA KLOMP

Pe piață, oferta articolelor textile pentru baie este vastă. O mulțime de tipuri, culori și materiale. Pe care să le alegi, totuși, pentru a fi estetice, dar cel mai important aspect, să își îndeplinească și funcția cel mai bine? În articol vei afla criteriile de selectare, dar și cum să integrezi textilele în amenajarea băii.

Cum alegi un prosop de baie de calitate?

Prosoapele, alături de celelalte articole textile pentru baie, oferă fără îndoială un aer luxos băii, dacă sunt de calitate și selectate corect. Pe lângă aspect însă, trebuie să fie practice, plăcute la atingere și cu o mare putere de absorbție. Dacă urmezi pașii de mai jos, vei selecta prosopul corect fără a fi nevoie să-l atingi.

Verifică gramajul prosopului

Atunci când alegi prosoapele pentru baie, gramajul sau densitatea firelor joacă un rol extrem de important. De obicei prosoapele grele sunt și de calitate. Gramajul ar trebui să fie cel puțin între 400 - 550 g/m2. Cu cât firele sunt mai lungi, cu atât prosoapele vor fi mai moi și mai rezistente. Prosoapele de la 400 g/m2 sunt confortabile, pufoase și pot fi utilizate pentru igiena de zi cu zi.

Prosoapele cu o greutate mai mică au, de asemenea, o durată de viață mai scurtă. Însă le poți folosi la serviciu, în garaj, în grădină sau când faci curățenie, fără să îți pară rău că nu au fost foarte rezistente. Ce putem spune despre prosoapele foarte grele de baie, cu gramajul de peste 550 g/m²? Acestea vor aduce un confort exclusivist și un aer de lux băii tale. Cu toate acestea, dezavantajul este că se usucă mai greu, așa că mai degrabă nu ți le-am recomanda pentru uz zilnic, ci pentru momentele de SPA de acasă.

Alegerea materialului potrivit

Bumbac: Acest clasic fără vârstă este cel mai vechi material cunoscut din care au fost fabricate vreodată prosoapele. Prosoapele din bumbac au o prezență puternică pe piață, de aceea sunt disponibile în toate culorile și stilurile și au un preț accesibil. Odată cu un gramaj mai mare crește și senzația de confort în timpul utilizării acestora. Dezavantajul este că bumbacul are un grad de absorbție mediu.

Froté: Este o altă denumire pentru o țesătură cu fibre de bumbac. Prin urmare, este un amestec de bumbac și poliester, care necesită o mașină specială de țesut pentru producția sa. Principalul avantaj al acestor produse este gradul ridicat de absorbție și moliciunea materialului. Un prosop din froté cu fir lung se usucă mai greu, ceea ce ar putea fi o problemă pentru băile prost ventilate. Aceste prosoape pot fi spălate la 60°C.

Microfibre: Acest material sintetic este obținut din fibre artificiale foarte subțiri. Prosopul din microfibre absoarbe apa foarte bine, este ușor, deloc voluminos, se usucă rapid și este ideal pentru vacanțe. De obicei are o față cu un grad de absorbție mai ridicat și este destinată ștergerii, iar cealaltă parte îndepărtează rapid umezeala.

Bambus: Prosoapele de baie din bambus, deși doar o invenție a secolului trecut, sunt din ce în ce mai populare. Pentru că sunt rezistente la ciuperci, bacterii și acarieni, sunt potrivite mai ales pentru persoanele care suferă de alergii sau copiii mici. Prosoapele de baie din bambus au un grad de absorbție mai ridicat decât cele din bumbac și își păstrează moliciunea și proprietățile antimicrobiene indiferent de frecvența spălării. Se spală la doar la 40°C.

Stabilește funcția prosopului

Pentru sport: Pentru exercițiile fizice, la sală sau la bazin, ai nevoie de un prosop ușor, care să se usuce rapid și care să nu ocupe mult spațiu. Alege un prosop din microfibră sau un prosop din bumbac mai ieftin, cu o greutate mică.

Pentru saună: Prosopul din bambus poate absorbi până la 4 ori mai multă umiditate decât cel din bumbac și, prin urmare, este alegerea ideală pentru saună.

De câte prosoape ai nevoie?

Depinde foarte mult de stilul tău de viață și de cât de des vrei să speli prosoapele. Setul clasic pentru igienă zilnică conține de obicei un prosop mare de corp, un prosop mai mic pentru mâini și, de asemenea, un prosop mediu pentru față.

În medie, folosim două seturi de prosoape pe săptămână, adică 2-3 prosoape de corp, 2 prosoape de mâini și 2 prosoape de față. Astfel, vei spăla un set la fiecare 3-4 zile. Spălările frecvente afectează țesătura, de aceea este indicat să ai mai multe seturi de prosoape. De asemenea, este practic să ai câteva prosoape suplimentare pentru oaspeți, dar și prosoape speciale pentru plajă, saună sau sport.

Când este momentul să cumperi prosoape noi?

După cum am menționat, viața fiecărui articol textil variază în funcție de material, manoperă, gramaj și frecvența de utilizare. Dar odată ce prosopul își pierde proprietățile pentru care l-ai cumpărat (o bună absorbție și moliciune), este timpul să-l înlocuiești cu unul nou . În general vorbind, durata sa de viață este de aproximativ 1-2 ani. Un pic mai mult pentru textilele de calitate superioară.

Alte textile de care ai nevoie în baie

Perdele de baie/duș: Funcția lor este clară - nu lasă apa să se scurgă pe podeaua sau pereții din baie. În plus, o perdea bine aleasă poate servi și ca element decorativ, trebuie doar să o asortezi cu modelul și culoarea celorlalte textile și accesorii din baie.

Covorașe de baie: Deseori le poți cumpăra în set: unul mai mare și unul mai mic pentru toaletă. Aspectele importante de care să ții cont sunt moliciunea, absorbția, întreținerea ușoară și uscarea rapidă.

Halate de baie: Trebuie să fie lejere, confortabile, pufoase și să absoarbă bine umezeala. Cele din bumbac și froté sunt pufoase și moi, cele din microfibră se usucă mai repede, iar cele din in mențin temperatura corporală potrivită și, în plus, sunt extrem de frumoase, naturale și catifelate la atingere.

Prosop hammam: Originar din Turcia, folosit în jurul taliei când mergi la hammam (baia turcească), acest tip de prosop este foarte practic. Este fabricat din bumbac 100% de calitate, este mare și ușor, așa că îl poți folosi ca prosop în călătorii, ca rochie de plajă la mare sau ca pătură pentru picnic.