-15% la tot cu codul ANIVERSARE15* Nu se aplică la produsele deja la reducere și la o selecție de produse (menționate)

-15% la tot cu codul ANIVERSARE15* Nu se aplică la produsele deja la reducere și la o selecție de produse (menționate)

Totul despre cumpărături
Română
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogare20 Lei pentru tineCoșul de cumpărăturiMenu

Cum a transformat Ewa Farna camera de joacă a copilului său?

Traducerea și adaptarea: IVANCEA IRINA • 22. IANUARIE

Pentru a doua oară, mergem în vizită la Ewa Farne, de această dată pentru a pătrunde în regatul copilului său. Am rugat-o pe colega noastră, Naty, să ne dea câteva explicații despre modul în care a transformat această cameră, care va servi pe post de spațiu pentru joacă al copiilor (dar și al adulților), cât și pe post de cameră de oaspeți. Ne-a dat, drept răspuns, o mulțime de idei interesante.

Naty, ai ajutat-o pe Ewa să transforme o altă încăpere - camera de joacă pentru copilul său. Pe lângă provocarea pereților aplecați, care ar fi aspectele care te-au pus în dificultate în aranjarea unei astfel de încăperi pentru un copil?

Cel mai important aspect ține de determinarea funcției de bază a camerei, care depinde în primul rând de vârsta copilului. Spre exemplu, copilul său avea deja o cameră cu un pătuț clasic, așadar am ales să mizez, în această încăpere, pe mobilier și accesorii neobișnuite.

Pe lângă funcționalitate, siguranța este un alt punct esențial într-o cameră pentru copii, însă este necesar ca elementele ce țin de aceasta să fie pe placul celor pentru care este concepută încăperea.

A știut Ewa exact cum i-ar plăcea să arate camera? Ce așteptări avea de la aceasta?

În cazul camerei de joacă, Ewa mi-a dat ceva mai multă libertate. Principala ei cerință a fost ca încăperea să fie, pe lângă un loc de joacă pentru copii, și un spațiu în care un oaspete adult să poată să doarmă confortabil. Un alt element important este jocul de mini-fotbal, care trebuia să își aibă propriul loc în această cameră.

Cum ai descrie stilul pe care l-ai ales și modul în care ai lucrat cu materialele și culorile din acest spațiu?

Încă de la început, mi-a făcut plăcere să văd că Ewa nu s-a temut deloc să experimenteze. Nu voia o cameră drăgălașă și simplă, de copil. Așadar, am evitat nuanțele pastelate utilizate de obicei în astfel de situații. Dimpotrivă, am mizat pe culori pământii, cum ar fi cărămiziu (terracotta), gri și verde închis. Acest trio merge bine împreună, oferind o imagine fresh și la modă.

Cât despre materiale, am ales cât de multe elemente naturale a fost posibil. Lenjeria de pat Bellamy este fabricată din in 100%, patul Adeco din lemn masiv de pin iar coșurile pentru jucării - din carton sau iarbă de mare.

Spune-ne despre alegerea produselor. Ewa a știut din capul locului care produse se potrivesc? Dar băiatul ei, l-ai consultat și pe el în privința culorilor sau a jucăriilor?

În primul rând, a trebuit să țin cont de spațiul destul de atipic. A fost clar de la început că patul trebuie să fie cât mai jos, din cauza pereților în pantă, servind atât ca spațiu pentru dormit, cât și pe post de canapea pentru relaxare. O altă piesă remarcabilă este salteaua futon Karup, care poate fi rulată sau întinsă în funcție de nevoie, ocupând exact atât spațiu cât este disponibil.

Cât despre accesorii, am folosit și pentru ele o paletă de culori și materiale naturale. Pe site-ul Bonami, am filtrat în funcție de categorie și culoarea pe care o căutam, reușind astfel să găsesc rapid produsele potrivite. Băiatul nu a vrut să discute foarte mult cu noi despre stilul pe care să-l abordăm în încăpere (râde). Însă ne-a fost de mare ajutor în alegerea jucăriilor și animăluțelor de pluș care ocupă, chiar acum, un loc important în această cameră de joacă.

Am fost fascinată de măsuța de mini-fotbal, deja prezentă în cameră, dar pe care Ewa mi-a propus să o vopsim.

Ca să fiu sinceră, în momentul în care am aflat că va exista un astfel de joc în cameră, nu am știut exact cum să îl potrivesc în „conceptul de stil” pe care îl aveam deja în minte, așadar am început să caut idei pe Pinterest. În final, am decis să îl vopsim în culoarea portocaliu Terracota, la fel ca dulapul de pe peretele opus.

Totodată, am vopsit picioarele jocului (anterior argintii) în negru, la fel ca mânerele dulapului deja menționat. Brusc, acest joc, inițial greu de așezat în decorul pe care îl gândisem, a devenit elementul dominant al încăperii, adăugându-i o atingere absolut specială.

Am observat că adesea alegi să revopsești piese de mobilier vechi sau chiar plăci de faianță. Cum ai descoperit această tehnică și ce-ți place la ea?

Când eram mică, mama mea obișnuia să facă periodic astfel de modificări casei noastre - de la ea am luat acest ”microb” - (râde). Este un mijloc excelent de a da strălucire unei piese vechi de mobilier, care altfel ar ajunge cel mai probabil la gunoi, dând astfel naștere unei creații unice.

Cât despre faianță, e o categorie complet diferită. Mulțumită acestei abordări, am reușit să transform complet băile și bucătăriile din câteva apartamente pe care le închiriasem (cu acordul proprietarilor, bineînțeles). Renovarea nu este întotdeauna cea mai bună soluție, iar atunci când timpul nu este de partea ta, un astfel de truc, combinat cu puțină grijă, te poate ajuta să îți oferi o alternativă mult mai practică.

Ce sfaturi și trucuri le-ai oferi cititorilor noștri care doresc să își amenajeze propria cameră pentru copii?

În primul rând, să decidă paleta de culori și stilul pe care îl va avea încăperea. Eu prefer să încep cu o așa-numită „moodboard”, o tablă cu idei și inspirații pe care le adun înainte de a începe mobilarea propriu-zisă. Apoi, îmi pun întrebarea „Ce cerințe am de la acestă încăpere și cât timp va trebui să reziste în formatul pe care i-l confer?”

Spre exemplu, gusturile unui copil care abia a început școala se vor schimba foarte rapid, așadar văruirea, tapetarea sau adăugarea de acesorii vizuale interesante este alegerea cea mai ușoară. Dacă vorbim de o cameră pentru joacă, voia-bună și agitația nu vor lipsi niciodată din spațiul respectiv, așadar vei avea nevoie de spații de depozitare simple, cum sunt coșurile și cutiile, pentru a scăpa rapid de dezordine la sfârșitul zilei.

La final, dar nu la urmă, nu uita să ceri părerea copilului care va deveni „proprietarul cu drepturi depline” al acelui spațiu. Oricât de micuț ar fi, va avea idei care vor face încăperea mai interesantă atât pentru el, cât și pentru tine.

Îți dorești una din piesele din camera prezentată mai sus în casa ta? Toate piesele de mobilier și decorațiunile din această cameră pot fi găsite în inspirația de mai jos.