Amenajarea camerei bebelușului este una dintre cele mai minunate sarcini pentru viitorii părinți. Cu toate acestea, mai ales în cazul în care cuplul așteaptă primul copil, este și o mare provocare. Cu noi, însă, o poți gestiona cu ușurință!
Află ce piese de mobilier sunt necesare în camera unui bebeluș, ce culoare să alegi pentru pereți sau cum o decorezi. Am inclus în acest ghid o galerie foto pentru a te inspira, dar și un check list. Mai exact ți-am pregătit o listă de verificare pentru a te asigura că nu uiți nimic important.
Alege mobilier din materiale naturale pentru camera bebelușui tău
Concentrează-te pe aspectul practic: Alege mobilier și accesorii din materiale rezistente și cu suprafețe lavabile pentru a face curățenie mai ușor. Spațiile de depozitare sunt importante pentru a păstra ordine în camera bebelușului.
Minimalismul este cheia succesului: Nu aglomera camera cu mobilier și accesorii inutile! Dacă familia și prietenii vor să contribuie la amenajarea camerei bebelușului tău, este indicat să le faci o listă de cadouri. Este o soluție pragmatică pentru a evita duplicatele și pentru a primi doar lucrurile de care chiar ai nevoie.
O cameră pentru doi copii: Dacă aveți deja un copil mai mare, iar bebelușul va împărți camera cu acesta, atunci va fi necesar să reamenajezi încăperea astfel încât și bebelușul să aibă un spațiu dedicat doar pentru el.
Zona de joacă este esențială: Asigură o zonă de joacă unde jucăriile să fie accesibile pentru cei mici. Cutiile de depozitare pentru jucării pe care copiii le pot folosi cu ușurință singuri sunt practice.
Securizează spațiul: Asigură-te că încăperea este sigură - montează protecții pentru prize, protecții pentru sertare și uși, îndepărtează obiectele periculoase sau ascuțite și alege mobilier stabil, care nu-l poate răni pe copil. Dacă bebelușul doarme în pat cu tine, ia în considerare achiziționarea unei bariere de protecție pentru pat.
Confortul este important: Pe lângă funcționalitate, asigură-te că ambianța este plăcută. Optează pentru culori blânde și decorațiuni liniștitoare pentru a crea un mediu armonios pentru un somn odihnitor și relaxare.
Masa petru înfășat și îngrijrea bebelușului la îndemână: Așază masa de schimbat scutecele și pentru îngrijirea bebelușului cât mai aproape de pătuț și echipeaz-o cu toate articolele necesare, cum ar fi scutece, șervețele și creme. Acest lucru economisește timp și efort și vei avea întotdeauna totul la îndemână, mai ales când schimbi scutecele bebelușului noaptea.
Nu amplasa niciodată pătuțul sub fereastră.
Camera bebelușului trebuie să fie un spațiu sigur pentru copii.
Nou-născuții dorm până la 18 ore în primele săptămâni. Bebelușul petrece mult timp în pătuț, de aceea acesta trebuie ales cu mare atenție. Iată de ce trebuie să ții cont:
Așază pătuțul astfel încât să nu fie lângă fereastră sau calorifer din cauza fluctuațiilor de temperatură. De asemenea, verifică dacă pătuțul nu este expus la lumina lămpilor stradale pe timp de noapte. Dacă intenționezi să ai pătuțul lângă pat, caută modele cu grilaj lateral rabatabil.
Reține că pernele obișnuite nu sunt indicate pentru a fi folosite în pătuțurile pentru bebeluși și copii mici. În primele luni de viață, bebelușii nu își pot ține capul singuri și sunt expuși riscului de sufocare. Dacă bebelușul este răcit, poți pune o pernă sub saltea pentru a înclina o parte a pătuțului, dar nu pune perna direct sub capul bebelușului.
Vopseaua utilizată pentru mobilierul pentru copii trebuie să fie non-toxică
Pătuțul reglabil pe înălțime este o soluție practică.
Din camera bebelușului nu trebuie să lipsească o masă de înfășat. Există pe piață și variante de măsuțe de înfășat pliabile, care pot fi mutate cu ușurință, sau, comode cu masuță de înfășat pentru a facilita schimbarea scutecelor bebelușului.
Înainte de a cumpăra, gândește-te unde vrei să așezi masa de înfășat, de cât spațiu dispui și dacă vrei să o muți în alt loc din casă pe timpul zilei.
O masă de înfășat mare nu este recomandată pentru apartamentele mici, o masă de înfășat pliabilă sau o saltea de înfășat fiind mai potrivite. O alternativă pentru spațiile mici este o masă de înfășat de perete, rabatabilă.
Masa de înfășat oferă și spațiu de depozitare pentru accesoriile necesare pentru îngrijirea bebelușului
În apartamentele mici poți opta pentru o masă de înfășat de perete, rabatabilă, sau o saltea de înfășat.
Pe lângă pătuț și masa de înfășat, nu uita de un dulap sau o comodă pentru hainele bebelușului, lenjeria de pat, scutece sau primele jucării. Pentru început, câteva sertare sunt suficiente, mai târziu vei avea însă nevoie de spațiu de depozitare pentru o mulțime de jucării, haine și alte accesorii pentru copilul tău. De aceea coșurile pentru jucării și cutiile de depozitare îți vor veni în ajutor.
Alege de la început piese de mobilier care „cresc” odată cu bebelușul tău!
Bebelușii învață prin contactul cu cât mai mulți stimuli senzoriali. Asigură-te că spațiul destinat bebelușului îi oferă stimuli pentru văz, auz, miros, simț tactil. Jucăriile colorate, texturile diferite ale țesăturilor și obiectele sigure pe care copiii să le exploreze sunt o modalitate excelentă de a le încuraja dezvoltarea.
Covoarele pufoase amortizează căzăturile și izolează termic
Coșuri de jucării și cutii de depozitare pentru o cameră ordonată
Covorașele și păturile de joacă ajută la dezvoltarea abilităților motorii fine și grosiere
Pentru un nou-născut, alege culori simple! Pereții trebuie să aibă o culoare uniformă. Culorile pastelate, blânde, sunt potrivite atât pentru camera unei fetițe, cât și pentru un băiat, deoarece creează un ambient calm și relaxant.
Abia începând cu vârsta de un an și jumătate poți înveseli camera cu tapet, autocolante sau culori contrastante. Tablourile, posterele sau decorațiunile de perete nu sunt indicate în camera bebelușului. Un copil mic nu va recunoaște ce este un tablou sau o decorațiune de perete și ce nu. Figurinele sau animalele l-ar putea speria.
Culoarea bej aduce căldură și confort în camera bebelușului
Culoarea gri este alegerea pentru un ambient modern și discret
Vei petrece mult timp în camera bebelușului tău. Un fotoliu confortabil pentru alăptare, o pernă de alăptare, o măsuță auxiliară sau chiar un pat mic unde te poți odihni în timpul nopții îți pot fi foarte utile. Gândește-te să ai la îndemână tot ce îți trebuie, astfel încât să te poți bucura de fiecare moment alături de bebelușul tău.
Bebelușii cresc repede, așa că este important ca mobilierul să se poată adapta nevoilor lor în schimbare. Ia în considerare mobilierul care poate fi ușor ajustat sau transformat. De exemplu, un pătuț care poate fi transformat într-un pat pentru copii mici sau dulapuri cu rafturi reglabile. Investiția în mobilier de calitate și versatil va fi cu siguranță justificată.
Iluminatul potrivit în camera bebelușului necesită o combinație de diferite tipuri de corpuri de iluminat pentru a oferi un mediu practic și liniștitor. O lustră sau o plafonieră pentru activitățile din timpul zilei, o lampă de veghe cu lumină slabă pentru un somn odihnitor și veioze, lampadare sau decorațiuni luminoase complementare pot crea spațiul perfect luminat pentru confortul bebelușului.
Pentru a garanta siguranța în camera copiilor sunt necesare mai multe măsuri-cheie. Mobila trebuie să fie stabilă, fixată de perete și fără margini ascuțite, în timp ce prizele electrice trebuie să fie acoperite cu o protecție adecvată, cu ștechere și cabluri ascunse în condiții de siguranță. Ferestrele ar trebui să aibă încuietori de siguranță, iar ușile să fie rezistente la trântire.
Jucăriile din piese mici trebuie excluse. Toate jucăriile și accesoriile trebuie să fie fabricate din materiale non-toxice, în timp ce cutiile de depozitare nu trebuie să prezinte un risc de rănire. Covoarele antiderapante, barierele de pat și corpurile de iluminatul sigure, inclusiv luminile LED, vor minimiza riscul de cădere și arsuri. Monitoarele de respirație pentru copii și detectoarele de fum pot fi utilizate pentru a spori siguranța.
Jucăriile alb-negru sunt ideale pentru nou-născuți, deoarece ei nu reușesc încă să vadă clar și percep cel mai bine contrastul puternic dintre alb și negru. Aceste jucării ajută la stimularea vederii, promovează activitatea creierului și dezvoltarea abilităților cognitive precum recunoaștere și concentrare. Jucărille alb-negru stimulează coordonarea mână-ochi și dezvoltarea motorie. În plus, acestea creează un mediu relaxant care contribuie mai bine la dezvoltarea generală a bebelușului.