REDUCERI de până la 70% →Safe Buy → 365 zile să te răzgândești | Retur gratuit la tot | Returnarea banilor în 14 zile

REDUCERI de până la 70% →Safe Buy → 365 zile să te răzgândești | Retur gratuit la tot | Returnarea banilor în 14 zile

Totul despre cumpărături
Română
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogare20 Lei pentru tineCoșul de cumpărăturiMenu

Trend urban gardening: bucură-te de grădinărit în mijlocul orașului!

Traducere și adaptare: ALINA MARIN • 5 aprilie

Cu cât orașele se dezvoltă mai mult, cu atât natura începe să dispară treptat. În același timp, a crește mirodenii sau chiar roșii aduce bucurie în suflet oricui. Ne putem bucura totuși, de un astfel de lux locuind într-un oraș aglomerat și având doar un balon mic? Trendul urban gardening ne demonstrează că da. Și e chiar ușor!

Despre ce e vorba?

Urban gardening este un trend cunoscut, care a ajuns treptat și la noi. În special în marile orașe, unde nu există foarte multe spații verzi, se încearcă restabilirea contactului cu natura într-un mod mai creativ.

În plus, știm foarte bine că legumele cultivate de noi au un gust mult mai bun față de cele importate, însă... ce ne facem dacă locuim într-un apartament cu balcon mic?

Totul începe cu un ghiveci

Nu contează dacă locuiești într-un apartament cu balcon, cu terasă comună sau nu ai un spațiu outdoor deloc. Călătoria ta spre urban gardening poate începe cu un ghiveci pus lângă fereastră, în care să cultivi puțină mentă. Apoi poți continua cu ghivece suspendate pe care să le agăți de fereastră sau undeva aproape.

De îndată ce vei gusta din propria recoltă, vei vrea și mai mult. Treptat, poți dezvolta propria grădină pe balcon, de exemplu, cu ajutorul unor ghivece cu sistem de autoirigare care nu va lăsa plantele să se usuce în caz că uiți de ele. Dacă nu ai un balcon sau o terasă comună, interesează-te dacă ai o grădină comunitară aproape!

Grădini comunitare în oraș

Pentru oamenii care locuiesc în clădiri fără spații verzi, există o altă soluție, și anume grădinile comunitare. Acestea sunt niște spații verzi special amenajate în care oamenii pot cultiva fructe și legume împreună.

În alte țări, astfel de locuri fac deja parte în mod obișnuit din orașe, în timp ce la noi în țară abia apar treptat. Bineînțeles, depinde și de orașul în care locuiești, însă nu strică să faci o căutare pentru a vedea dacă ai o grădină comunitară aproape de clădirea în care locuiești.

Propria grădină pe balcon

Pentru iubitorii de grădinărit, 4 m² nu reprezintă un obstacol, ci o oportunitate de a folosi fiecare centimetru de pe balcon. Poți cultiva flori sau chiar și legume precum morcovi, ridichi, cartofi și roșii.

Secretul constă în a avea ghivece suficient de adânci, o udare frecventă și fertilizarea solului. Pe balcon, poți avea chiar propriul tău recipient de compost, care e mic și îți oferă oportunitatea de a te ajuta să fertilizezi solul cu deșeurile rămase de la gătit.

Cum a apărut acest trend și de ce să te alături și tu

Grădinile comunitare au o istorie lungă, încă din Egiptul antic. În era modernă, grădinile urbane și comunitare au apărut ca răspuns la criza și lipsa de alimente din timpul celor două Războaie Mondiale. La vremea lor, aceste grădini produceau până la 50% din legumele și fructele cultivate în SUA.

Cultivarea sau creșterea de plante fructe și legume aduce verdeața înapoi în orașe și reprezintă un trend pe care suntem fericiți să-l urmăm. Plantele din jurul ferestrelor de afară, din locuință sau din birouri fac oamenii mai fericiți și în același timp purifică și aerul. În plus, e și o activitate plăcută ca mișcare, deoarece transpirăm atunci când plantăm și avem grijă de multitudinea de plante.

Alte elemente din natură la tine acasă

Trendul urban gardening este despre reîntoarcerea la natură și îndreptarea către un stil de viață mai armonios. Poți aduce echilibru în viața de oraș și cu ajutorul nuanțelor naturale de culori, a modelelor și mai ales a materialelor. Încearcă, de exemplu, inul, câteva accesorii din bambus sau corpuri de iluminat produse din materiale reciclate.

Poți înfrumuseța decorul cu diverse nuanțe de verde, maro și roșu pământiu. Adaugă câteva perne cu modele de salvie, de plante de interior și cactuși pe canapea. Va fi clar că un iubitor de natură locuiește aici!

Îți place acest trend? Echipează-te cu tot ce ai nevoie pentru grădinărit!