Această pagină web folosește cookie-uri. Pentru mai multe informații despre utilizarea acestora, a acceptării și valabilității puteți afla aici

ok
Menu
20 LeiÎnregistrareLogare20 LeiCoșul de cumpărături
AcasăAcasăInspirații

Sfaturi practice pentru alegerea corectă a iluminatului în living

Fie că vrei să lenevești toată seara pe canapea sau să petreci sâmbătă noaptea, nu uita că iluminatul îți dă tonul!

Lumina poate afecta nu numai atmosfera din încăpere, ci și capacitatea ta de concentrare.

Așadar, ți-am pregătit câteva sfaturi despre cum să alegi și să amplasezi lustrele, lamadarele și corpurile de iluminat decorativ. Astfel, livingul tău se va putea adapta unei petreceri zgomotoase, la câteva ore de vizionare a telenovelelor, dar și la o seară liniștită de lectură.

1

Studiază camera

Trebuie să studiezi spațiul din living înainte de a alege corpurile de iluminat. Nu ezita să desenezi chiar un plan al încăperii pe hârti, unde să adaugi piesele de mobilier, tablourile și florile mari în ghivece. Fotografiază camera din mai multe unghiuri! Acest lucru te va ajuta să îți faci o idee clară despre unde să amplasezi corpurile de iluminat.

Tip:
De asemenea, schițează pe hârtie și cât de puternic ar trebui să fie fasciculul de lumină într-o anumită zonă și direcția acestuia (dacă lumina va veni de sus, de jos sau din lateral).

Unde pui lustra?

Nu atârna niciodată o lustră, un candelabru sau un pendul deasupra canapelei! Ar trebui să existe întotdeauna suficient spațiu sub un corp de iluminat care atârnă. Ideal este să îl amplasezi pe mijlocul tavanului sau deasupra unei mese.

Delimitează spațiul

Poți folosi diferite tipuri de corpuri de iluminat și unghiuri de lumină pentru a împărți vizual camera în mai multe zone cu funcții diferite. Creează o zonă de relaxare, una de lucru și zona de luat masa!

2

Amestecă și stratifică

Bineînțeles, lustra nu trebuie să lipsească din living, dar pentru a jongla cu lumina în funcție de starea ta de spirit, sursele indirecte de lumină (aplice, lampadare și spoturi) sunt, de asemenea, esențiale. Alege mai întâi corpul de iluminat pentru a ilumina general cea mai mare zonă și adaugă-le apoi treptat pe cele pentru iluminatul ambiental!

Sfat:
Detaliile contează. Gândește-te la iluminarea unei vitrine, a unei biblioteci sau a unui tablou.

Pentru atmosferă

O seară romantică este de neconceput fără iluminatul ambiental. Amplasează veioze pe comodă și pe măsuțele auxiliare! În mod ideal, o veioză face parte dintr-o compoziție interesantă.

Lustre sau lampadare?

Poți minimaliza numărul lustrelor sau al plafonierelor însă e bine să ai suficiente lampadare și veioze. Acestea din urmă te ajută în a crea atmosferă și poți să le aprinzi doar atunci când îți dorești.

3

Iluzii optice

Ține cont de culoarea pereților și a mobilierului! Mobilierul de culoare închisă absoarbe mai multă lumină, în timp ce mobilierul deschis ajută la luminarea spațiului. Dacă vrei să mărești vizual camera evită cadelabrele sau lustrele ample și joase deoarece acestea vor da impresia de spațiu mic. În schimb, poți alege spoturi pentru a ilumina colțurile întunecate din cameră.

Sfat:
Folosește și oglinzile! O oglindă mare și plasată strategic va amplifica efectul de reflexie a luminii și va lumina spațiul.

4

Tipul de abajur

În timp ce becurile clare și cu lumină rece furnizează multă lumină, vei obține o senzație mai confortabilă cu o lumină caldă, delicată. Dacă dorești o lumină difuză, alege un abajur din sticlă lăptoasă, din material textil, din hârtie sau din pene. De asemenea, sunt recomandate și corpurile de iluminat reglabile. Vrei să focalizezi lumina cât mai exact pentru a citi o carte sau pentru a evidenția un obiect? Alege o veioză cu abajur metalic!

Focus cu precizie

Fasciculul de lumină al unui corp de iluminat tip reflector are un efect puternic. Cu cât este mai mic obiectul pe care dorești să-l scoți în evidență, cu atât fluxul de lumină trebuie să fie mai îngust.

Braț mobil

Corpurile de iluminat cu brațe mobile îți oferă posibilitatea să experimentezi. Orientează luminile spre pereți și ascultă muzică în surdină.. Vei crea o atmosferă liniștitoare, ideală pentru relaxare.

5

Luminează ecranele

Amplasarea unei lumini permanente și constante în preajma televizorului nu numai că îmbunătățește percepția culorilor, dar reduce și contrastul neplăcut și obositor dintre luminozitatea ecranului și întunericul din jur. Ceea ce este benefic și pentru ochii tăi. Prin urmare, cel mai bine este să folosești o lumină difuză sub forma unui lampadar a cărui lumină se reflectă pe tavan sau pe perete.

6

Funcționalitate și estetică

O veioză nu trebuie să servească doar ca element funcțional. Dacă alegi o piesă care să atragă atenția, aceasta va deveni și o decorațiune „vedetă”. La urma urmei, un candelabru impozant și luxos, o veioză industrială sau o instalație de neon vor pune accentul pe stilul de decor.

Sfat:
Asortează culoarea abajurului cu cea mai evidentă piesă de mobilier! De exemplu, canapeaua din living și veioza pot face o echipă grozavă.

Respectă stilul

Poți alege diferite tipuri de corpuri de iluminat, dar toate într-un stil uniform. Dacă gravitezi în jurul stilului scandinav, lustrele și lampadarele minimaliste sunt cele mai potrivite. Pentru un living în stil boem, optează pentru corpuri de iluminat din materiale naturale!

Plasament estetic

Veiozele arată bine atunci când sunt amplasate simetric. De exemplu, pe părțile laterale ale unei comode sau lângă canapea.

Mai multe idei de amenjare și iluminat?