REDUCERI de până la 70% →Safe Buy → 365 zile să te răzgândești | Retur gratuit la tot | Returnarea banilor în 14 zile

REDUCERI de până la 70% →Safe Buy → 365 zile să te răzgândești | Retur gratuit la tot | Returnarea banilor în 14 zile

Totul despre cumpărături
Română
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogare20 Lei pentru tineCoșul de cumpărăturiMenu

Psihologia mâncatului împreună la masă

ERDEI PANNI • Traducere și adaptare: ALINA MARIN

Când ne gândim la copilărie, ne vine în minte, în general, amintirea meselor de duminică alături de familie sau cele de sărbătoare când toți cei dragi se adunau la masă. Nu-i așa?

Vrei să știi de ce mâncatul împreună este important pentru fiecare familie, de ce masa de dining este are legătură cu toate expriențele de familie și ce impact are acest lucru asupra copiilor noștri? Erdei Panni, psiholog din Ungaria specializat în nutriție, ne răspunde în rândurile următoare la toate întrebările. Citește mai jos!

Înainte vs. acum

Zona de dining a fost mereu centrul activităților de familie. Până la urmă, e locul în care ne întâlnim cu toții, vorbim, avem parte de momente plăcute împreună și sărbătorim evenimente importante. Putem spune că masa de dining este un centru în care se întâmplă totul, un loc în care luăm cina, ne scriem temele, ne jucăm boardgames, dar și discutăm ce se mai întâmplă în lume și avem conversații profunde.

Deși luatul mesei împreună e un obicei tradițional de familie, ritmul alert în care ne petrecem viața ne face să nu mai avem timp de acest lucru și să mâncăm pe fugă și mereu singuri.

Uneori, amânăm cina alături de familie din cauza volumului mare de muncă. Iar când ne facem timp de asta, nici măcar nu reușim să ne concentrăm pe lucrul cel mai important - bucuratul de momentele petrecute împreună.

În astfel de momente petrecute la masă alături de familie reușim să ne desprindem de grijile din exterior și să comunicăm între noi mai mult. De aceea, e important să nu uităm de acest ritual. Așa că haide să tratăm acest lucru la fel de serios cum am trata o ședință la job, însă nu trebuie să o luăm ca pe o povară, ci mai degrabă ca pe dorința de a întreține acest obicei tradițional de familie care ne aduce foarte multe beneficii.

Care sunt beneficiile mâncatului împreună?

De-a lungul ultimului deceniu, cercetătorii au confirmat faptul că mâncatul în mod regulat alături de familie este asociat nu numai cu o sănătate fizică și psihică mai bună, ci și cu o activitate socială și stimă de sine mai bună. Mâncatul împreună creează oportunitatea de a întări relațiile sociale, ceea ce contribuie la reducerea depresiei.

Impactul asupra sănătății fizice este evident atunci când mâncăm împreună - nu mai alegem fast food sau mâncare procesată, astfel că reducem riscul la obezitate. Când cinăm alături de alți oameni ne concentrăm nu numai pe mâncare, ci și pe conversația cu ceilalți și mâncăm mai încet, ceea ce contribuie la o digestie mai bună.

Cercetările arată și că suntem mai relaxați în timpul meselor, deoarece asociem anumite alimente cu odihna. Iar o persoană calmă și odihnită este mult mai deschisă și vorbăreață și își va împărtăși mai ușor ideile și observațiile, precum și supărările.

Vedem astfel că pe lângă beneficiile față de sănătate, mâncatul împreună are efecte pozitive și asupra interacțiunilor sociale. Când stăm la masă împreună, ne îmbunătățim abilitățile de comunicare și rezolvăm mai ușor conflictele. După o zi obositoare de muncă, ideea că vom cina alături de cei dragi ne oferă un sentiment de siguranță, ceea ce reduce anxietatea.

Impactul asupra copiilor

Chiar și cele mai mici activități au impact asupra copiilor. Același lucru se aplică și în cazul mâncatului la masă alături de copii.

Această activitată le permite copiilor să moștenească obiceiuri sănătoase de la părinții lor - ca de exemplu, includerea unei cantități suficiente de legume și fructe în dietă. Pentru părinți este și o oportunitate de a le arăta copiilor regulile de etichetă la masă, care îi va ajuta mai târziu în viața socială.

Copiii care iau masa alături de părinții lor 5 zile sau mai mult pe săptămână sunt mai puțini susceptibili în a intra în contact cu drogurile și alcoolul, au rezultate mai bune la învățătură și o relație mai strânsă cu părinții lor. De asemenea, acest lucru îi ajută să aibă o stimă de sine mai sănătoasă, să nu fie deprimați și să aibă mai puține probleme la școală.

Și, nu în ultimul rând, luatul mesei împreună are impact asupra dezvoltării vocabularului. Conform cercetătorilor, copiii ai căror părinți vorbesc în timpul mesei folosesc în medie mai multe cuvinte și fraze.

Întâlnirea la masă este momentul în care copiii ne spun ce s-a întâmplat în timpul zilei - bine sau rău - și putem găsi împreună cu ei cele mai bune soluții la problemele lor.

Având în vedere că hărțuirea fizică și verbală, dar și cyberbullying-ul sunt amenințări majore pentru copiii din școli, luatul mesei împreună alături de părinți le oferă copiilor oportunitatea de a-și spune problemele. Și deși părinții nu pot preveni bullying-ul complet, astfel de momente împreună sunt importante pentru detectarea sa în timp util.

Conform studiilor, copiii din familiile care iau masa regulat împreună simt că pot să vorbească mai ușor despre problemele lor cu părinții. Pe de altă parte, adolescenții care nu se întâlnesc des cu părinții la masă se înstrăinează de aceștia.

Un studiu la care au luat parte peste 5 000 de adolescenți a arătat faptul că adolescenții care iau masa regulat alături de părinții lor sunt mai puternici din punct de vedere emoțional, au o sănătate psihică mai bună, o șansă mai mare de a se adapta și au abilități de comunicare mai dezvoltate.

Nu ruina momentul

Deși luatul mesei împreună are o mulțime de avantaje, uneori putem fi expuși la situații neplăcute. Iar acest lucru este, desigur, solicitant din punct de vedere emoțional.

Chiar și așa, este bine să petreceți timp împreună la masă, savurând mâncare bună, deoarece efectele pozitive ale acestei activități chiar merită „efortul”. Dacă ne gândim la o tradiție care apare în orice cultură, luatul mesei alături de familie este prezent peste tot. Nu poate fi o coincidență. Așadar, haide să ne bucurăm împreună de mâncare și de toate beneficiile asociate petrecerii timpului alături de cei dragi. Poftă bună!

Mai multe idei și sfaturi pentru dining găsești aici: