Bonami sărbătorește 8 ani. Iar acest start-up a devenit deja foarte mare. Însă fără a face vreun compromis în ceea ce privește ideile care i-au stat la bază: deschidere, creativitate, accent pus pe calitate. Dimpotrivă. Dăm absolut totul pentru a duce aceste valori la niveluri și mai înalte.
Pavel Vopařil, CEO-ul Bonami, ne-a explicat care au fost cele mai mari provocări ale anului care tocmai s-a sfârșit și de ce este important să ne concentrăm pe conectarea lumii online cu cea offline.
Pavel: Să trăiești acea viziune. Lumea ce ne înconjoară și piața pe care activăm se schimbă foarte rapid. Pentru ca o companie să supraviețuiască, trebuie să se adapteze. Spre exemplu, învățând lucruri noi, abordând alte profile umane și făcând schimbări structurale. Însă este important ca principiile ce stau la baza acestor aspecte să rămână neschimbate. Iar eu cred că Bonami se mișcă foarte bine în această direcție. Probabil acesta e și motivul pentru care a reușit să treacă peste etapele riscante de creștere și două schimbări de CEO.
Pavel: Din mai multe motive. În primul rând, arată încrederea mutuală care există între mine și echipa mea. Cred că toate informațiile sensibile vor fi tratate corect de orice membru al echipei. Totodată, e foarte important pentru mine ca toți colegii să știe exact situația în care ne aflăm.
În al doilea rând, îi ajută pe toți să înțeleagă cum munca lor se traduce în rezultatele financiare ale companiei și în succesul său general. La sfârșitul zilei, a avea succes financiar este un criteriu foarte obiectiv de măsurare al gradului de satisfacție al clienților cu privire la ceea ce le oferim. Iar accesul la aceste informație le oferă tuturor un sentiment de securitate.
În al treilea rând, angajații din companie ajung să afle astfel de informații pe căi indirecte și mi se pare cu atât mai inutil să ascunzi aceste detalii.
Pavel: Cu privire la gama de produse, observăm o creștere constantă a cererii pentru produse sustenabile, iar aceasta este și direcția în care dorim și noi să ne îndreptăm. Pe de altă parte, când vine vorba de logistică, trebuie să învățăm cum să găsim un echilibru între sustenabilitate și satisfacția clienților.
O să vă dau exemplul ambalării și livrării oglinzilor. Acesta este un caz în care ne luptăm pentru a găsi echilibrul între utilizarea a cât mai puțin material pentru ambalare (pentru a fi cât mai sustenabili), garantând, totodată, că produsul ajunge la client în stare perfectă.
Pavel: Da, însă, în mod paradoxal, ne-a accelerat expansiunea în lumea fizică. Se pare că diferențele dintre lumea online și cea offline devin din ce în ce mai vagi. Jucătorii tradiționali au fost nevoiți să investească masiv în tehnologie, în timp ce jucătorii din e-commerce au învățat cum să lucreze și cu lumea offline. Primii care reușesc să conecteze cel mai bine cele două lumi vor fi câștigătorii.
Acesta este motivul pentru care am deschis 4 magazine fizice în Cehia și unul în Slovacia și am lansat propriul serviciu de livrare (plus servicii adiționale) în 3 țări. Pe scurt, am învățat cum să oferim clienților noștri tot ce e mai bun din ambele lumi.
Pavel: Categoric. În general, am observat o trecere majoră a retailului către online, iar mobilierul nu face excepție. E adevărat că segmentul nostru este abia la început în această privință, însă tendința este evidentă, după cum ne arată chiar creșterea Bonami. Și după cum spui, este o provocare. Însă sarcina noastră, a retailerilor, este să oferim și o altă oportunitate clienților, dacă este posibil.
Bonami, spre exemplu, garantează returul în decurs de 365 zile, fără a oferi măcar un motiv; am deschis magazine fizice în Cehia pentru ca orice client interesat să poată vedea și atinge canapeaua sau covorul care îl atrage; căutăm în fiecare zi alte mijloace pentru a depăși toate barierele ridicate de vânzarea online a mobilierului.
Pavel: Da, Bonami urmărește ridicarea pe doi piloni strategici în viitor: vânzarea de produse și crearea de conținut care să binedispună, să inspire și să ajute. Anul trecut, am încercat să ne diversificăm gama de produse, în anii ce urmează ne vom concentra pe conceperea de conținut pentru o varietate de platforme.
Pavel: Exact ca o vizită în magazinul de antichități al unui vânzător erudit, însă fără presiunea de a „cumpăra ceva neapărat”. Vrem să le explicăm clienților care le sunt opțiunile pentru materiale, preț sau nivel de calitate, ori să le evidențiem aspecte de neratat (sau care nu trebuie subestimate) atunci când iau o decizie.
Pavel: E un subiect despre care sunt multe de spus; există companii care investesc în aceste tehnologii și cred că ele reprezintă o soluție ce va face experiența cumpărăturilor online mult mai simplă pentru client. Vom vedea, totuși, cât de repede și în ce direcție se dezvoltă această utilizare a realității virtuale.
Pavel: Aș prefera să numesc două. Prima este menținerea nivelului înalt, actual, al culturii organizaționale în Bonami. Pe lângă schimbarea de CEO survenită în ultimul an și jumătate, compania a crescut semnificativ, recrutând mulți oameni noi, cu background-uri foarte variate. Totodată, am construit o nouă parte „fizică” a companiei, în ciuda faptului că oamenii s-au văzut, în cea mai mare parte a anului, doar prin Google Meets.
Fiecare dintre aceste circumstanțe are ramificații complexe asupra culturii unei companii. Cu atât mai mult dacă ambele au loc într-un singur an, așa cum s-a întâmplat cu Bonami în 2020.
A doua provocare a fost conceperea unei noi abordări față de client pentru a ne păstra puternici în fața competitorilor și pentru a convinge clienții să ne aleagă în mod constant. Ambele sunt factori-cheie în dezvoltarea Bonami pe termen lung. Și am convingerea că vom avea succes.
Pavel: Atunci când volatilitatea datorată epidemiei de Covid a început să fie vizibilă în piață, la începutul anului, iar vânzările au început să scadă, m-am gândit mult la oprirea investițiilor noi până când situația ar fi devenit din nou favorabilă.
Din fericire, împreună cu echipa mea, am luat decizia de a investi pentru îmbunătățirea majoră a gamei de produse și deschiderea magazinelor fizice din Cehia și Slovacia, dublarea capacității depozitului și a inventarului nostru, în încercarea de a livra comenzile clienților noștri cât mai rapid și în condiții mai bune. Am avut nevoie de foarte mult curaj și la fel de mulți bani pentru a lua această decizie, însă a fost cea corectă și a dat rezultate pentru Bonami.
Iar cea mai educativă? Am aflat cât de important este să ai o cultură organizațională puternică și o echipă de oameni minunați alături - astfel, toate lucrurile se petrec mai ușor și mai rapid.
Pavel: Apreciez simplitatea în viață, în afaceri și în modul meu de a trăi. De aceea, cea mai mare parte a obiectelor din locuința mea sunt în stil scandi, de la Bonami, iar designer-ul nostru m-a ajutat să aleg câteva piese de mobilier de design, împreună cu accesorii care li se potrivesc.