-15% la tot cu codul ANIVERSARE15* Nu se aplică la produsele deja la reducere și la o selecție de produse (menționate)

-15% la tot cu codul ANIVERSARE15* Nu se aplică la produsele deja la reducere și la o selecție de produse (menționate)

Totul despre cumpărături
Română
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogare20 Lei pentru tineCoșul de cumpărăturiMenu

Cum să fotografiezi delicatesele culinare pregătite

Traducerea și adaptarea: ALINA MARIN • 11 MARTIE

Ne-am unit forțele cu influencer-ul Dominika Malewicz din Polonia, cunoscută drept skandynawski.domek, care ne prezintă câteva sfaturi practice despre fotografia culinară și cum să realizezi cele mai interesante fotografii. Să începem fotografierea împreună!

1. Lumina potrivită

Lumina reprezintă elementul cheie atunci când faci fotografii. Pentru cele mai bune rezultate, stai lateral cu fereastra atunci când fotografiezi mâncarea. Draperiile subțiri oferă o lumină mai ușoară, care împiedică supraexpunerea fotografiilor la lumină.

Bineînțeles, acest lucru nu e întotdeauna posibil, însă dacă vrei o lumină foarte bună, poți aștepta așa numita „golden hour”, care apare la apus și la răsărit și oferă fotografiei o notă aurie.

Dacă nu ai un reflector când fotografiezi, merită să-ți faci chiar tu unul. Acoperă blatul mesei cu folie și folosește o bucată de polistiren sau o foaie alb pentru a reflecta lumina pe scena cu mâncare.

2. Alegerea culorilor

Culorile corect alese fac o fotografie să fie cu adevărat bună. Dominika se bazează adesea pe trei culori dominante, însă uneori se lasă influențată de mai multe culori.

Sosurile mai închise la culoare, precum cel de prune, de afine sau pentru mușchi de vită, arată foarte frumos pe o farfurie în culoarea alb pur. Pe de altă parte, o farfurie închisă la culoare este potrivită pentru a scoate în evidență mâncăruri mai deschise la culoare, precum sosul de mărar cu dumplings din pâine albă. De exemplu, culori precum maro teracotă sau verde sticlă.

3. Puțină „dezordine” nu strică

Te întrebi de ce te sfătuim să faci asta când de fapt tu încerci să aranjezi totul perfect? Uneori, puțină dezordine artistică adaugă vivacitate și profunzime fotografiei. De exemplu, poți aranja vasele asimetric.

Texturile de la diferite sosuri sau mici bucăți de mâncare sunt ideale pentru așa ceva. „Scutură” câteva frunze de busuioc sau boabe de piper la suprafață sau adaugă puțin sos pe farfurie lângă mâncare și întinde-l puțin. Magia constă în faptul că impresia de ansamblu este una neglijentă, dar elegantă în același timp, deși totul este gândit cu atenție la detalii.

4. Inspiră-te din natură

Atunci când dezorezi, folosește ierburi proaspete și flori uscate sau de sezon. Cel mai bine e să iei în considerare în ce sezon ești. Toamna, fotografia poate fi înfrumusețată cu dovleci sau frunze colorate, pe timpul iernii poți folosi crenguțe de conifere, primăvara - flori de liliac și de cireș iar vara - fructe proaspete.

Ideal, te poți folosi chiar de anumite ingrediente folosite într-o anumită rețetă.

5. Unghiul potrivit de fotografiere

Anumite feluri de mâncare arată cel mai bine de sus (așa numitul flatlay). Ca de exemplu, brioșele sau supele. Clătitele, burgerii sau cupele de înghețată sundaes și alte astfel de feluri de mâncare arată cel mai bine fotografiate dintr-o parte. Dacă ai cum, taie mâncarea pe jumătate pentru ca partea interioară să iasă cât mai mult în evidență.

Regula treimilor: îndreaptă partea din mijloc a mâncării spre partea stângă sau dreaptă a fotografiei, niciodată direct spre centru. De asemenea, servirea arată mai bine atunci când mâncarea ocupă două treimi din farfurie.

6. Vasele

Foodbloggerilor le place să experimenteze cu mâncărurile și au chiar și anumite piese care nu le lipsesc deloc din bucătărie. Iată ce nu ar trebui să-ți lipsească nici ție:

Farfuriile albe din porțelan: O farfurie simplă scoate în evidență mâncarea și o face să arate chiar mai delicioasă.

Tacâmurile aurii sau arămii: Adaugă contrast și o notă vintage în fotografie. Grație acestor culori, fotografiile arată mai luxoase.

Vase din gresie: Vasele din gresie albă, crem sau cu un model ușor oferă fotografiilor o atingere rustică. Vasele mate nu reflectă lumina și nu disturbă impresia generală a fotografiei. Se potrivesc cu mâncărurile mai „grele” de iarnă, cu supele mai groase sau cu legumele.

Tocătoarele din lemn: Sunt foarte utile. Adaugă o notă rustică în fotografie, le poți folosi pentru servire în locul farfuriilor și, nu în ultimul rând, sunt bune folosite ca elemente decorative. De exemplu, poți aranja un tocător cu pâine proaspăt tăiată între două boluri cu supă.

Platouri etajate: Orice tort sau prăjitură arată mai bine pe un platou stylish. Poți servi un număr mare de brioșe pe un platou supraetajat pentru a ieși mai mult în evidență.

7. Decorațiuni

Odată ce mâncarea e servită, e timpul pentru a alege recuzita pentru fotografie. Zona din jurul farfuriei nu trebuie să arate prea încărcată, altfel mâncarea în sine nu va arăta prea bine. De ce recuzită te poți folosi?

Textile pentru bucătărie: De exemplu, șervetele și prosoapele adaugă o notă interesantă în fotografie, fie că sunt împăturite frumos sau puse la întâmplare. Integrează în fotografie și un șorț sau o mănușă termică într-o culoare care se asortează cu restul farfuriei.

Pahare pentru vin: Vinul alb merge foarte bine cu carnea albă, precum cea de pui, vițel sau fructele de mare. Chiar și lângă brânza albă proaspătă și sosuri sau deserturi cremoase. Viul roșu, pe de altă parte, se potrivește la carnea de vânat,gâscă sau rață. Iar culorile lor se armonizează perfect.

Solnițe și pipernițe: La mâncărurile mai condimentate așază o râșniță de piper lângă și câteva boabe de piper „aruncate” la întâmplare în jur. Bucățile mici de sare pot avea același efect.

Sucitoare: Un sucitor poate fi o recuzită bună de decor în fotografie dacă ai pregătit prăjituri sau pizza. Arată interesant dacă este pus casual în fotografie, încă acoperit puțin cu făină.

Ți-e dor să pregătești delicatese culinare pe care să le fotografiezi?