REDUCERI de până la 70% →Safe Buy → 365 zile să te răzgândești | Retur gratuit la tot | Returnarea banilor în 14 zile

REDUCERI de până la 70% →Safe Buy → 365 zile să te răzgândești | Retur gratuit la tot | Returnarea banilor în 14 zile

Totul despre cumpărături
Română
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogare20 Lei pentru tineCoșul de cumpărăturiMenu

Cum să faci planul pe hârtie pentru amenajarea balconului sau terasei

Traducere și adaptare: IRINA KLOMP • 28 MARTIE

Ți-ai propus să-ți (re)amenajezi balconul sau terasa cu piese noi de mobilier, dar nu știi dacă tot ce îți dorești să achiziționezi se va potrivi în spațiul de care dispui? Cumpără sau printează hârtie milimetrică, ia un creion bine ascuțit, iar noi îți explicăm cum să desenezi corect planul de amenajare. Chiar mai mult decât atât, îți punem la dispoziție și câteva șabloane și machete, astfel încât să poți începe imediat planificarea, dacă ești nerăbdător.

Materiale necesare

• hârtie milimetrică sau șablonul cu planul nostru
• caiet pentru notițe
• riglă
• echer
• creion ascuțit
• metru
• foarfecă


1. Pregătește hârtia milimetrică sau printează planul nostru

Dacă nu vrei să desenezi propriul plan pe hârtia milimetrică, ți-am pregătit șabloane pentru balcon și terasă precum și o machetă cu mobilier de grădină, astfel încât să vizualizezi mai ușor.

2. Măsoară spațiul exterior și fă un desen la scară

Notă: DESENUL LA SCARĂ se face cu ajutorul instrumentelor (riglă, hârtie milimetrică, etc.). Constă într-un raport constant între dimensiunile reale ale obiectului și dimensiunile reprezentării sale (scara).
De exemplu, 1:100, 1 M în realitate = 1 cm în desen.

Pregătește hârtia milimetrică, un metru sau o ruletă, un creion și caietul pentru a lua notițe. Poți cere ajutorul unui membru din familie sau unui prieten când faci măsurătorile. Măsoară perimetrul întregului spațiu cu precizie.

Exemplu de măsurare și desen:
Să presupunem că terasa ta are forma unui dreptunghi de 20 x 15 m. Convertește unitățile de măsură (metri în centimetri) și desenează un dreptunghi de 20 x 15 cm pe hârtia milimetrică. La fel vei face apoi cu toate obiectele pe care le vei desena și integra treptat în plan.

Dacă ai un balcon sau terasă mai mare, lipește câteva foi de hârtie milimetrică și vei extinde zona de planificare. Poți lucra dacă vrei chiar și cu raportul 1:1 pentru spațiu și mobilier.

3. Adaugă piesele de mobilier în planul tău

Să folosim din nou ca exemplu terasa noastră de vis de 20 x 15 m pe un plan de 20 x 15 cm. Ca element dominant, am ales o canapea de grădină din lemn de salcâm, care să asigure confortul întregii familii și prietenilor. Cum o desenăm?

Reține faptul că ne uităm la întregul plan de sus, deci vei avea nevoie doar de dimensiunile canapelei, care sunt vizibile de sus - lungime, lățime / adâncime.

Nu ai nevoie de înălțime în desenul tău, dar ține cont totuși și de ea. De exemplu, pe terasă, în fața ferestrei nu ar fi indicat să pui un fotoliu de grădină, care să fie mai înalt decât pervazul ferestrei și să împiedice pătrunderea luminii în interior.

Să desenezi mobilierul este mai simplu decât crezi

În cazul în care canapeaua are o lungime de 75 cm și o lățime de 183 cm, va ocupa deci 0,75 m din spațiul real, dar desenezi pe hârtie o linie de 0,75 cm. Apoi completează lățimea: 183 cm, adică 1,83 m și transformată în cm = 1,83 cm. Desenezi și în acest caz o linie de 1,83 cm și ai deja canapeaua pe hârtie!

Decupează canapeaua desenată pe hârtia milimetrică și adaug-o în planul terasei tale. De îndată ce adaugi și alte piese decupate în plan, este bine să le faci o descriere individuală în caietul tău pentru notițe. Ce produs este acesta? Cum arată (culoare, material)? Care sunt dimensiunile acestuia în realitate?

4. „Joacă-te” cu mobilierul și spațiul din plan

Mai întâi împarte imaginar spațiul - locul pentru relaxare și odihnă (zona cu fotolii și canapea), locul unde vei servi masa vara (masă și grătar, undeva aproape de intrarea în casă) și un loc pentru cultivarea plantelor dacă îți dorești.

De exemplu, poți folosi un covor pentru a delimita vizual granița zonei de odihnă. Poți amplasa și canapeaua de grădină în așa fel încât să formezi un „culoar” pe terasă până la ușa casei, iar când te așezi pe canapea să ai impresia că ești într-o nouă cameră în aer liber, fără pereți.

La ce să fii atent

Nu amplasa piesele de mobilier prea aproape una de alta. De exemplu, ține cont de faptul că ușa unui dulap trebuie să se deschidă sau că ai nevoie de spațiu suficient pentru a circula pe lângă canapea sau fotoliu, fără să te lovești sau să le împingi ca să treci pe lângă ele.

Pe lângă dimensiunea mobilierului, acordă atenție paletei de culori și combinației de materiale sau texturi diferite. Mai multe recomandări și inspirație găsești în articolul nostru.

5. Bucură-te de rezultat!

Acum că ai planul de amenajare pe hârtie, de ce piese de mobilier ai nevoie?