-15% la tot cu codul ANIVERSARE15* Nu se aplică la produsele deja la reducere și la o selecție de produse (menționate)

-15% la tot cu codul ANIVERSARE15* Nu se aplică la produsele deja la reducere și la o selecție de produse (menționate)

Totul despre cumpărături
Română
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogare20 Lei pentru tineCoșul de cumpărăturiMenu

Aranjamentul mesei conform etichetei

Traducerea și adaptarea: IVANCEA IRINA • 6. MARTIE

Ce-ai zice de răsfățul unei cine perfect servită și prezentată în locul clasicei mese luate seara în fața televizorului? Vei vedea cât de mare este diferența dată de atmosferă. Nu știi exact cum să obții look-ul perfect despre care vorbim? Îți vom explica pas cu pas, în doar câteva minute. Scoate din dulap setul frumos de farfurii (da, cel pe care îl păstrezi pentru o ocazie specială) sau cumpără-ți un set nou și bucură-te de o seară formală într-un mod informal.

Cum să întinzi o masă deosebită într-o seară obișnuită

O masă informală se deosebește de una formală prin numărul tacâmurilor, al paharelor și prin accentul mai mic pus pe etichetă. Nu îți sărbătorești ziua de naștere sau aniversarea căsătoriei în fiecare zi, însă asta nu înseamnă că nu poți să îți oferi o masă specială și să-ți înfrumusețezi cina dintr-o zi oarecare.

Ce îți trebuie:
Suporturi de farfurie
Farfurii și boluri pentru supă și salată
Farfurii pentru desert
Seturi de tacâmuri
Pahare pentru apă și vin
Decorațiuni - vaze, figurine și statuete

1. Fața de masă și suporturile de farfurie

Pentru o cină informală, decizia de a folosi sau nu o față de masă rămâne la latitudinea ta. Pregătește un suport de farfurie pentru fiecare participant și așază o farfurie pentru felul principal pe acesta. Poți etala o mulțime de materiale, stiluri și culori când vine vorba de suportul de farfurie. Poți chiar să faci un amestec de farfurii și tacâmuri.

Pliază șervețelele textile sau din hârtie pe jumătate sau pe un sfert și așază-le în mijlocul farfuriei.

2. Tacâmurile

Așază furculița la stânga farfuriei și cuțitul la dreapta, cu lama spre farfurie. Dacă servești și supă, așază o lingură lângă cuțit. Și cum întotdeauna mai e loc și pentru ceva dulce, pune o linguriță de desert deasupra farfuriei, în partea stângă, perpendicular pe restul tacâmurilor.

Dacă vrei și o furculiță pentru desert, așaz-o sub lingurița de desert, cu vârful înspre dreapta.

3. Paharele

Cum ar fi o cină fără un vin bun? Pregătește un pahar cu picior și așază-l la dreapta farfuriei, deasupra cuțitului și lingurii pentru supă. Paharul de apă îi va ține companie celui de vin în partea stângă, deasupra tacâmurilor.

4. Decorațiunile pentru masă

Acestea vor completa atmosfera unică a întregii seri. O vază joasă cu un buchet de flori proaspete sau un bol cu flori uscate - iată decorul perfect pentru mijlocul mesei. Alege, totuși, flori cu un parfum discret, pentru a nu acoperi mirosul apetisant al delicateselor servite.

Poți crea o atmosferă plăcută și intimă cu ajutorul lumânărilor. Așază un sfeșnic sau o lumânare mare în zona centrală a mesei și câteva lumânări mai mici în jurul său. Lumânările mai scurte și discrete sunt perfecte pentru o cină informală.

Cum să pregătești o cină mai formală

O astfel de cină va avea mai multe preparate culinare și băuturi, ceea ce înseamnă din start mai multe pahare și tacâmuri. Așadar trebuie să urmezi câteva reguli și să ai o anumită etichetă. Nu îți face griji, te vom învăța cum să treci prin toate fără să ratezi partea frumoasă și interesantă a unei astfel de cine.

Ce îți trebuie:
O față de masă și suporturi pentru farfurii
Un set de tacâmuri festive
Pahare pentru apă, vin sau șampanie
Carafe pentru apă și vin
Farfurii pentru servire și pentru fiecare fel de mâncare
Suporturi pentru pâine și cuțite pentru unt
Cești pentru cafea

Cele 3 reguli importante:

Tacâmuri diferite pentru fiecare fel;
Folosește mai întâi tacâmurile dinspre exterior și continuă în ordine;
Așază pahaele în ordinea în care le vei folosi;

1. Fața de masă și aranjamentul mesei

Înainte de toate, acoperă masa cu o față de masă albă și mare. Pe fiecare latură a mesei, aceasta trebuie să depășească marginea cu 25 - 30 cm. Potrivește culoarea aranjamentelor cu cea a feței de masă. Șervețelele textile sunt potrivite pentru un astfel de moment - le poți plia în două sau în patru, în funcție de mărime. Așază-le la stânga farfuriei, lângă furculițe.

2. Tacâmurile

Încearcă să găsești niște tacâmuri festive elegante, care pot duce întregul look al mesei la un alt nivel. Numărul tacâmurilor depinde de numărul felurilor, însă ar trebui să ai minim 3 piese de fiecare parte a farfuriei.

Dar cum le aranjezi? Pentru a nu te găsi în situația Juliei Roberts din Pretty Woman, te vom învăța cea mai simplă regulă. Așază tacâmurile pe care le vei folosi primele cel mai departe de farfurie. Pe măsură ce se schimbă felurile, vei înainta până ajungi la aceasta.

Așadar, furculița pentru salată va fi prima de la stânga iar furculița pentru felul de bază o va urma. La dreapta farfuriei se vor afla cuțitul pentru felul de bază, o lingură și un cuțit micuț pentru antreu. Deja înțelegi mersul. Din nou, vei așeza lingurița și furculița pentru desert deasupra farfuriei.

3. Farfuriile

Așază o farfurie întinsă pe masă, deasupra de suport sau direct pe fața de masă - aceasta va rămâne acolo până după servirea felului de bază, fiind ridicată odată cu acesta. Farfuriile cu fiecare fel vor fi așezate peste această farfurie de bază.

O farfurie mică, așezată pe diagonală la dreapta farfuriei de bază va fi folosită pentru amplasarea pâinii și a cuțitului pentru unt.

4. Paharele

După cum poți vedea în imagine, paharele sunt așezate la dreapta, în ordinea în care vor fi folosite pe parcursul cinei. Primul va fi servit vinul alb. Paharul opțional pentru șampanie va fi amplasat imediat la stânga celui pentru vin alb. Se numește flută din cauza formei sale.

Cafeaua se va servi la desert, într-o ceașcă pentru espresso.

5. Decorațiunile pentru masă

O vază cu un buchet imens de crini ar arăta interesant, însă nu le-ar mai permite mesenilor să se vadă. Așadar, alege decorațiuni joase sau compacte, cum ar fi flori uscate, lumânări, pietre decorative sau chiar carduri cu numele invitaților. Poți pune cardul cu nume pe șervețelul textil, așezat frumos în mijlocul farfuriei de bază. Adaugă și un card cu meniul pentru cină, pentru un plus de efect.

Sfaturi pentru o cină cu etichetă

Mesele „cu pretenții” necesită o pregătire mai elaborată, așadar oaspeții vor fi, cel mai probabil, destul de înfometați până la momentul servirii antreului. Pentru a le face așteptarea mai plăcută, pregătește boluri mici cu măsline, pâinici cu unt sau cremă de brânză pe post de coperto. Cu ceva în față, oaspeții se vor concentra mai mult pe socializare și mai puțin pe foame, oferindu-ți timpul de care ai nevoie.

1. Telefonul la masă

Atunci când ești la o astfel de masă, telefonul trebuie să rămână tăcut și ascuns. Dacă totuși ai în față o delicatesă „instagramabilă”, tentația poate fi prea mare pentru a rezista.

Conform regulilor moderne ale etichetei, fotografiatul este acceptabil, însă trebuie ca telefonul să fie setat pe modul silențios, iar fotografiile să fie făcute cât mai repede și fără bliț. Dacă mâncarea se răcește în timp ce tu cauți unghiul perfect, ceilalți oaspeți cu siguranță nu vor fi mulțumiți.

2. Servirea mâncărirulor și a băuturilor

Toarnă apa, vinul sau șampania chiar în fața oaspeților. Băuturile trebuie servite din partea dreaptă, întotdeauna direct în pahar. Felurile servite vor fi aduse întotdeauna pe o farfurie dedicată.

Dacă este necesar să duci un preparat pe o tavă, asigură-te că e tăiat în avans, iar marginile tăvii sunt perfect curate. Servește-i chiar tu pe oaspeți. În funcție de tipul preparatului, poți utiliza o lingură sau un clește pentru servire.

3. Pe limba tacâmurilor

Dacă un oaspete și-a așezat tacâmurile sprijinite de farfurie, cu capetele depărtate, înseamnă că încă mai mănâncă din preparatul respectiv și a luat doar o pauză.

Așteaptă întotdeauna până ce toți oaspeții au terminat de mâncat înainte să începi să strângi farfuriile, în așa fel încât „întârziații” să nu se simtă presați sau grăbiți. Atunci când tacâmurile sunt așezate alăturat în farfurie înseamnă că oaspetele respectiv a terminat de mâncat.

Acum poți organiza o masă perfectă - încearcă cu prima ocazie. Găsești chiar aici absolut toate sfaturile în acest sens.