-15% la tot cu codul ANIVERSARE15* Nu se aplică la produsele deja la reducere și la o selecție de produse (menționate)

-15% la tot cu codul ANIVERSARE15* Nu se aplică la produsele deja la reducere și la o selecție de produse (menționate)

Totul despre cumpărături
Română
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogare20 Lei pentru tineCoșul de cumpărăturiMenu

Trezește plantele de apartament din hibernare +
creează un florarium

Barbora Blažková ·
Traducere și adaptare: Irina Ivancea

Să le muți sau să nu le muți? Și dacă da, în ce ghiveci? Acestea sunt întrebări dificile când vine vorba de plantele tale din casă. Primăvara este cel mai indicat moment pentru această activitate. Cum să procedezi? Te învățăm noi.

Ce flori să transplantezi?

Plantele tinere pot crește efectiv „văzând cu ochii”. Le poți transplanta de două ori pe an, în momentul în care rădăcinile lor vor umple ghiveciul. Dimpotrivă, când vine vorba de plantele mature sau perene, acestea pot fi mutate cel mult o dată pe an. Unele specii, cum sunt filodendronii sau ficușii preferă recipientele mici, în așa fel încât să aibă mereu apă în sol.

Dar dacă ai acasă plante foarte mari, în ghivece dificil de manipulat? E mult mai simplu decât crezi - în loc să le schimbi complet ghiveciul și substratul, este de ajuns să îndepărtezi partea superioară de sol, fără a deteriora rădăcinile, și să o înlocuiești cu pământ de flori proaspăt.

Când să transplantezi? Pământul îți poate spune!

Unul din cele mai clare semne că este momentul să muți planta într-un ghiveci mai mare este apariția rădăcinilor care ies prin găurile de golire de pe fundul ghiveciului.

De asemenea, dacă observi că substratul nu mai reține umezeala așa cum o făcea de obicei, iar apa ajunge foarte repede în farfuria de sub ghiveci, este momentul să schimbi solul plantei.

Un ghiveci din plastic sau unul din ceramică?

Vasele din ceramică, inclusiv ghivecele, sunt grele, însă mulțumită structurii lor poroase, acestea ajută plantele să respire și să elimine umezeala excesivă - detaliu foarte util mai ales în cazul plantelor agățătoare.

Ghivecele din plastic sunt o soluție ieftină, pe care o vei aprecia mai ales dacă ai foarte multe plante în casă. Spre exemplu, cele transparente sunt perfecte pentru orhidee, ale căror rădăcini au nevoie de lumină.

Plasticul ajută la menținerea apei în substrat mai mult timp - detaliu util atunci când mergi în vacanță, spre exemplu. Totuși, trebuie să ai grijă cu cantitatea de apă, altfel rădăcinile plantei pot putrezi.

Indiferent de material, un ghiveci trebuie să aibă întotdeauna găuri pentru golire și o farfurie pentru a evacua apa în exces. Pe deasupra, un vas ceramic în culoarea potrivită va adăuga un plus de stil interiorului tău, indiferent de design-ul acestuia, evidențiind în același timp și frumusețea plantei.

Pont: dacă îți place să crești plante aromatice, îți recomandăm să cumperi un ghiveci conceput special pentru ele (ideal, cu sistem de autoirigare).

Cum realizezi o grădină decorativă?

Întotdeauna ți-a surâs ideea de a avea o mică seră acasă, dar dorința ta a rămas doar în stadiul de vis? Un terariu cu flori / florarium va ocupa foarte puțin spațiu, fiind alegerea perfectă pentru începători în arta creșterii plantelor.

Poți concepe o lume în miniatură pentru plantele care preferă umiditatea mai ridicată. Alege specii care nu se dezvoltă foarte mult în volum, cu frunze mici și creștere lentă. Alege un recipient care să corespundă cu acestea.

Vei avea nevoie de:

• un recipient din sticlă cu gura / gâtul strâmt și capac / dop;

• o plantă la alegere (ex. ferigă, fittonia sau alte plante similare);

• câteva bețe pentru sprijin (poți folosi inclusiv o pereche de bețișoare chinezești);

• o pâlnie sau hârtie rulată pentru ambalat;

• o plasă din plastic sau o bucată de material (plastic) cu găuri, având același diametru ca recipientul;

• un material permeabil (pietricele, nisip);

• un substrat special pentru terariu, amestecat cu puțin nisip, mușchi uscat și cărbune;

• pietre decorative sau o bucățică de lemn fiert în apă clocotită;

• un pulverizator cu recipient dedicat;

Cum procedezi?

1. Pune un strat generos de material permeabil pe fundul recipientului și așază o plasă sau o bucată de plastic deasupra de ea pentru a preveni ca acesta să pătrundă până la baza recipientului.

2. Adaugă substratul deja amestecat, odată cu planta și bețișoarele.

3. Completează imaginea cu produse naturale și nu uita să adaugi apă la final.

Planta își poate concepe propriul ecosistem, în mod natural, chiar și într-un recipient închis. Totuși, ai grijă la eventuala apariție a mucegaiului și asigură-te că planta nu se dezvoltă prea mult și că substratul este doar umed, nu îmbibat cu apă.

În concluzie: Organismele vii pot păstra un echilibru delicat în interiorul recipientului din sticlă, hrănindu-se din sol. Poți găsi și alte plante microscopice pe internet, pe care să le instalezi de asemenea în recipient. Acestea vor ști singure cum să se descurce și nu vor avea nevoie de niciun efort din partea ta.

Acest articol ne-a fost pregătit de Bára Bláhová, alias Hometure. Pe pagina ei de Instagram poți găsi multe alte idei și inspirații pentru creșterea sănătoasă a plantelor.