REDUCERI de până la 70% →Safe Buy → 365 zile să te răzgândești | Retur gratuit la tot | Returnarea banilor în 14 zile

REDUCERI de până la 70% →Safe Buy → 365 zile să te răzgândești | Retur gratuit la tot | Returnarea banilor în 14 zile

Totul despre cumpărături
Română
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogare20 Lei pentru tineCoșul de cumpărăturiMenu

Tehnica de marmorare: ce și cum să marmorăm, pas cu pas

Iva Baltaretu · 28 aprilie 2021
Traducere și adaptare · Irina Ivancea

Aspectul marmurii este atemporal, rămânând de actualitate întotdeauna atât în forme tradiționale, cât și noi. Desigur, cea reală nu poate fi înlocuită cu nimic, dar este scumpă și foarte, foarte grea. Astăzi, vă vom expune câteva tehnici și procedee inspirate din artele plastice pe care le-am încercat pentru a obține efectul vizual al marmurii.

Marmorare prin tehnica pouring medium

Pouring medium, disponibil în magazinele de consumabile de artă, este un lichid care diluează vopselele acrilice fără a reduce drastic puterea lor de colorare.

Cu pouring medium te poți juca în cel mai creativ mod cu putință; șansele de a strica sau de a murdări ceva în acest proces sunt foarte mici și rezultatul va fi întotdeauna diferit.

De ce ai nevoie?

Vopsele acrilice în funcție de preferințele tale - îți recomand doar să nu amesteci prea multe dintre ele - pentru început ar fi cel mai indicat să lucrezi cu 2-3 nuanțe.

Pouring medium în funcție de dimensiunea suportului de lucru. Pentru o pânză de 40 x 50 cm, un recipient de 0,5 litri mi-a fost suficient.

Pânză întinsă și inscripționată sau carton inscripționat. Amândouă se vând în magazinele de consumabile de artă.

Un băț pentru amestecarea vopselei, pahare sau căni, mănuși de protecție a mâinilor.

• Un material suficient de mare pentru a acoperi podeaua, care să prevină murdărirea acesteia.

Cum procedezi?

1. Întinde folia (sau orice material de protecție folosești) și așază pânza pe ea.

2. În pahare, amestecă vopselurile cu pouring medium. Eu am vrut un fundal alb, așadar am umplut 1/4 pahar cu vopsea, completând cu pouring medium. Pentru nuanțele de negru și arămiu, am folosit doar o lingură de vopsea și cam 1/5 pouring medium.

3. Omogenizează bine amestecul astfel obținut, până obții un lichid compact.

4. Toarnă vopseaua albă direct pe pânză, acoperind întreaga suprafață pentru a putea picura sau stropi celelalte culori pe ea.

5. Aplică restul nuanțelor, folosindu-ți creativitatea. Le poți lăsa să picure, aplecând apoi pânza pentru a obține un efect de curgere, poți sufla pentru a le întinde sau poți folosi o pensulă pentru a obține un model cu stropi. Eu am folosit un băț pentru a întinde nuanțele de negru și arămiu.

6. Lasă pânza la uscat. Odată uscată, o poți păstra sau poți continua procesul creativ.

O măsuță marmorată

Poți încerca să folosești vopselurile la spray pentru a marmora. Sunt grozave pentru că aderă bine la majoritatea suprafețelor. Le poți folosi pe metal, lemn, sticlă, chiar pe țesături.

De ce ai nevoie?

• Măsuță de cafea - eu am folosit o piesă negru metalizat de la brandul Le Bonom. Este ideală pentru utilizare pe terasă, dar se potrivește perfect și în living.

• Vopsea spray cu efect marmorat disponibilă în alb, negru, gri.

• Lac transparent spray, pentru ca rezultatul să rămână neschimbat chiar dacă este amplasat la exterior.

• Din nou, un material pentru a proteja podeaua - folie, carton, etc.

Cum se face pas cu pas?

1. Mai întâi testează culoarea. Este recomandat să lucrezi cu spray-ul de la o distanță medie - aproximativ 50 cm și să te miști rapid.

2. Odată ce ai testat și ai exersat efectul pe care vrei să îl obții, treci la treabă.

3. Curăță și degresează măsuța, astfel încât vopseaua să poată adera bine.

4. După pulverizare, lasă vopseaua să se usuce și aplică lac peste rezultat.

Și mai multe opțiuni pentru o marmorare de succes

• Deja am scris în articolul cu decorațiuni DIY de Crăciun câteva tehinici pentru marmorarea sticlelor. De asemenea, vopseaua specială pentru marmorat poate fi aplicată pe obiecte sau decorațiuni cu ajutorul apei.

• O altă tehnică interesantă este folosirea ojei, picurată în apă. Vopselurile obținute pe bază de ulei vor pluti, ajutându-te să obții un efect foarte interesant. Pentru rezultate ideale, asigură-te că obiectul pe care îl decorezi poate fi scufundat în apă înainte de a începe procesul.

• Utilizează-ți creativitatea pentru a decora obiecte neobișnuite - spre exemplu, încearcă să vopsești o cutie de pantofi într-o culoare strălucitoare - vei obține astfel un stațiu de depozitare interesant, perfect pentru a fi așezat pe raft. De asemenea, poți încerca să obții ghivece, vaze, rame de fotografie sau lumânări marmorate. Orice obiect banal poate deveni, astfel, un cadou sau un decor unic.