-15% la tot cu codul ANIVERSARE15* Nu se aplică la produsele deja la reducere și la o selecție de produse (menționate)

-15% la tot cu codul ANIVERSARE15* Nu se aplică la produsele deja la reducere și la o selecție de produse (menționate)

Totul despre cumpărături
Română
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogare20 Lei pentru tineCoșul de cumpărăturiMenu

Ghivece de flori și decorațiuni din beton: pentru o grădină inedită

Iva Baltaretu · 14 iulie 2021
Traducere și adaptare: Ivancea Irina

Betonul este un material din ce în ce mai popular în ultimii ani. Este durabil, are un look neutru și atâta timp cât nu exagerezi cu el, va păstra look-ul natural al grădinii tale. Este un material perfect pentru cactuși și alte plante suculente. Testează-ți creativitatea alături de noi; rezultatele vor fi, cu siguranță... beton.

Un ghiveci generos din beton (nu doar) pentru plante suculente

În ultimul articol ți-am explicat deja cum să procedezi și ce îți trebuie pentru a începe să creezi propriile piese din beton. Citește-l pentru a fi pe aceeași pagină cu noi :). Mai mult ca sigur că vei găsi cam tot ce îți trebuie chiar în gospodăria ta:

· Mix pentru beton (sau îl poți crea chiar tu, amestecând 1 parte ciment cu 3 părți nisip fin și 1 parte apă).
· Recipiente din plastic, cu ajutorul căruia poți crea un cofraj. Noi am utilizat o găleată mare de vopsea, respectiv câteva ghivece mai mici.
· Mănuși, ulei alimentar obișnuit.

Este indicat să folosești recipiente din plastic pentru cofraj - astfel, vei putea scoate foarte ușor ghiveciul, odată întărit. Ține cont de faptul că spațiul dintre cele 2 recipiente trebuie să fie de cel puțin 1-2 cm pe ambele laturi. Pereții trebuie să fie suficient de solizi, altfel vasul va fi fragil și se va putea sparge mai ușor. Regula de bază este: cu cât recipientul este mai mare, cu atât pereții trebuie să fie mai groși.

Cum procedezi?

1. Adaugă apă peste amestecul pentru beton într-un recipient suficient de mare.

2. Unge cofrajul cu foarte puțin ulei iar apoi toarnă betonul în acesta. Vei vedea cum recipientul de deasupra se ridică din cauza presiunii betonului; securizează-l cu nisip sau pietre, pentru a păstra grosimea dorită.

3. Betonul încă moale poate fi acum retușat - asigură-te că nivelul acestuia este uniform și lovește ușor cofrajul pentru a te asigura că bulele de aer ajung la suprafață.

4. Lasă cofrajul nemișcat pentru 24-48 ore; pentru a te asigura că este complet întărit (mai ales în cazul pieselor foarte mari), îl poți lăsa mai multe zile deoparte. Scoate ghiveciul din cofraj, manipulându-l cu grijă.

Pont: dacă așezi în ghiveci cactuși sau alte plante suculente, acoperă substratul cu un strat de pietricele.

Beton amprentat cu modele florale și frunze

Câteva dale din beton te vor ajuta să te deplasezi printre toate florile din grădina ta. De asemenea, sunt perfecte pentru o cărare spre o zonă tranzitată, dar pe care nu vrei să o încarci cu o alee din beton.

Am folosit frunze mari, lăsând desenul lor să facă munca mai grea, însă poți alege la fel de bine și forme minimaliste. Le poți găsi în magazinele de bricolaj.

Pentru a le realiza, vei avea nevoie de:
· Mixtură pentru beton.
· Frunze mari, cum ar fi cele de dovleac, castravete, rubarbă, viță de vie sau iris.
· Plasă de metal (pentru rigiditate), în cazul în care vrei niște dale de mari dimensiuni.
· Îți recomandăm și piese mai mici, din plastic, însă ele nu sunt neapărat necesare.

Cum procedezi?

1. Pregătește simultan mixtura de beton și frunzele, în așa fel încât să fie ambele pregătite în același moment. În fotografii se află frunze de castravete.

2. Sapă o mică groapă în nisipul ud, de dimensiunea frunzei, cu adâncimea de 3-4 cm. Este ideal ca nisipul să fie saturat cu apă, pentru a nu absorbi din umezeala betonului; alternativ poți acoperi groapa cu o folie de plastic.

3. Așază frunza în groapă - nu trebuie să stea perfect; toate micile imperfecțiuni vor da un look natural.

4. Toarnă mixtura de beton, asigurând o grosime minimă de 4 cm. Poți așeza plasa metalică sau câteva tije din fier în beton, pentru rigiditate.

5. Lasă placa la uscat. Dacă nu ai folosit folie de plastic, stropește betonul constant cu apă, pentru ca uscarea rapidă a acestuia să nu îi afecteze durabilitatea.

Pont: așază plăcile întărite pe o suprafață netedă, ideal acoperită cu un strat de nisip (altfel denivelările substratului pot duce la crăparea plăcii în timpul uscării).

Recipiente din beton realizate cu sfoară

Am făcut un mic experiment și am creat câteva piese cu ajutorul unor resturi de sfoară și fir pentru tricotat. Astfel, am obținut un bol destul de simplu, însă prin aceeași tehnică se poate obține și o vază foarte interesantă, spre exemplu.

Vei avea nevoie de:
· O mixtură de beton foarte lichidă - sfoara absoarbe foarte bine apa.
· Sfoară - noi am avut câteva role de sfoară din bumbac 5 mm diametru.
· Un recipient care să fie umplut sau înfășurat în sfoară. Am utilizat un bol vechi, însă poți folosi și o carafă pentru lapte, spre exemplu, pentru un rezultat interesant.

Cum procedezi?

1. Lubrifiază puțin cofrajul cu ulei. Dacă lucrezi în interiorul piesei (spre exemplu, într-o carafă de lapte), lubrifierea nu e necesară.

2. Desfă o lungime de sfoară suficientă pentru a acoperi întreg cofrajul și înmoaie-o complet în mixtura de beton.

3. Aplică sfoara în spirală în interiorul sau pe exteriorul cofrajului, acoperindu-l complet (sau nu - vezi pasul 4).

4. Noi am lăsat un mic spațiu în mijloc întrucât ne doream un ghiveci, așadar aveam nevoie de o scurgere pentru apă.

Pont: poți să creezi un ghiveci suspendat, un bol sau chiar o cutie de depozitare înfășurată în sfoară cu beton.

Câteva ponturi și trucuri care te vor ajuta să lucrezi mai ușor cu betonul.

· Încearcă să așezi mai multe tipuri de frunze în cofraj, pentru un rezultat reușit. Totuși, ține cont de faptul că două două zile va trebui să îndepărtezi cofrajul și frunzele, altfel acestea pot dezvolta mucegai.

· Pietre, bucățele de plăci ceramice sau de sticlă - le poți pune pe toate pe fundul cofrajului pentru a da un look și mai interesant suprafeței betonului.

· Nu îți recomandăm să vopsești suprafața betonului. Încearcă alte metode de finisare sau amprentare precum șlefuirea sau perierea și tratarea cu rășină. Acestea vor crea un strat fin și impermeabil la suprafață, păstrând totuși look-ul distinctiv al betonului.