-15% la tot cu codul ANIVERSARE15* Nu se aplică la produsele deja la reducere și la o selecție de produse (menționate)

-15% la tot cu codul ANIVERSARE15* Nu se aplică la produsele deja la reducere și la o selecție de produse (menționate)

Totul despre cumpărături
Română
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogare20 Lei pentru tineCoșul de cumpărăturiMenu

Cum să alegi paleta de culori perfectă pentru locuința ta

Traducerea și adaptarea: IVANCEA IRINA • 25. FEBRUARIE

Crezi că a investi timp în conceperea în detaliu a unei palete de culori pentru locuința ta este o pierdere de timp? Dimpotrivă. Acest pas te va ajuta să scapi de orele în șir petrecute în căutarea unor produse care să se potrivească, dar și de indecizia când vine vorba de anumite piese. Nu ești designer și nici un pasionat al artei? Nu contează, te poți descurca fără probleme. Te vom învăța exact cum să procedezi în alegerea culorilor și ce aspecte nu trebuie să pierzi din vedere, astfel încât rezultatul să fie unul armonios și pe gustul tău.

1. Găsește-ți inspirația

Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să navighezi pe internet. Spre exemplu, platforma Pinterest sau alte astfel de „biblioteci” digitale te pot ajuta, iar tu îți poți crea propria colecție de inspirații.

O idee și mai inspirată, care te va ajuta să descoperi exact lucrurile care îți plac, ar fi o tablă din plută, pe care să decupezi și să pui imagini pe care le găsești în reviste, aranjându-le exact așa cum vrei pentru a îți găsi inspirația. Alternativ, poți pune imaginile într-o agendă, pe un perete sau le poți întinde pe o masă.

Atunci când cauți, nu te limita doar la interioare, ci alege imagini din lumea modei, tablouri, ilustrații, fotografii din natură sau orice alte teme te fascinează prin culori și atracție vizuală.

2. Analizează-ți moodboard-ul

Atunci când începi să studiezi în detaliu materialele pe care le-ai adunat, vei descoperi cu siguranță mai multe elemente repetitive în cadrul lor. Indiferent dacă vorbim de culori asemănătoare, texturi sau chiar stiluri - minimalism, stilul abstract, cromatică naturală.

Totuși, puțini dintre noi obțin un rezultat concludent în această etapă. Majoritatea avem cel puțin 2 stiluri preferate. În acest caz, e indicat să îl alegi pe cel care îți este mai drag și să mergi cu acesta.

3. Urmează regula 60-30-10

Culorile dintr-un interior sunt cel mai bine evidențiate în anumite proporții. Culoarea dominantă, care se va regăsi în aproximativ 60% din încăpere, ar trebui să aibă o nuanță neutră sau delicată, care să îți odihnească ochii. Pentru următoarele 30 de procente, alege o nuanță mai îndrăzneață, iar în final folosește-te de o culoare - accent pentru a obține o imagine echilibrată.*

Nu este obligatoriu să urmezi aceste reguli, însă ele reprezintă un îndrumător foarte util în planificarea renovării pe care vrei să o faci.

*Rolul culorii - accent poate fi ocupat de aproape orice nuanță. În esență, aceasta contrastează cu nuanța predominantă, accentuând vizual elementele sau accesoriile care o etalează.

4. Începe cu părțile fixe ale interiorului

Odată ce ai hotărât paleta de culori cea mai plăcută ochiului tău, concentrează-te pe elementele solide și fixe ale locuinței. Acestea sunt gresia și faianța (sau, după caz, podeaua din lemn), caloriferele, ușile și ramele ferestrelor. Toate aceste elemente joacă un rol deosebit în interior, fiind foarte distinctive și greu (respectiv scump) de înlocuit. Acesta este motivul pentru care e esențial să alegi materialele și culorile potrivite, astfel încât să te poți bucura de ele și după zeci de ani.

5. Culoarea pereților

E foarte simplu să alegi un alb pur și curat, nu? Totodată, pereții colorați (sau măcar un perete) vor oferi un plus de energie interiorului. Din nou, e important să pleci de la elementele deja existente. Ai o podea din lemn, frumoasă și recent renovată? O poți completa frumos cu o nuanță caldă de bej pe pereți. Pe de altă parte, dacă vrei ceva mai contrastant, poți alege un gri deschis, o nuanță rece dar care va face podeaua să iasă în evidență.

Nu există opțiuni corecte și greșite. Gândește-te în primul rând la activitățile pe care le vei desfășura în camera respectivă. O să te odihnești în ea sau vei avea nevoie de concentrare maximă la muncă?

6. Cum să combini mai multe culori

Deja te-ai hotărât în privința culorii dominante, însă ești puțin confuz cu privire la nuanțele complementare? Există mai multe principii în ceea ce privește potrivirea culorilor. Te poți inspira din unul din cele trei principii importante:

• În conceptele monocrome (sau culoare-la-culoare), există o culoare primară, aceasta jucând un rol-cheie, apărând în mai multe tonuri și nuanțe;

• Poți obține o combinație armonioasă, alegând două nuanțe care sunt oarecum învecinate pe disc. Discul cromatic are un rol vizual deosebit de important în înțelegerea interacțiunii dintre culori, fiind utilizată adesea nu doar de designeri, ci și de creatori de modă sau make-up artiști;

• Dacă vrei să mergi pe o combinație mai îndrăzneață, mizează pe contraste. Alege două culori aflate în puncte opuse ale discului cromatic (cunoscute și sub numele de culori complementare). Nu uita să lași suficient spațiu și pentru nuanța neutră menționată anterior - aceasta va da un aspect general plăcut întregii încăperii;

6. Nu te lăsa constrâns de reguli

Deja ai trasat paleta de culoare, însă tot îți dă târcoale sentimentul că locuinței tale îi lipsește ”cireașa de pe tort”?

Eliberează-ți imaginația și spiritul ludic. Chiar și într-un interior discret, plin de tonuri naturale de bej, crem și maro o canapea verde-închis, o lampă în albastrul profund al oceanului, o vază sau orice alt accesoriu distinctiv se va face remarcat încă de la prima privire. La urma urmei, exact interioarele care nu se lasă îngrădite și încalcă regulile sunt cele mai carismatice.